j-j 19.11.2009 18:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2009 Grzanie CWU w II taryfie jest jak najbardziej możliwe. To tylko kwestia mocy grzałek i pojemności zbiornika. Już pisałem atlantic 300 L grzeje tę ilość do 75 stopni w 6 godzin. To jakiś 600 L kąpieli. Jak ktoś ma 4 wanny to na tą czwartą nie wystarczy . I o to mi chodziło. Ty z pewnością grzejesz w 2T i masz ten komfort. A co byś powiedział jakbyś maiał baniak 80 litrów? K.UR.WA, że już tak pojadę, KOMFORT to jedno- DLA KAŻDEGO INNY, nie kumasz ??!!!!?? Miałem wiedzę i pomiary aby móc przeanalizwoać jaki mieć minimalnie baniak pod względem pojemnościowym i sterowania i nie mylilem się (!) co nie znaczy że nie można lepiej. Zawsze można lepiej, a najlepiej to z PCi lub solarami (zawsze tak uważałem) ale nie za takie kwoty (!!!) w każdym przypadku bo to najczęściej złodziejstwo "sprzedawane" naiwnym lub nie mającym co robić z kasą!!! A MOŻLIWOŚĆ GRZANIA W TANIEJ TARYFIE TO DRUGIE. Piszesz cały czas o tym że się nie da w II taryfie, a teraz o komforcie. KUŹWA CHŁOPIE, nie wiem co bierzesz ale wyrzuć to i zdecyduj się a nie okręcasz kota ogonem, takich ludzi nie znoszę!! Drobny początek tylko bo mi juz brak sil i naprawdę kończę ufff Początek: grzejniki akumulacyjne pozwalaja na grzanie tylko w drugiej taryfie Znasz kogoś kto ma takie grzejniki i grzeje tylko w 2T, czy tylko tak myślisz? Znowu teoria? kolejny teraz przechodzimy na cwu jak sie okazało że c.o. się da jednak Baniak Atlantic 200 l - 1524,27 zł Taki baniak na 100% nie wystarczy by grzać CWU tylko w 2T. i dalej: Masz rację, masz dom normalnie ocielony i pewnie naprawdę dobrze wykonany (wskazuje na to zużycie energii przez PCi). Co do taryf to grzać spokojnie można tylko w taniej taryfie więc tu się mylisz. Dom jest dobrze wykonany , bo sam budowałem. Z taryfami - jak w poprzednim poście-skąd masz taką wiedzę , że da sie tylko w 2T? i dalej Mam sam taka taryfę ale mój dom to akurat zly przykład oczywiście, w każdym razie mam znajomego który ma piece dynamiczne, normalnie ocieplony dom i spokojnie wyrabia a kable grzejne są tańsze od piecy (to tylko tak odnośnie kosztów jeszcze). Jeśli ma normalną 2T czyli 22-6 i 13-15 to zakładając że grzeje w tych przedziałach może być blisko sukcesu , ale gdzie wtedy jest CWU? iid. .... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MARTINA1 19.11.2009 18:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2009 Ciekawe .. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
perm 19.11.2009 18:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2009 Ciekawe .. Piszesz o tym że PCi ma szkodliwy wpływ na postrzeganie rzeczywistości? Zgadzam się ciekawe, jakaś emanacja? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
klimaw 19.11.2009 18:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2009 j-j Pomieszanie z poplątaniem. Zanim coś jeszcze ,to powiem tylko , że nic nie biorę, chyba , że kawa. Teraz coś do tych wszystkich co nie biorą udziału w tym wątku , a tylko to obserwują. Nigdy i pod żadnym pozorem nie wykonujcie innego CO i grzania CWU jak tylko prądem. To jest najtańszy i jedynie słuszny sposób grzania. Wszystko inne jest do d..y. Według wszystkich znaków i powyższych postów ,prąd jest też tańszy od grzania solarami (CWU)-akurat za to mi się nie oberwało , bo nie mam. Pod żadnym pozorem nie wydawajcie więcej pieniążków na te sprawy , bo zdecydowanie lepiej jest je położyć na lokatę, którą tylko będziecie chcieli założyć , a pieniążki się rozejdą. Nie kupujcie też Mercedesów , bo lepiej Łady , a różnicę na konto. Szczególnymi głupcami są ci co zainwestowali w PC w Polsce , bo podobno za granicą ( zachodnią+skandynawia) zaraz będą dostawać je za darmo , bo tak tam tanio. Ci co piszą , że PC to najtańsze źródło ogrzewania powielają oczywistą nieprawdę. Niech żyje grzanie prądem. Głupców zapraszam do wątku głupców: http://forum.muratordom.pl/pompa-ciepla-spostrzezenia-uwagi,t66186-10020.htm Teraz ze spokojem mogę nacisnąć na link:Przestań śledzić ten temat. Dziękuję za uwagę i miłych przemyśleń. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
perm 19.11.2009 18:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2009 j-j Pomieszanie z poplątaniem. Zanim coś jeszcze ,to powiem tylko , że nic nie biorę, chyba , że kawa. Teraz coś do tych wszystkich co nie biorą udziału w tym wątku , a tylko to obserwują. Nigdy i pod żadnym pozorem nie wykonujcie innego CO i grzania CWU jak tylko prądem. To jest najtańszy i jedynie słuszny sposób grzania. Wszystko inne jest do d..y. Według wszystkich znaków i powyższych postów ,prąd jest też tańszy od grzania solarami (CWU)-akurat za to mi się nie oberwało , bo nie mam. Pod żadnym pozorem nie wydawajcie więcej pieniążków na te sprawy , bo zdecydowanie lepiej jest je położyć na lokatę, którą tylko będziecie chcieli założyć , a pieniążki się rozejdą. Nie kupujcie też Mercedesów , bo lepiej Łady , a różnicę na konto. Szczególnymi głupcami są ci co zainwestowali w PC w Polsce , bo podobno za granicą ( zachodnią+skandynawia) zaraz będą dostawać je za darmo , bo tak tam tanio. Ci co piszą , że PC to najtańsze źródło ogrzewania powielają oczywistą nieprawdę. Niech żyje grzanie prądem. Głupców zapraszam do wątku głupców: http://forum.muratordom.pl/pompa-ciepla-spostrzezenia-uwagi,t66186-10020.htm Teraz ze spokojem mogę nacisnąć na link:Przestań śledzić ten temat. Dziękuję za uwagę i miłych przemyśleń. Zapiszczał żałośnie i uciekł. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wit74 19.11.2009 19:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2009 Zakładałem PCi od początku budowy... Myślałem że dla takiej powierzchni jaką buduję to się MUSI opłacać... I co? I się nie opłaca... Za wyjątkiem PCi "garażówek" nie mam ofert na sensownym poziomie, nie da się tego ekonomicznie uzasadnić A kiedy się będzie opłacać?Ty chyba założyłeś ( w innym wątku),że tylko wtedy gdy zwróci się w 5-6 lat? Dla mnie było to więcej bo około 10 lat,pod warunkiem,że potrafiłem trafnie przewidzieć co będzie.Ale gdyby to było dwa lata dłużej?Każdy chce najtaniej jak można,każdy liczy po swojemu.Matematyka jest jedna,ale w warunkach stałych.Rzeczywistość jest bardziej skomplikowana .Przecież my liczymy to samo,tylko,że ty nie dopuszczasz 10 lat a inni tak. Że się ktoś zgodził na to nie znaczy,że nie umie liczyć lub że jest frajerem. No chyba ,ze jest Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dekar 19.11.2009 22:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2009 Zgadzam się z przedmówcą, że w tym wątku zdecydowanie brakuje tolerancji i obiektywizmu. Szkoda bo liczyłem na rzeczową dyskusję a wyszła zwykła pyskówka. Całe szczęście są inne wątki, mam nadzieję, że ten szybko pójdzie w niepamięć bo racjonalności w nim jak na lekarstwo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
