ystin 09.11.2009 16:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Listopada 2009 mam dom w stanie surowym zamkniętym- okna drewniane- zrobione elektryka i woda. Zastanawiam się nad tynkowaniem wewnątrz- teraz czy na wiosnę? podobno teraz żeby wyschły musiałabym grzać.Jakie macie doświadczenia i rady? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gregorczyk 09.11.2009 18:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Listopada 2009 uu, moje osobiste przekonanie (choć nie tylko przeze mnie wymyślone) jest, że jak okna drewniane - to montować po tynkach. co do tynków, to spostrzeżenia mam takie, że jak dom zamknięty to lepiej teraz niż wczesną wiosną. ściany jeszcze nie przemarznięte - jak po zimie.nawet przymrozek nie zaszkodzi - ew mała koza załatwi temat. i to tylko przez pierwsze pare dni. a wczesną wiosną, przymrozek może narobić więcej szkód, bo ściany przemrożone po zimie. no i z drugiej strony, ta elektryka, ta woda, serce sie kraje jakby to miało zostać na pastwę menelstwa i innych gadów. niestety znam osobiście - kumpel stracił przewody przed tynkowaniem - wydarli z peszli, mnie też odwiedzili w trakcie elektryki, ale zabrali luźną rolkę kabla i trochę siłowego wycieli z ziemi - sk.......ny. (po ułożeniu miedzi w co. spałem przez 3 dni na budowie do położenia jastrychów). powodzenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gregorczyk 09.11.2009 18:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Listopada 2009 acha, w razie czego pomocne będzie: http://www.pogodynka.pl/miasto.php?miasto=Krak%F3w http://www.twojapogoda.pl/ to raczej modele pogodowe, ale lepszy rydz niż smigły ;]. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ystin 09.11.2009 19:13 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Listopada 2009 bardzo dziękuję za opinię- u mnie odpada problem kradzieży, bo dom jest na działce na której mieszkam. Wiem, ze okna drewniane to trochę bład i dlatego o nie najbardziej sie boję... jak bym tynkowała wiosną , to nie wczesna tylko w okolicy kwietnia maja- (jak mówiałm - nie śpieszy mi się). nie chciałabym zrobicsobie kuku z tymi oknami... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qwazar 09.11.2009 21:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Listopada 2009 Tynkowałem wewnątrz w tym samym okresie co teraz.Żadnych problemów.Warunek podstawowy: musisz grzać.Ja paliłem wkładem kominkowym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ystin 10.11.2009 07:49 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Listopada 2009 co rozumiesz przez grzanie- odpalenie kominka przez czas wysychania ( 2-3 tyg.) czy już przez całą zime regularne utrzymywanie temp np +10 st.?? mogę wstawić koze i te 3 tyg grzac, ale opalić tak dom przez całą zimę nie dam rady, a zrobienie juz co. i grzanie nim to dodatkowy koszt!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Konto usunięte na żądanie 10.11.2009 08:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Listopada 2009 co rozumiesz przez grzanie- odpalenie kominka przez czas wysychania ( 2-3 tyg.) czy już przez całą zime regularne utrzymywanie temp np +10 st.?? mogę wstawić koze i te 3 tyg grzac, ale opalić tak dom przez całą zimę nie dam rady, a zrobienie juz co. i grzanie nim to dodatkowy koszt!! Koszt kolego to ty będziesz miał jak wypaczą ci się okna drewniane, a bez ogrzewania na bank wypaczą.... powiedziałes aaa ... to powiedz bbb wstawiaj koze i jedz z tynkami....a woda bez grzania ci nie zamarznie?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ystin 10.11.2009 12:26 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Listopada 2009 no tez dlatego sie zastanawiam- dom w tym stanie stoi już drugi rok i nic się mu nie dzieje, ale w końcu mam troche kasy żeby coś wiecej zrobic , tylko czy spinac się teraz , czy lepiej na wiosnę, ze spokojem i bez ryzyka wypaczenia okien, bo to grzanie jesienne moze byc różne... woda mi nie zamarznie, bo jeszcze nie puszczona w instalację. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
helixwroclaw2005 10.11.2009 13:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Listopada 2009 ystin jesteś w komfortowej sytuacji i jeżeli masz możliwości zaczynaj nawet w najbliższy poniedziałek. Tynkuje teraz knaufem 880m2 scian i sufitów. Poddasze po czterech dniach zaczyna pięknie przesychać. Żadnego grzania tylko wietrzenie w dzień i uchylone dwa okna strychowe. W najbliższy poniedziałek koniec (mam okna drewniane) Na PW mogę przesłać więcej informacji Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts