bartbk 17.11.2009 23:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2009 Ma jednakże jedną wadę która dla mnie jest nie do zaakceptowania. Mianowicie totalny brak uniwersalności, raz zrobisz takie ogrzewanie i jedziesz na takim do końca, jest na tyle specyficzne, że nie podłączysz pod nie żadnego innego źródła ciepła. Popieram w 100%. To co dziś wydaje nam się najlepsze, nie koniecznie będzie takie choćby za 10 lat. Życie to potwierdza. Wodna instalacja CO ma tę zaletę, że stwarza możliwość podpięcia różnych źródeł zasilania. Dla mnie to także był poważny argument za takim rozwiązaniem CO, a nie innym. Co nie zmienia faktu, że możesz do takiej instalacji podpiąc piecyk za 2500 PLN albo pompę (w moim przypadku jak na razie za 60k PLN) Pozdrawiam, bk Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bartbk 17.11.2009 23:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2009 Widzę, że nie byłem precyzyjny w swojej ostatniej wypowiedzi. Dla mnie liczy się możliwość zmiany źródła zasilania w sposób szybki, łatwy i przyjemny (na tyle na ile oczywiście taka operacja może zostać przeprowadzona). Najlepiej bez konieczności remontu/przebudowy chałupy. Prąd tego nie gwarantuje. Przynajmniej wg. moich standardów i dlatego na prąd się nie zdecyduję, natomiast rozumiem osoby które taką decyzję podjęły. http://www.elmix.wroclaw.pl/?code=piece-elektryczne-co Zwracam na pozycję EKCO.L.p i cenę EKCO.L-15 15 kW / 400 V 2520,00 zł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bartbk 18.11.2009 00:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2009 Gdybym dzisiaj budował dom, a nie wykluczone, że za niedługi czas się za to zabiorę, zmniejszyłbym jego zapotrzebowanie na ciepło do ogrzewania poprzez lepszą izolację przegród budowlanych - wbrew pozorom koszty lepszej izolacji nie muszą być powalające. Zastosowałbym izolowana termicznie od gruntu płytę fundamentową pełniącą rolę ogrzewania podłogowego. Zastosowałbym też odzysk ciepła z powietrza wentylacyjnego i szarej wody (to dodatkowy sposób na oszczędność wody). Do tego celu przydatna byłaby mała pompa ciepła o mocy grzewczej rzędu 1kW. Więcej o tym pomyśle napisałem tutaj : http://forum.muratordom.pl/post3787837.htm#3787837 . Dokładnie tak to planuję oprócz tej małej pompy ciepła. Nie napisałes czy zastosowałbyś jeszcze raz tę "dużą" PCi i solary ale rozumiem że jeszcze za mało danych. Mała pompa ma odbierać ciepło od czego? Powietrze wentylacyjne oddaje ciepło w rekuperatorze, Mała PCi miała być za nim, przed nim czy zamiast niego?? PERM - zastanów ise nad tym: http://www.lg.wienkra.pl/dokumenty/CENNIKTHERMAV2009.pdf?PHPSESSID=e7a098178598285408a22f478e6efd09 lub nad inną PCi powietrzną bo to się moim zdaniem naprawdę opłaca... Przynajmniej dla mojego budynku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bartbk 18.11.2009 00:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2009 Ale cóż, dyskomfort pozakupowy jakoś trzeba wytłumić... A może trzeba jakoś wytłumić dyskomfort nieposiadania? Panda akurat zamierzam posiadac ale raczej air/water ale jak ktoś na siłe chce udowodnić ze do budyneczu 100 m2 mu się PCi kalkuluje i nie jest to kościół kompletnie nieocieplony to ja przepraszam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
perm 18.11.2009 06:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2009 Dzięki bartbk za komentarze i linka . Poważnie się nad tą pompą zastanawiam. Jeżeli strumień powietrza z reku będzie wystarczający by działała to mamy układ który bardzo skutecznie eliminuje straty ciepła za niezbyt wysoką cenę. GWC do tego i zima, nie zima mamy CWU. HenoK to nieźle wymyślił. Te pieniądze chyba warto wydać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