HenoK 20.11.2009 05:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2009 Ciekaw jestem, kto z dyskutantów sprawdził swoją inwestycję w arkuszu sporządzonym przez budowlanego laika : http://forum.muratordom.pl/post3772805.htm#3772805 ? U mnie wyszedł okres zwrotu 10-11lat. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sledz98 20.11.2009 06:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2009 Ciekaw jestem, kto z dyskutantów sprawdził swoją inwestycję w arkuszu sporządzonym przez budowlanego laika : http://forum.muratordom.pl/post3772805.htm#3772805 ? U mnie wyszedł okres zwrotu 10-11lat. Ja policzyłem, ba nawet dorzuciłem do tego koszt podłogówki. Razem z PC wyszło 45500 PLN. Koszt instalacji elektryki zostawiłem ten co był (5200) choć uważam, że do mojego domu 170m2 to lekko za mało. Zwiększyem COP do 4, bo tyle każda PC w moim gruncie wyciągnie (na 80cm mam wody gruntowe ). No i okres wyszedł 9 lat, czyli dla mnie okres akceptowalny. Podsumuwując: PC w stosunku do gazu to 5-6 lat zwrotu, w stosunku do prądu elektrycznego 9 lat. Według moich, subiektywnych odczuć warto iść w PC. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rzufik1 20.11.2009 08:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2009 Ciagle liczymy COPY ; opłacalność wygode .... fakt fajnie.Ale za tymi rozwiązanami idzie też coś na przyszłość.. ekologia:)no i fakt jest też taki iż mało się o tym mówi ale zawsze można oprócz grzania wykorzystać funkcje chłodzenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bartbk 20.11.2009 08:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2009 j-j Według wszystkich znaków i powyższych postów ,prąd jest też tańszy od grzania solarami (CWU)-akurat za to mi się nie oberwało , bo nie mam. Pod żadnym pozorem nie wydawajcie więcej pieniążków na te sprawy , bo zdecydowanie lepiej jest je położyć na lokatę, którą tylko będziecie chcieli założyć , a pieniążki się rozejdą. Nie kupujcie też Mercedesów , bo lepiej Łady , a różnicę na konto. pierd... jak potluczony za przeproszeniem i starasz sie udowodnić że dobrze zrobiłeś kupuijąc PCi za 50 wafli. Czy widzisz różnice pomiędzy grzaniem prądem a PCi w komforcie? Co tu jest Ładą a co Mercedesem? Szczególnymi głupcami są ci co zainwestowali w PC w Polsce , bo podobno za granicą ( zachodnią+skandynawia) zaraz będą dostawać je za darmo , bo tak tam tanio. W DE jest dotacja 3000 EUR do PCi i prąd 90% droższy niż u nas. I tam mają rację że inwestują. Jak zwykle odwracamy kota ogonem. Ci co piszą , że PC to najtańsze źródło ogrzewania powielają oczywistą nieprawdę. Niech żyje grzanie prądem. Czy Ty naprawdę nie kumasz, że żeby powiedzieć że coś jest tanie to trzeba policzyć koszty inwestycyjne + opłaty okresowe? Najtańsza jest elektrownia atomowa pod względem opłat. Albo rurociąg z Sahary, wtedy nic nie płacisz. Kiedy zaczynasz budowe? Nie da się patrzeć na bzdety nie da się patrzeć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bartbk 20.11.2009 08:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2009 Zakładałem PCi od początku budowy... Myślałem że dla takiej powierzchni jaką buduję to się MUSI opłacać... I co? I się nie opłaca... Za wyjątkiem PCi "garażówek" nie mam ofert na sensownym poziomie, nie da się tego ekonomicznie uzasadnić A kiedy się będzie opłacać?Ty chyba założyłeś ( w innym wątku),że tylko wtedy gdy zwróci się w 5-6 lat? Dla mnie było to więcej bo około 10 lat,pod warunkiem,że potrafiłem trafnie przewidzieć co będzie.Ale gdyby to było dwa lata dłużej?Każdy chce najtaniej jak można,każdy liczy po swojemu.Matematyka jest jedna,ale w warunkach stałych.Rzeczywistość jest bardziej skomplikowana .Przecież my liczymy to samo,tylko,że ty nie dopuszczasz 10 lat a inni tak. Że się ktoś zgodził na to nie znaczy,że nie umie liczyć lub że jest frajerem. No chyba ,ze jest wit74 tak, założyłem 5-6 lat na zwrot, dopusczalna "granica bólu" 8. Jest to możliwe przy garażowych PCi. Obecnie jakbym nie liczył jest to 12 lat CO NAJMNIEJ. w tym czasie PCi może - nie mówię że musi! się zepsuć, mogę sprzedac dom to po pierwsze. Poza tym inwestycje które dotychczas prowadze przynosza szybszy zwrot. Jest to kwestia strategii. czy inwestujesz w to czy w tamto. Zakładanie dłuższych niż 15 lat ROI jest juz absurdem - a tak ma wiekszosc w malych chatkach z PCi (chyba ze z PCi niefirmowymi). I tu nie mowimy o 10 latach, tylko 25 conajmniej. Pozdr, bk Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bartbk 20.11.2009 08:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2009 Ciekaw jestem, kto z dyskutantów sprawdził swoją inwestycję w arkuszu sporządzonym przez budowlanego laika : http://forum.muratordom.pl/post3772805.htm#3772805 ? U mnie wyszedł okres zwrotu 10-11lat. Ja sprawdzillem w swoim. dla dobrze ocieplonego domu o pow. 320 m2 wychodzi 12 lat - nigdy sie tego nie spodziewalem . Ale jeszcze nie kupiłem Masz "firmowa" czy "garazowa" PCi? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wit74 20.11.2009 09:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2009 , mogę sprzedac dom to po pierwsze. Poza tym inwestycje które dotychczas prowadze przynosza szybszy zwrot. Jest to kwestia strategii. czy inwestujesz w to czy w tamto. Zakładanie dłuższych niż 15 lat ROI jest juz absurdem - a tak ma wiekszosc w malych chatkach z PCi Pozdr, bk Masz swoje założenia i ok.Nie wmawiaj ,że innym się nie opłaca. Mam trochę wrażenie,że Twoja budowa domu musi się opłacać.Taniej przecież w mieszkanku jest lub w domku 160 m.Czy to ekonomicznie wyliczone by mieć pow.jaką planujesz?Najtaniej będzie zainwestować w prąd i sprzedać i tak kilka razy.W płytki,podłogi i wykończenie też nie opłaca sie inwestować- to się nie zwróci......chyba,że na sprzedaż.......trzeba mieć trochę dystansu patrząc na całość budowy.Jedno liczymy z aptekarską dokładnością a w drugim szalejemy- to tak ogólnie,nie personalnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bartbk 20.11.2009 10:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2009 , mogę sprzedac dom to po pierwsze. Poza tym inwestycje które dotychczas prowadze przynosza szybszy zwrot. Jest to kwestia strategii. czy inwestujesz w to czy w tamto. Zakładanie dłuższych niż 15 lat ROI jest juz absurdem - a tak ma wiekszosc w malych chatkach z PCi Pozdr, bk Masz swoje założenia i ok.Nie wmawiaj ,że innym się nie opłaca. Mam trochę wrażenie,że Twoja budowa domu musi się opłacać.Taniej przecież w mieszkanku jest lub w domku 160 m.Czy to ekonomicznie wyliczone by mieć pow.jaką planujesz?Najtaniej będzie zainwestować w prąd i sprzedać i tak kilka razy.W płytki,podłogi i wykończenie też nie opłaca sie inwestować- to się nie zwróci......chyba,że na sprzedaż.......trzeba mieć trochę dystansu patrząc na całość budowy.Jedno liczymy z aptekarską dokładnością a w drugim szalejemy- to tak ogólnie,nie personalnie. Wit74 Wszystko liczę. Nie traktuję budowy domu jako coś co ma mi się zwrócić, ale oceniam sensowność poszczególnych rozwiazań. Dam Tobie przykład: Chcę mieć klimatyzację (nie traktuję tego jako coś co ma się zwracać ale jako wygodę dla mojej d.. ) ale mogę ją zrealizować na różne sposoby (pasywne podłogowe, klimatyzatory split, klimatyzatory indywidualne, klimakonwektory) i tutaj WYBIERAM już w oparciu o twarde kryteria. To samo jest z ogrzewaniem, które MUSZĘ mieć albo wybuduję dom pasywny co jak policzyłem mi się NIE OPŁACA a poza tym takiego nie chce z innych względow. Ta sama sytuacja. Powiedziałem sobie, że nie chce mieć ogrzewania OBSŁUGOWEGO z tego samego powodu jak przy klimatyzacji I tutaj zostaje wybór (jako że nie mam szans na gaz ziemny): 1. Olej 2. Gaz 3. Prąd 4. PCi 5. ? Zakładałem (bo miałem takie wstępne oferty) PCi, ale według mnie 10 lat NIE jest akcpetowalnym czasem inwestycji dla MNIE. Jak dla mnie to mozesz nawet PALIĆ w piecu dolarami (bo papier przecie tani jest) i udowadniac ze to jest taniej, ale ja będę to dementowal, zeby inni uzytkownicy tego forum dokonywali ŚWIADOMYCH wyborów w oparciu o całkowite koszty danego rozwiazania (inwestycja + koszty biezace) a nie brednie klimaw ze PCi z 24 letnim okresem zwrotu jest najtanszym źródłem ciepła dla domu i uwzglednianie kosztu pieniądza w czasie to bzdura. I takie brednie NALEŻY dementować żeby początkujący nie dawali się wpuszczać w takie "oszczędności". Jest to w interesie nas wszystkich, żeby ceny odwiertów i urządzeń sprowadzić do NORMALNOŚCI. A co do kafelków i ich opłacalności. Wykończeniem się NIE zajmuje, bo mam to w d... to domena żony, a ja moge mieszkac na golym betonie Pozdrawiam, bk Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
HenoK 20.11.2009 10:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2009 Masz "firmowa" czy "garazowa" PCi?Większość firm kiedyś zaczynała w garażu, np. Microsoft. Maf pompę ciepła firmy Ecopol-System, można powiedzieć, że zaczynającą swoją działalność na rynku. Więcej szczegółów w moim Dzienniku budowy : http://forum.muratordom.pl/post3787046.htm#3787046 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bartbk 20.11.2009 11:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2009 Masz "firmowa" czy "garazowa" PCi?Większość firm kiedyś zaczynała w garażu, np. Microsoft. Maf pompę ciepła firmy Ecopol-System, można powiedzieć, że zaczynającą swoją działalność na rynku. Więcej szczegółów w moim Dzienniku budowy : http://forum.muratordom.pl/post3787046.htm#3787046 Garażowi nie mają pewnych rzeczy na których mi trochę zależalo. Na przykład modułów aktywnego chłodzenia (ma to NIBE, Alpha na przykład). Polskie pompy pod względem "mechanicznym" są na bardzo dobrym poziomie. Sterowanie też czasami niezłe. Ale jednak świat jest już parę kroków do przodu. Trzeba się będzie z nimi przeprosić, poszukać tanich wiertaczy i powinno być OK. Pdr, bk Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
simluc 21.11.2009 18:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2009 dla mnie ten watek jest/byl bardzo ciekawy. widac tu scieranie sie dwoch grup- biednejszych i zamozniejszych. biedniejsi to oczywiscie od grzania pradem- odnosze wrazenie , ze zawisc zawladnela nimi bez reszty. krzycza, obrazaja, uzywaja wulgarnych slow. fakt jest taki, ze pompiarze i niepompiarze spotkaja sie kosztowo po 8-12 latach. macie w koncu arkusz zrobiony przez zalozyciela tematu- mozna sobie porownac. od tego czasu pompiarze sa gora( tu maci nieco nieznany czas zycia pompy i tylko z tego wzgledu grzejacy elektrycznoscia moga jeszcze miec dobre samopoczucie) co do wyliczen- jedno jest pewne- prad bedzie drozal. a to oznacza , ze z kazda podwyzka roznice beda coraz wieksze- dziala tu zasada lewaru. prosty przyklad: dzis 1500-4500, po podwyzce np 20 procent- pompa- 1800, prund- ile? 5400 - wzrost o 300 i 900 zl. oczywiscie mozna zalozyc, ze przy kazdej podwyzce cen pradu beda wzrastaly nasze zarobki... ale te zalozenia sa... jednak uwazam , ze najwieksza zaleta pomp ciepla jest proekologicznosc- 3 ray mniej zuzywa sie pradu, a to oznacza 3 razy mniej emisji syfow, 3 razy mniej wegla (poki co nasza energetyka oparta jest na weglu) trzy razy mniej gornikow, trzy razy mniej ich emerytur (nawet nie chce mi sie podawac ile kosztuja wszystkich Polakow ich emerytury), etc, etc. jak jestem zwolennikiem jak najmniejszego udzialu panstwa w zyciu ludzi to tu- przy pompach ciepla- powinny isc szerokim strumieniem dotacje dla domow jednorodzinnych- czy to z unii, czy z naszych zrodel. czemu tego nie ma? pytanie otwarte. te pieniadze zwroca sie z nawiazka. (min. sprzedaz nadwyzek z emisji co2) klimaw porownywal pompe do mercedesa a elektrycznosc do lady- co moim zdaniem jest zlym porownaniem- dzis mercedes kupiony za 200 tys po 10 latach bedzie wart z 30-40- lada-wezmy dacie dzis 35 tys , po 10 latach 5-8 tys. w pierwszym przypadku po 10 latach po sprzedazy samochodow kieszen posiadacza mercedesa uszczuplona zostanie o 160 tys (ale zostanie w kieszeni komfort i prestiz), a posiadacza dacii o 28 tys. zatem roznica jest kolosalna. w przypadku grzania po 10 latach w dwoch przypadkach kieszen obu wlascieli domow zostanie zmniejszona o te same kwoty. zatem pompa to taki mercedes , ktory z roku na rok nie traci, a zyskuje na wartosci:0) Aha, mozna minimalizowac koszty za ogrzewanie wody- ale trudno wtedy mowic o komforcie, choc chcac nie chcac dzialanie jest jak najbardziej warte pochwaly, wszak zasoby wody pitnej w Polsce sa przerazajaco niskie. uff. koniec. szymon Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Krzychos 21.11.2009 19:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2009 simluc napisał jednak uwazam , ze najwieksza zaleta pomp ciepla jest proekologicznosc- 3 ray mniej zuzywa sie pradu, a to oznacza 3 razy mniej emisji syfow, 3 razy mniej wegla (poki co nasza energetyka oparta jest na weglu) trzy razy mniej gornikow, trzy razy mniej ich emerytur (nawet nie chce mi sie podawac ile kosztuja wszystkich Polakow ich emerytury), etc, etc. jak jestem zwolennikiem jak najmniejszego udzialu panstwa w zyciu ludzi to tu- przy pompach ciepla- powinny isc szerokim strumieniem dotacje dla domow jednorodzinnych- czy to z unii, czy z naszych zrodel. czemu tego nie ma? pytanie otwarte. te pieniadze zwroca sie z nawiazka. (min. sprzedaz nadwyzek z emisji co2) W interesie państwa (polskiego) nie są samowystarczalne pompy ciepła, samochody na wodę i inne proekologiczne rozwiązania. Obecnie dochody z akcyzy i VAT-u za benzynę i olej napędowy dostarczają już kilkanaście procent przychodu do budżetu. Podobnie jest z gazem, prądem i węglem. W końcu z czegoś trzeba zasilić kasę ZUSu. Druga kwestia, trzeba pamiętać że, niektórzy są "za biedni" żeby oszczędzać. Po prostu świadomie wybierają rozwiązanie które jest tańsze w zakupie na początku, mimo że w sumie po 10-15 latach wychodzi drożej. Ich sytuacja ekonomiczna wymusza, żeby płacić co miesiac przez 10-15 lat, ale za to są to kwoty które nie rujnują im budżetu. Dla przykładu porównanie ciągle brane w tym wątku z samochodami. Nie każdego stać, żeby kupić nowoczesnego turbodiesla za 80 tyś PLN z systemem StartStop, który pali 3,9 Lit/100 km i ma przeglądy co 40 tyś km. Inaczej taka osoba musiałby płacić przykładowo raty co miesiąc 3000 PLN. Lepiej wtedy kupić używany samochód który pali te 7 lit/100 km, wymaga przeglądów co 15 tyś km i trzeba stale wykonywać mniejsze bądź większe naprawy. Ale wtedy miesieczny koszt utrzymania takiego samochodu to 700 PLN chociaż pewnie przez dobre parę lat. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bartbk 21.11.2009 19:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2009 dla mnie ten watek jest/byl bardzo ciekawy. widac tu scieranie sie dwoch grup- biednejszych i zamozniejszych. biedniejsi to oczywiscie od grzania pradem- odnosze wrazenie , ze zawisc zawladnela nimi bez reszty. krzycza, obrazaja, uzywaja wulgarnych slow. Nooo jasne. Prymitywy i biedaki. Pijaki i złodzieje. Bo każdy pijak to złodziej. Po tej głębokiej analizie psychologiczno-ekonomicznej jedziemy dalej... fakt jest taki, ze pompiarze i niepompiarze spotkaja sie kosztowo po 8-12 latach. macie w koncu arkusz zrobiony przez zalozyciela tematu- mozna sobie porownac. Ja się spotkam przy moim zapotrzebowaniu na cieplo i kosztach inwestycji w PCi po 12 latach. Ale "liczący inaczej bez komina" pompiarz klimaw po 24 latach według moich obliczeń (na podstawie danych, jakie SAM klimaw podaje). I tutaj nie chce nikogo obrażać, chcę tylko aby nie odwracać kota ogonem, że każden PCi powinien lecieć i natychmiast instalować. Ja ją bardzo chcę mieć, ale nie za wszelką cenę. Broniący swojej inwestycji w PCi ocierają się tutaj o śmieszność a nawet przekraczają tą granice. od tego czasu pompiarze sa gora( tu maci nieco nieznany czas zycia pompy i tylko z tego wzgledu grzejacy elektrycznoscia moga jeszcze miec dobre samopoczucie) co do wyliczen- jedno jest pewne- prad bedzie drozal. a to oznacza , ze z kazda podwyzka roznice beda coraz wieksze- dziala tu zasada lewaru. prosty przyklad: dzis 1500-4500, po podwyzce np 20 procent- pompa- 1800, prund- ile? 5400 - wzrost o 300 i 900 zl. oczywiscie mozna zalozyc, ze przy kazdej podwyzce cen pradu beda wzrastaly nasze zarobki... ale te zalozenia sa... Zauważyłeś, że arkusz zawiera ten parametr (podwyżki cen prądu ponad inflację)? Jesteś absolutnie PEWNY że prąd będzie zawsze drożał? Bierzesz pod uwagę skutki drakońskich podwyżek cen prądu