Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

kolor klinkieru

Recommended Posts

Czesc, ja znow na temat klinkieru. Pomozcie prosze. Budujemy dom z tzw.niskim i wysokim parterem. Niski parter bedzie pokryty klinkierem, wysoki parter otrzyma jasna , kremowa elewacja. Dach i okna planujemy ciemno brazowe. Jaki kolor klinkieru zastosowalibyscie na te czesciowa elewacje. Podoba nam sie Terca Kosmo, ale na jej tle nie bedzie widac brazowych drewnianych okien. Moze jakis jasniejszy klinkier, ale jak to bedzie wygladalo w zestawieniu z ciemnym dachem? Mozecie podpowiedziec jak to widzicie? Wiadomo, ze decyzji za nas nikt nie podejmie, ale bardzo prosze o Wasze zdania na ten temat. Gabi

Doradzanie w sprawach koloru jest rzeczą wysoce ryzykowną. Ja mogę powiedzieć jedynie że w momencie gdy ja kupowałem klinkier to bardzo podobały mi się tradycyjne rozwiązania tzn. czerwony klinkier, żółta ściana i jasno brązowe okna (oczywiście ceglasty dach). Po 2 latach budowy, i po powstaniu kolejnych podobnych domów na moim osiedlu mam ochotę coś zmienić. Niestety nie mam wielu możliwości zakładając że mam już klinkier CRH kalachari (cieniowany czerwony) i dach ceglasty.

Dlatego zachęcam do wybierania takich kolorów stałych elementów domu które nie dominują nad nim i dają możliwość zmian w koncepcji kolorystycznej.