Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

zwrot kosztow za podlaczenie sie do kanalizacji

arkowiec

Recommended Posts

Hejka

Planuje uzbrojenie dzialki, najwiekszy problem mam z kanalizacja. Ze wzgledu na teren i odleglasc od istniejacej sieci kanalizacyjnej bede narazony na duze koszta. Mam jednak pytanko, kwestia ciekawa i dotad jeszcze chyba nie poruszana, a mianowicie dotyczaca zwrotow czesci kosztow za uzbrojenie (kanalizacja) dzialki mojej, a przy okazji innych.

Moja dzialke otaczaja tereny gminne przeznaczone w niedalekiej przyszlosci pod dzialki (doslownie kilkadziesiat dzialek). W MPZP gmina zoobowiazala sie do uzbrojenia terenu z wlasnych kosztow, ale nie wiadomo kiedy. Moje pytanie brzmi jezeli ja zainwestuje w kanalizacje o odpowiedniej przepuszczalnosci, i jedyna mozliwoscia posiadaczy (obecnie gmina) innych dzialek podlaczenia sie bedzie skorzystanie z lacza znajdujacej sie na mojej posiadlosci, czy bede mogl od nich pobierac za to jakas zaplate? Wiem ze gmina poprzez oplaty adiacenckie rekompensuje sobie takie inwestycje, czy ja moge zadac od gminy rekompesanty poniesionych kosztow w sytuacji gdy uzbrajajac moja nieruchomosc jednoczesnie daje mozliwosc uzbrojenia gminnych dzialke podnoszac ich wartosc? Dobrym rozwiazaniem wydaje sie podjecie prob negocjacji z gmina jeszcze przed podjeciem inwestycji.

Co myslicie, zapraszam do dyskusji!

pozdrawiam serdecznie

Prochu nie wymyśliłeś.

http://forum.muratordom.pl/precedens-zwrot-za-przylacze-wod-kan-od-granicy-dzialki,t112193.htm

USTAWA

z dnia 7 czerwca 2001 r.

o zbiorowym zaopatrzeniu w wodę i zbiorowym odprowadzaniu ścieków.1)

(Dz. U. z dnia 13 lipca 2001 r)

Art. 31.1. Osoby, które wybudowały z własnych środków urządzenia wodociągowe i urządzenia kanalizacyjne, mogą je przekazywać odpłatnie gminie lub przedsiębiorstwu wodociągowo-kanalizacyjnemu, na warunkach uzgodnionych w umowie.

2. Przekazywane urządzenia, o których mowa w ust 1, powinny odpowiadać warunkom technicznym określonym w odrębnych przepisach.

3. Należność za przekazane urządzenia wodociągowe i urządzenia kanalizacyjne może być rozłożona na raty lub uwzględniona w rozliczeniach za zbiorowe zaopatrzenie w wodę i zbiorowe odprowadzanie ścieków.

• 3 weeks później...

Nie podpalaj sie. Wybudowalem siec wodociągową za ponad 30 tys zlotych i od roku koresponduje z WPWiK. Na kazdą odpowiedz czekam minimum miesiac i za kazdym razem otrzymuję informacje ze brakuje im dokumentów. Mam dosc kserowania i bycia traktowanym jak idiota.

Uruchamialem Rzecznika konsumentów i uokik. Nic mi nie pomogli. Nie wiem po co sa te instytucje skoro nic nie moga.

Wybieram się do prawnika, jak ktos ma jakis pomysl w temacie to prosze.

Prochu nie wymyśliłeś.

http://forum.muratordom.pl/precedens-zwrot-za-przylacze-wod-kan-od-granicy-dzialki,t112193.htm

USTAWA

z dnia 7 czerwca 2001 r.

o zbiorowym zaopatrzeniu w wodę i zbiorowym odprowadzaniu ścieków.1)

(Dz. U. z dnia 13 lipca 2001 r)

Art. 31.1. Osoby, które wybudowały z własnych środków urządzenia wodociągowe i urządzenia kanalizacyjne, mogą je przekazywać odpłatnie gminie lub przedsiębiorstwu wodociągowo-kanalizacyjnemu, na warunkach uzgodnionych w umowie.

2. Przekazywane urządzenia, o których mowa w ust 1, powinny odpowiadać warunkom technicznym określonym w odrębnych przepisach.

3. Należność za przekazane urządzenia wodociągowe i urządzenia kanalizacyjne może być rozłożona na raty lub uwzględniona w rozliczeniach za zbiorowe zaopatrzenie w wodę i zbiorowe odprowadzanie ścieków.

To są dwie różne sprawy!

1. wybudowanie za własne pieniądze i późniejsze proszenie się gminy o łaskawy zwrot kosztów lub ich części w formie gotówki lub poprzez odliczanie za wodę lub ścieki- to pierwsza sytuacja

2. Wybudowanie wodociągu lub kanalizacji należy do zadań gminy i wielce wskazane jest udanie się najpierw do "niej" i tam wynegocjować to, co Ci się należy- to druga sytuacja.

w pierszym i drugim przypadku stoisz na zgoła odmiennej pozycji.

Nie podpalaj sie. Wybudowalem siec wodociągową za ponad 30 tys zlotych i od roku koresponduje z WPWiK. Na kazdą odpowiedz czekam minimum miesiac i za kazdym razem otrzymuję informacje ze brakuje im dokumentów. Mam dosc kserowania i bycia traktowanym jak idiota.

Uruchamialem Rzecznika konsumentów i uokik. Nic mi nie pomogli. Nie wiem po co sa te instytucje skoro nic nie moga.

Wybieram się do prawnika, jak ktos ma jakis pomysl w temacie to prosze.

W linku, który podał rafallogi napisałam, że wygrałam z PWiK po wymianie pism z moim prawnikiem - myślę, że to bardzo dobry pomysł.