Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Kontrolka wskazuje fazę niezależnie od pozycji kontaktu

worobiej

Recommended Posts

Witam,

coś mi się wydaje, że elektryk źle wykonał swoją pracę...

Niezależnie od pozycji kontaktu - przy wyjściu na żyrandol, kontrolka(neonówka) wskazuje mi cały czas, że na "gorącym" styku jest faza. Potwierdźcie proszę moją tezę, że kontakt przerywa linię neutralną (elektryk się pomylił z przewodami), chyba że są jakieś inne powody, że neonówka się świeci? Dodam, że tak jest przy każdym punkcie.

Jeśli tak to czekają mnie poprawki bo przecież tak zostawić tego nie mogę - to niebezpieczne dla zdrowia i życia...

Pozdrawiam

Statystycznie to niemożliwe, aby elektryk pomylił się przy każdej jednej oprawie ;)

Sprawdź kontrolką obecność fazy ale pod obciążeniem. Czyli podłącz do kostki zaciskowej żarówke i sprawdź.

Zwykłe kontrolki potrafią pokazywać obecność fazy na wskutek oddziaływań między przewodami (zjawiska indukcji wzajemnej oraz pojemności pasożytniczej).

Te niezwykłe kontrolki to wskaźniki, które mają wbudowane obciążenie np. 200mA i one nie mają już takich wad.

Tak jak piszesz kontakt przerywa linie N ( neutralna, zero robocze czy jak tam ludzie potocznie nazywają). Szczerze mowiąć niewiem czy jakieś przepisy to reguluja co ma byc przrywane faza czy zero. Pozatym niewplywa to na dzialanie swiatla ( twojego zyrandola). Chociaz przyjete jest ze przerywa sie przewód fazowy .