dla gospodarki i tego co się zowie "spokojem spolecznym"? Oczywiście masz rację, że za 12 lat pompiarze jeżeli PCi przetrwa są górą ale nikt nie wie jak długo i czy wogóle... Zauważ, że przy obecnych COPach i efektywności powietrznych PCi "zwracają" się one po około 6-7 latach? Podawałem linki do PCi Thermia V - idealnego rozwiązania zwłaszcza na Pomorzu Właśnie o to chodzi, aby dokonać świadomego wyboru w oparciu o wyliczenia. jednak uwazam , ze najwieksza zaleta pomp ciepla jest proekologicznosc- 3 ray mniej zuzywa sie pradu, a to oznacza 3 razy mniej emisji syfow, 3 razy mniej wegla (poki co nasza energetyka oparta jest na weglu) trzy razy mniej gornikow, trzy razy mniej ich emerytur (nawet nie chce mi sie podawac ile kosztuja wszystkich Polakow ich emerytury), etc, etc. jak jestem zwolennikiem jak najmniejszego udzialu panstwa w zyciu ludzi to tu- przy pompach ciepla- powinny isc szerokim strumieniem dotacje dla domow jednorodzinnych- czy to z unii, czy z naszych zrodel. czemu tego nie ma? pytanie otwarte. Powiem tak... Mam "proekologiczność" w... pompie Bierzesz pod uwagę że prąd można wytwarzać bez żadnych górników i bardzo ekologicznie? 12 lat to bardzo dużo czasu można poczekać aż właśnie takie dofinansowanie będzie - na co sie zanosi... Dzisiejsi bezdotacyjni pompiarze wówczas podniosą krzyk że zostali wydymani bo oni nie dostali dotacji, a teraz ci źli, biedni prądzogrzewcy dostaną kasę! Dotacje już są w biednych Niemczech - do 3000 EUR do instalacji (jakbym taką dostał, mój zwrot skróciłby się do 8 lat) Jak wejdą przepisy cytowane przez HenoKa w innym wątku (o max zużyciu energii elekt. przez budynki) to i jedni i drudzy dostaną w dupę i to niewąsko, ale ci grzejący prądem trochę mniej bo zostanie im jeszcze kasa i będa sobie mogli dociągnąć gaz albo baniak z olejem kupic klimaw porownywal pompe do mercedesa a elektrycznosc do lady- co moim zdaniem jest zlym porownaniem- dzis mercedes kupiony za 200 tys po 10 latach bedzie wart z 30-40- lada-wezmy dacie dzis 35 tys , po 10 latach 5-8 tys. w pierwszym przypadku po 10 latach po sprzedazy samochodow kieszen posiadacza mercedesa uszczuplona zostanie o 160 tys (ale zostanie w kieszeni komfort i prestiz), a posiadacza dacii o 28 tys. zatem roznica jest kolosalna. w przypadku grzania po 10 latach w dwoch przypadkach kieszen obu wlascieli domow zostanie zmniejszona o te same kwoty. zatem pompa to taki mercedes , ktory z roku na rok nie traci, a zyskuje na wartosci:0) To było wybitnie nietrafione porównanie. Nie ma różnic w grzaniu prądem i PCi pod względem komfortu więc i to i to jest albo ładą albo mercedesem. PCi to taki sam mercedes jak prąd, tylko że prąd to benzyna a PCi to diesel. Dopłata do silnika diesla zwraca się po iluś tam km przejechanych. I to jest mniej więcej to samo, tylko że różnica inwestycyjna kolosalnie większa No, ale w niemczech i w pl pełno jest dziadków, co muszą mieć Daimlera diesla koniecznie bo to takie oszczędniejsze i potem jeżdzą nim do kościoła w weekend. Dopłata do silnika diesla nie zwróci im się za ich życia. W przypadku klimaw przy jego kosztach inwestycji jakie podawał i zużyciu jakie podaje zwrot z inwestycji nastąpi po blisko ćwierćwieczu. W tym czasie jak źle trafił ma sznase na 2 wojny Pozdr, bk Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts