dorcha 10.11.2009 09:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Listopada 2009 Mieszkam od lipca w nowym domku. Mieszkałoby się cudownie, ale prawie codziennie moją radość zakłócają kolejne pęknięcia na ścianach. Najwięcej, bo aż 7 jest ich na ściance przedkolankowej na poddaszu. Ścianka (beton komórkowy 12 cm) ma 60 cm wysokości, pęknięcia są pionowe i nie "wchodzą" ani na podłogę, ani na gipskarton. Kolejne pęknięcie jest na ścianie zewnętrznej w garażu przy luksferze i prowadzi od dolnej krawędzi otworu w dół, kończy się ok 10 cm nad podłogą. Wczoraj odkryłam następne, które już kiedyś opisałamhttp://forum.muratordom.pl/rysa-na-scianie-w-piwnicy,t125393.htmTym razem ściany w piwnicy są otynkowane i dopiero teraz po pół roku zobaczyłam pęknięcie w tym samym miejscu, które ze ściany przechodzi w pęknięcie na suficie. Jest to szczelina ok 1mm. Nad pęknięciem na parterze jest ścianka działowa z otworem drzwiowym, więc dużego obciążenia nie ma.Ściany piwnice związane są zbrojonym wieńcem ale wydaje mi się, że wieniec też jest pęknięty. Podejrzewam, że pęknięcie na ścianie powstaje od naporu ziemi zewnętrznej, przynajmniej tak to wygląda. Zastanawiam się czy te pęknięcia są groźne, czy robić dalej i czy Wy tez macie pęknięcia (ponoć są normą, "dom osiada więc pęknięcia muszą być")?? Sorki, ale nie czekam na odpowiedzi typu "trzeba było..." PozdrawiamDorota Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ja14 10.11.2009 09:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Listopada 2009 .... Sorki, ale nie czekam na odpowiedzi typu "trzeba było..." Pozdrawiam Dorota Moze sprobuj zapytac na jakims portalu astrologicznym? Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pierwek 10.11.2009 10:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Listopada 2009 a ta ściana kolankowa z BK to ma jakiś wieniec i słupki na których ten wieniec się wspiera? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dorcha 10.11.2009 10:04 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Listopada 2009 Niestety, nie ma Połączona jest tylko z kilkoma ściankami działowymi na poddaszu. dorota Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dorcha 10.11.2009 10:09 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Listopada 2009 .... Sorki, ale nie czekam na odpowiedzi typu "trzeba było..." Pozdrawiam Dorota Moze sprobuj zapytac na jakims portalu astrologicznym? Pozdrawiam. Podasz link do strony?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bladyy78 10.11.2009 10:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Listopada 2009 Nie wiem kto ci to projektował dom, ale beton komórkowy o gr.12 cm to się nadaje raczej na ścianki działowe, które nie przenoszą obciążeń, ale nie na ściany nośne. Nie dziwie się wcale że te ściany pękają jak maja tylko 12 cm grubości.Ja bym w ogóle miał obawy mieszkać w tym domu jak ściany maja taką grubość, pierwszy lepszy wiatr i ........................ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ja14 10.11.2009 10:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Listopada 2009 Np http://www.3wrozki.pl Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lolek30 10.11.2009 10:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Listopada 2009 Nie wiem kto ci to projektował dom, ale beton komórkowy o gr.12 cm to się nadaje raczej na ścianki działowe, które nie przenoszą obciążeń, ale nie na ściany nośne. Nie dziwie się wcale że te ściany pękają jak maja tylko 12 cm grubości. Ja bym w ogóle miał obawy mieszkać w tym domu jak ściany maja taką grubość, pierwszy lepszy wiatr i ........................ eee tam napewno się Pani pomyliła... 12cm grubości ścianka kolankowa i bez wieńca to jest przeciez nei możliwe.. no chyba że to nie BK a poprostu pustak betonowy.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dorcha 10.11.2009 10:19 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Listopada 2009 Nie wiem kto ci to projektował dom, ale beton komórkowy o gr.12 cm to się nadaje raczej na ścianki działowe, które nie przenoszą obciążeń, ale nie na ściany nośne. Nie dziwie się wcale że te ściany pękają jak maja tylko 12 cm grubości. Ja bym w ogóle miał obawy mieszkać w tym domu jak ściany maja taką grubość, pierwszy lepszy wiatr i ........................ Źle odczytałeś moja wypowiedź, z BK 12 mam ścianki przedkolankowe (które pękają) na poddaszu. Pozdrawiam Dorota Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dorcha 10.11.2009 10:19 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Listopada 2009 Np http://www.3wrozki.pl na pewno skorzystam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dorcha 10.11.2009 10:25 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Listopada 2009 Dach oparty jest na wieńcu wylewanym razem ze stropem. Ta najbardziej niewykorzystana przestrzeń w miejscu łączenia dachu z wieńcem została oddzielona właśnie tą ścianką zmniejszając tym samym powierzchnię podłóg i kubatury do ogrzenia. Dorota Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ja14 10.11.2009 10:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Listopada 2009 Ciesze sie, ze moglem pomoc;-)Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pierwek 10.11.2009 10:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Listopada 2009 faktycznie piszesz o ścianie przedkolankowej... może ta ścianka jest połączona jakimiś kotwami z krokwiami w celu ustabilizowania coby się nie przewróciła? To by tłumaczyło... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bladyy78 10.11.2009 10:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Listopada 2009 Pierwsze słyszę o pojęciu ścianki przed kolankowej. Ale już rozumie o co ci chodzi. Te ścianki dlatego ci pękają bo pewnie są dostawione do krokwi które cały czas pracują i przenoszą obciążenia właśnie na tą ściankę powodując jej pekanie. Jeżeli masz to tak zrobione jak myślę to niestety nie pozbędziesz się tych pęknięć. I jedyne wyjście od dylatować tą ściankę od krokwi styropianem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dorcha 10.11.2009 10:49 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Listopada 2009 Pierwsze słyszę o pojęciu ścianki przed kolankowej. Ale już rozumie o co ci chodzi. Te ścianki dlatego ci pękają bo pewnie są dostawione do krokwi które cały czas pracują i przenoszą obciążenia właśnie na tą ściankę powodując jej pekanie. Jeżeli masz to tak zrobione jak myślę to niestety nie pozbędziesz się tych pęknięć. I jedyne wyjście od dylatować tą ściankę od krokwi styropianem. Za późno, wszystko już zabudowane , ale z tymi krokwiami to chyba masz rację. Ścianka była dostawiana prawie do samych krokwi, a pęknięć pojawiło się więcej po ostatnich wichurach. Prawdopodobnie dach wtedy intensywniej pracował i stąd pęknięcia. Mam tylko nadzieję, że ścianka nie zwali mo się do środka A co z pęknięciami ściany i stropu w piwnicy?? Przejmować się nimi??? Dorota Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zbigniew100 10.11.2009 10:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Listopada 2009 Pierwsze słyszę o pojęciu ścianki przed kolankowej. Ale już rozumie o co ci chodzi. Te ścianki dlatego ci pękają bo pewnie są dostawione do krokwi które cały czas pracują i przenoszą obciążenia właśnie na tą ściankę powodując jej pekanie. Jeżeli masz to tak zrobione jak myślę to niestety nie pozbędziesz się tych pęknięć. I jedyne wyjście od dylatować tą ściankę od krokwi styropianem. To wydaje być słuszna uwaga. Rysy od porapetu w dół to zmian obciążeń ściany też mogą powstać, przy szybkim budowaniu to prawie norma. Rysa przez wieniec to inna sprawa ale póki co to postarać sie w pojedynczych miejscach, niewidocznie zagipsować i obserwować czy gips od nowa pęka. Napewno nie ma obaw o bezpieczeństwo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dorcha 10.11.2009 10:51 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Listopada 2009 faktycznie piszesz o ścianie przedkolankowej... może ta ścianka jest połączona jakimiś kotwami z krokwiami w celu ustabilizowania coby się nie przewróciła? To by tłumaczyło... Nie jest przyczepiana, jest tylko połączona ze ściankami działowymi oddzielającymi pomieszczenia Dorota Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dorcha 10.11.2009 11:03 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Listopada 2009 Napewno nie ma obaw o bezpieczeństwo. uffffffffffff, pocieszają mnie takie wypowiedzi bo juz mam jakieś schizy, że wpadam z łazienką do piwnicy. Rysa jest w miejscu gdzie na parterze jest ścianka i wejście do łazienki. Nawet myslałam, że wirująca pralka wywołała jakieś drgania i stąd powstały rysy. najbardziej mnie martwi, że pęknięcie postępuje co widać po ponownym pęknięciu tynku. dorota Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zbigniew100 10.11.2009 11:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Listopada 2009 faktycznie piszesz o ścianie przedkolankowej... może ta ścianka jest połączona jakimiś kotwami z krokwiami w celu ustabilizowania coby się nie przewróciła? To by tłumaczyło... Nie jest przyczepiana, jest tylko połączona ze ściankami działowymi oddzielającymi pomieszczenia Dorota Nie musi być przeczepiona, wystarczy, że krokwie będą się spierać to już jest źle. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dorcha 10.11.2009 11:10 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Listopada 2009 Nie musi być przeczepiona, wystarczy, że krokwie będą się spierać to już jest źle. Chodzi o dotykanie do ścianki?? Nie rozumiem co znaczy spierać w tym kontekście. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts