Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Deskowanie czas zacząć

cineck

Recommended Posts

proszę bardzo :wink:

w skrócie: dopilnuj, aby:

1. deski były bez kory

2. papa położona z odpowiednim zakładem

3. zrobili Ci otwór w kalenicy (konieczne dla właściwej wentylacji i zapobieganiu zielenienia dachu),

4. między ociepleniem z wełny, a deskami zostawili przerwę celem właściwej wentylacji połaci dachu itp.

dokładnie przeczytasz o wszystkim we wskazanych wątkach :wink:

zerknij również tutaj

A czy dużym utrudnieniem w dalszych pracach byłoby obecnie zadeskować cały dach, a później (na wiosnę) zamontować jakieś okna dachowe? To raczej nie problem. Chociaż mogę się mylić. Ale mam inny pomysł. Nie murowac teraz kominów, a wymurować na wiosnę, jak bedzie odeskowany cały dach. To chyba nie najlepszy pomysł z tymi kominami. Czas chyba zacząć szukać cegieł i fachowca iii do roboty z tymi kominami.

Pozdrawiam.

proszę bardzo :wink:

w skrócie: dopilnuj, aby:

1. deski były bez kory

2. papa położona z odpowiednim zakładem

3. zrobili Ci otwór w kalenicy (konieczne dla właściwej wentylacji i zapobieganiu zielenienia dachu),

4. między ociepleniem z wełny, a deskami zostawili przerwę celem właściwej wentylacji połaci dachu itp.

dokładnie przeczytasz o wszystkim we wskazanych wątkach :wink:

zerknij również tutaj

Domyślam się, że to zaznaczone to taki skrót myślowy. Jeśli się mylę to proszę mnie sprostować, a jeśli nie to proszę o sprostowanie tej sentencji, aby ktoś inny zainteresowany tematem przypadkiem w to nie uwierzył.

Możliwe, ze się mylę, więc proszę sprostować. Mogę również skasować ten post.Nie jestem fachowcem w tej dziedzinie, dlatego poleciłam wątki, gdzie wypowiadają się fachowcy :wink:

Być może nie ma co prostować. Trzeba by wiedzieć co autor miał na myśli.

Dach zazwyczaj zielenieje od strony północnej im bliżej lasu tym bardziej. Nie wiem nic na temat zależności zielenienia od zrobienia otworu w kalenicy.

Bardzo ważne dla dachu są dwie wentylacje: jedna warstwy izolacji cieplnej druga połaci dachowej pod pokryciem. To ta druga odpowiada w jakimś sensie za ewentualne porastanie dachu. Na etapie deskowania dachu nie ma potrzeby otwierania kalenicy należy jednak pamiętać aby dekowanie zakończyć 5 cm od kalenicy (nie trza będzie później wycinać desek). Deski przed montażem dokładnie obejrzeć czy nie zawierają jakiś dziwnych otworków. Pozdrawiam.