HenoK 18.11.2009 06:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2009 Ja w międzyczasie zrobiłem drugą wersję swojego pliku, który umożliwia porównanie (oprócz "czystego" prądu) dwóch PCi (na przykład powietrze / woda i glikol / woda) ale nie wiem gdzie to umiescic. Powiem tak. Jeżeli dane o COP dla PCi powietrznych są prawdą i jest on około 2 średniorocznie to ma to dużo sensu. Niestety, nie znam NIKOGO kto ma pompę powietrze / woda dłużej Robiłem obliczenia COP dla takiej pompy ciepła z założeniem jej całorocznej pracy i wychodziło to optymistycznie. COP podawane przez producentów są realne do osiągnięcia pod warunkiem regularnych przeglądów i konserwacji (wymiennik powietrzny jednostki zewnętrznej jest jednak wrażliwy na zanieczyszczenia stale obecne w powietrzu i wymaga okresowego czyszczenia). W tej chwili jest już szereg producentów gwarantujących pracę pompy ciepła nawet do temperatury -20st. C. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
HenoK 18.11.2009 06:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2009 Dzięki bartbk za komentarze i linka . Poważnie się nad tą pompą zastanawiam. Jeżeli strumień powietrza z reku będzie wystarczający by działała to mamy układ który bardzo skutecznie eliminuje straty ciepła za niezbyt wysoką cenę. GWC do tego i zima, nie zima mamy CWU. HenoK to nieźle wymyślił. Te pieniądze chyba warto wydać Pod warunkiem znalezienia tak małej pompy ciepła glikol-woda . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
klimaw 18.11.2009 06:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2009 bartbk W tym wątku nie mogę napisać inaczej jak TROLL Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
j-j 18.11.2009 06:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2009 bartbk W tym wątku nie mogę napisać inaczej jak TROLL Tu się zgodzę, on tak do lustra pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bartbk 18.11.2009 06:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2009 Ja w międzyczasie zrobiłem drugą wersję swojego pliku, który umożliwia porównanie (oprócz "czystego" prądu) dwóch PCi (na przykład powietrze / woda i glikol / woda) ale nie wiem gdzie to umiescic. Powiem tak. Jeżeli dane o COP dla PCi powietrznych są prawdą i jest on około 2 średniorocznie to ma to dużo sensu. Niestety, nie znam NIKOGO kto ma pompę powietrze / woda dłużej Robiłem obliczenia COP dla takiej pompy ciepła z założeniem jej całorocznej pracy i wychodziło to optymistycznie. COP podawane przez producentów są realne do osiągnięcia pod warunkiem regularnych przeglądów i konserwacji (wymiennik powietrzny jednostki zewnętrznej jest jednak wrażliwy na zanieczyszczenia stale obecne w powietrzu i wymaga okresowego czyszczenia). W tej chwili jest już szereg producentów gwarantujących pracę pompy ciepła nawet do temperatury -20st. C. Na razie nie ma takich małych PCi glikol / woda. Poza tym w moim przypadku należy zastanowić się jaki jest koszt rozdzielenia instalacji kanalizacyjnych @HenoK czy jest to drogie? I kiedy należy to przewidzieć? oraz czy takie wychłodzenie szarej wody nie spowoduje nieprawidłowej pracy oczyszczalni przydomowej - jakieś doświadczenia w tym temacie ktoś ma? Raczej wątpie... Tutaj jest COP rzeczywiste dla PCi air/water: http://daroha.dnsalias.org/index.php?option=com_fabrik&view=table&tableid=7&calculations=0&Itemid=29 w podobnej dla Wrocławia strefie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
HenoK 18.11.2009 06:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2009 Tutaj jest COP rzeczywiste dla PCi air/water: http://daroha.dnsalias.org/index.php?option=com_fabrik&view=table&tableid=7&calculations=0&Itemid=29 w podobnej dla Wrocławia strefie.Coś te dane mało wiarygodne. Od maja 2008 do lutego 2009 ciągle takie samo zużycie energii, jej produkcji i COP? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
perm 18.11.2009 06:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2009 Dzięki bartbk za komentarze i linka . Poważnie się nad tą pompą zastanawiam. Jeżeli strumień powietrza z reku będzie wystarczający by działała to mamy układ który bardzo skutecznie eliminuje straty ciepła za niezbyt wysoką cenę. GWC do tego i zima, nie zima mamy CWU. HenoK to nieźle wymyślił. Te pieniądze chyba warto wydać Pod warunkiem znalezienia tak małej pompy ciepła glikol-woda . Czemu glikol - woda? Powietrzna nie wystarczy? To ma być tylko do CWU. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jezier 18.11.2009 07:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2009 Używam tylko prądu w domu od 5 lat. Tak to wyglądało rok po roku:http://www.helias.pl/forum/prad2009.gif(*Rok 2009 to częściowo prognoza.)Ogrzewania nie zmieniam ale CWU w przyszłym roku modernizuję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
klimaw 18.11.2009 08:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2009 Jezier Opisz w kilku zdaniach dom i jaką miałeś strukturę zużycia 1T/2T. Czemu przerabiasz CWU? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jezier 18.11.2009 09:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2009 Budowałem dom jak się dało najcieplej ale to był rok 2003. Parterowy ok. 140 m2. Ściany U=0,13, strop U=0,12, podłoga U=0,21 do U=0,25, okna drewniane U=1,3 reku bez gwc. Teraz tania taryfa to ok 40% całości, kiedyś było trochę więcej ale już wcale tego nie pilnuję a sterownik od CWU wyrzuciłem ze 3 lata temu po tym jak się popsuł. Od kiedy nie grzeję wody tylko tanim prądem to nie ma przypadku, że z kranu leci tylko zimna woda.CWU chcę zmodernizować bo założeniem było grzanie tylko tanim prądem. Prąd drożeje bardziej niż zakładałem. Solary i powietrzne PC do CWU szybko tanieją. No i dlatego, że taka inwestycja szybko mi się zwróci. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
klimaw 18.11.2009 09:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2009 To jak to możliwe , że j-j wykorzystuje tylko 2T? Dla mnie szczególnie niewiarygodne pod kątem komfortu CWU. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bartbk 18.11.2009 17:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2009 Tutaj jest COP rzeczywiste dla PCi air/water: http://daroha.dnsalias.org/index.php?option=com_fabrik&view=table&tableid=7&calculations=0&Itemid=29 w podobnej dla Wrocławia strefie.Coś te dane mało wiarygodne. Od maja 2008 do lutego 2009 ciągle takie samo zużycie energii, jej produkcji i COP? Dla tych danych "równych" nie miał podliczników i "szacował" potem są rzeczywiste. Napisane jak krowie na rowie na górze no offense Pzdr. bk Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
HenoK 18.11.2009 18:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2009 Napisane jak krowie na rowie na górze Jak już mam czytać w oryginale, to wolę Szekspira niż Goethego . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jezier 18.11.2009 21:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2009 W listopadzie minęło 5 lat od zamieszkania. Napiszę ile kosztowało mnie do dzisiaj ogrzewanie sumarycznie:19 133 zł - CO i CWU6 455 zł - urządzenia grzewcze900 zł - instalacja el. do urządzeń grzewczych600 zł - dodatkowa zamówiona moc przyłączeniowaRazem - 27 088 złNie poniosłem kosztu kredytu bo tanio się wybudowałem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bartbk 18.11.2009 21:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2009 Dzięki bartbk za komentarze i linka . Poważnie się nad tą pompą zastanawiam. Jeżeli strumień powietrza z reku będzie wystarczający by działała to mamy układ który bardzo skutecznie eliminuje straty ciepła za niezbyt wysoką cenę. GWC do tego i zima, nie zima mamy CWU. HenoK to nieźle wymyślił. Te pieniądze chyba warto wydać Pod warunkiem znalezienia tak małej pompy ciepła glikol-woda . Czemu glikol - woda? Powietrzna nie wystarczy? To ma być tylko do CWU. Jak chcesz odbierać ciepło z szarej wody to musisz mieć kolektor glikolowy chyba, że zamierzasz tą szarą wodę rozpylać czego nie polecam Ja chcę powietrzną ogrzewać cały dom - pod względem ekonomicznym to się nawet składa. Na razie znalazłem pasujące mi PCi w ofertach Nibe, Mitsubishi, Fujitsu i LG (praca do -15, -20 stopni) ale jeszcze szukam. Może ktoś coś podrzuci? Rozważam też instalacje np. glikolowego wymiennika w dołach chłonnych do zrzutu wody z oczyszczalni przydomowej, wtedy nie będe musiał instalować żadnych zbiorników na bufor szarej wody, rozdzielac instalacji kanalizy co więcej nawet moje własne ciepło mnie ogrzeje @HenoK jak Twoje poszukiwania producenta malej PCi glikolowej? Pozdrawiam, bk Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts