x paweł x 16.05.2006 14:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Maja 2006 calkiem niedawno wpadl mi w rece (a scislej w oczy ) ten oto projekt wczesniej bralem po uwage(niestety ze wzgledow finansowych) małego D06 ale gdy dorwalem ten projekcik ktory ma zblizony metraz i cene do D06 zaczalem sie powaznie nad nim zastanawiac z racji tego ze jest to niby nowosc nie moglem nic znalesc o nim na forum( chyba ze nie potrafie szukac...) tak wiec zakladam nowy temat zeby zebrac niedocenione opinie szanownych forumowiczow jak dla mnie ma ladniejsze i bardziej nowoczesne ksztalty niz D06(z calym szacunkiem dla sympatykowD06! z reszta sam po czesci do nich naleze) a co do rozkladu pomieszczen to mam male watpliwosci do pokoikow na gorze-czy oby nie benda za male no bo przeciez dochodza jeszcze skosy na poczatku byl by to dom dla dwu osobowej rodziny z planami na jej powiekszenie hehe jak to sie mowi "ciasny ale wlasny" tak wiec D06 vs dom w winogronach z gory bardzo dziekuje za wypowiedzi pozdrawiam xpx Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zielonooka 16.05.2006 15:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Maja 2006 maly uroczy sympatycznie wygladajacy jak na ta powierzchnie - bardzo dobrze rozplanowany, na pewno minusem sa bardzo nieduze pokoje - ale to nie minus projektu a domu o niewielkiej powierzchni nieglupi pomysl z czesciowym oslonieciem kuchni od salonu sciana z kominkiem (mi sie bardziej podoba od tego D06) pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
x paweł x 17.05.2006 05:39 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Maja 2006 ja z dnia na dzien coraz bardziej jestem przekonany do domu w winogronach wydluzyl bym go tylko o 1m na wysokosci salonu, przez co choc troche by sie powiekszyly dwa pokoiki na gorze, tylko sprawa kosztow - czy oby napewno jak podaja na stronie bylo by to ok130/140tys+vat... ech trzeba to dobrze przemyslec jak narazie D06 w moim rankingu troche przegrywa xpx Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Olasa 17.05.2006 08:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Maja 2006 Dom w winogronach to fajny projekt, ale na moje laickie oko to jednak droższy niż d06, poza tym inaczej jest w przypadku 78 m. na jednym poziomie, a inaczej na dwóch, mówią że na dwóch poziomach potrzeba jednak większego metrażu. droższe w domu z winogronami będą tak na pierwszy rzut oka:- schody- okna- wykusz- strop Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
x paweł x 17.05.2006 09:04 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Maja 2006 droższe w domu z winogronami będą tak na pierwszy rzut oka: - schody - okna - wykusz - strop w sumie racja, to sa roznice widoczne golym okiem... hmm... szkoda tylko ze w takich sytuacjach jednym z decydujacych argumentow pewnie bedzie cena musze sie porzadnie zastanowic nim podejme decyzje xpx Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Olasa 17.05.2006 11:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Maja 2006 Ja też długo się zastanawiałam nad podobną opcją, tylko my braliśmy pod uwagę dom w oleandrach też z archonu http://www.archon.com.pl/index.php?act=32&lang=pl&sid=m400bad9d2a705, jednak d06 zwyciężyło właśnie głownie ze względu na koszty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
x paweł x 17.05.2006 11:41 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Maja 2006 jednak d06 zwyciężyło właśnie głownie ze względu na koszty nie jestem jasnowidzem ale cos czuje ze w moim przypadku tez sie tak to skonczy na razie mam jednak jeszcze troszke czasu... xpx Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zielonooka 17.05.2006 13:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Maja 2006 przepraszam ale nie mozna rzucic okiem na dwa podobne projekty i nie znajac dokladnych rzutów wyrokowac co drozsze a co tansze Na pewno tez - to do x pawła x nie sugerowalabym sie koszorysem z pracowni (kiedys pisalam czemu i jak wycenic dom - jak ktos sprytny to ten watek znajdzie ) Pawel - nie sugeruj sie kosztorysem ze strony, opiniami "ze na moje oko" (na oko to chlop umarł - znasz to powiedzonko ? ) tylko normalnie wyslij oba projekty do wyceny do firmy ktora domy buduje ! Jak sa sensowni to juz jakos rysunki od projektanta wyciagna (nie musisz ich kupowac zanim nie otrzymasz przynajmniej szacunkowych wycen ) wycena bedzie szacunkowa ale na pewno bardziej realna niz to co jest podawane na stronie w necie Po to sa telefony maile i po to istnieja firmy budowlane zeby min. wlasnie odpowiadac na takie pytania - ile realnie kosztuje dom - w takiej a takiej technologi z takim a takim pokryciem i w takim rejonie naszego pieknego kraju w ktorym mieszkasz! Nic ci nie stoi na przeszkodze by zadac takie pytanie dwóm , trzem , czy dziesieciu firmom budujacym domy, prawda? pozdrawiam ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
x paweł x 17.05.2006 14:01 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Maja 2006 Nic ci nie stoi na przeszkodze by zadac takie pytanie dwóm , trzem , czy dziesieciu firmom budujacym domy, prawda? pewnie ze prawda hehe ok wiec trzeba brac sie do roboty i zbierac informacje a nie tu gdybac xpx Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zielonooka 17.05.2006 15:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Maja 2006 xpx - taka metoda jest idealna zeby ocenic ktory z domow jest bardziej kosztowny - nawet jak firma przeszacuje (czy niedoszacuje heheh, akurat ) ich koszt to obu czyli bedzie wiadomo o ile mniej wiecej dom X jest drozszy/tanszy od domu Y inna rzecz to juz przymiarka do wybudowania - tu mozna popytac na forum - jak ksztaltuja sie ceny i czy firma nie "poszalała" z cenami ale powiem ci - pracujac w mniej wiecej takiej firmie - ze raczej sie "nie szaleje" po prostu to tyle kosztuje i takie sa koszty + oczywiscie zarobek firmy bo domów charytatywnie nikt nie stawia - ale to mozna wlasnie zweryfikowac - wyceniajac w 2ch 3ch firmach pozdrawiam ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
menia78 20.09.2006 14:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Września 2006 witam, jestem tu nowa, chcialam zasiegnac opinii na temat projektu:dom w winogronach (G)" z pracowni Archon. Czekam na cenne wskazowki i uwagi, jestesmy na etapie wybierania projektu i ten bardzo nam sie spodobal. Co o nim mysliscie? Chcemy miec maly i funkcjonalny domek. Oto link: http://www.archon.pl/index.php?act=12&sid=m449a9b7cb0ee0&obraz=1153146154efbd8de66ed3615de2cfd5401de0abe5&counter=1 Dziekuje z gory Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
menia78 21.09.2006 12:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Września 2006 Czesc, nie macie wyrozumialosci dla nowych uzytkownikow forum? Zagladniejcie i napiszcie prosze co sadzicie na temat tego "swiezego"projektu. Czy pokoiki nie sa zbyt male i co mysliscie o kosztorysie, realny??A moze ktos jest w trakcie jego budowy, jest nowy wiec nigdzie jeszcez nie stanął. Bede bardzo wdzieczna za odpowiedzi:-)Ciao Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ESKIMOS 21.09.2006 13:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Września 2006 Z zasady jestem krytyczny dla projektów typowych. Bywają projekty domów ładnych i brzydkich, funkcjonalnych i niefunkcjonalnych, tanich w budowie i rogich. Ten wydaje mi sie ładnym, funkcjonalnym i tanim. Oczywiscie jako mały domek. Kosztorys całkowicie realny i mozliwy jeszcze do obnizenia wkładem własnym jak też pewnymi drobnymi zmianami . Wykusze bywają ładne, ale moim zdaniem nie sa funkcjonalne, za to znakomicie podnoszą koszty samej jego konstrukcji z okienkami, jak też dachu, pokrycia i orynnowania. Ja bym go zlikwidował. Podobnie balkon. Z własnego doswiadczenia wiem że rzadko sie z niego korzysta, gdy sie ma własny taras. To tylko zbedny mostek termiczny i koszt. Kuchnia i sypialnie istotnie nieduże ale praktycznie rozplanowane i jak na mały domek OK. Lekkie podniesienie (z umiarem) scianki kolankowej mogłoby nieco tu pomóc. Troche niefortunne usytuowanie kominka. Możnaby pomysleć o przesunieciu komina w oś kalenicy i spróbować przy tej okazji zlikwidować drugi komin. Ogólnie - jest to dowód że małe może być piękne. Jeden z najbardziej udanych projektów małego, ale ładnego oraz taniego w budowie i eksploatacji domku. Pozdrawiam i zycżę szybkiego w nim zamieszkania Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
menia78 21.09.2006 13:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Września 2006 Dziekuje za tak blyskawiczna odpowiedz i cenne wskazowi, ktore z pewnoscia przedyskutujemy z mezem. Bardzo cenie sobie zdanie doswiadczonych osob. Zapraszam chetnych do podzielenia sie opinia.Czy pokoj majacy nie cale 8m2 nie jest zbyt maly - sa dwa na poddaszu o tej wielkosci. Dziekuje! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nefer 21.09.2006 13:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Września 2006 Dziekuje za tak blyskawiczna odpowiedz i cenne wskazowi, ktore z pewnoscia przedyskutujemy z mezem. Bardzo cenie sobie zdanie doswiadczonych osob. Zapraszam chetnych do podzielenia sie opinia. Czy pokoj majacy nie cale 8m2 nie jest zbyt maly - sa dwa na poddaszu o tej wielkosci. Dziekuje! Jeśli zadajesz sobie takie pytanie to może powinnaś zacząć od drugiej strony: Jakie masz oczekiwania ? I ile pieniędzy możesz przeznaczyć na swoje "oczekiwania" Jeśli przyjmiesz 2.000 za metr to mniej więcej się zorientujesz na co Cię stać. A potem projekt: Jakiej wielkości salon, czy na dole drugi pokój, jakie wielkości sypialni na poddaszu, jakie pom. gosp.... Czy chcesz mieć drogie rzeczy (balkony na przykład) jaki dach ( czy najprostszy czy coś innego) Ja sobie najpierw to wszystko poukładałam, potem narysowałam na kartce "jakoś" to co mi się wydawało :) Biorąc pod uwagę kształt działki ( a było to trudne bo mam 17 metrów od wjazdu ) A potem szukałam projektu. Uważam, że jak się buduje dom to nie po to by mieć 8 metrowe pokoje...ale to kwestia potrzeb. Z podnoszeniem ścianki kolankowej też trzeba uważać, bo wychodzą potem koszmarki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
menia78 21.09.2006 13:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Września 2006 Uwierz, ze wzielam pod uwage mozliwosci finansowe, od tego zaczelam , stad ten wlasnie projekt "prawie " wybralismy a nie innny. Z dodatkowego pokoju na dole zrezygnowalismy, gdzyz wystarcza nam sypialnie na poddaszu , a na dole salon. Przegladnelam setki projektow i ten wydaje mi sie najbardziej sensowny, bo:1. Jest ładny-wizulanie2. Jest z garazem3. na nasza kieszen4. Funkcjonalny - ma co trzebaTylko kwestia wielkosci pokoikow na gorze - hmmm??A co do scianki kolankowej, to i tak nie wiem jeszcze co to jest Ale dziekuje za odp;czekam na dalsze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nefer 21.09.2006 13:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Września 2006 A co do scianki kolankowej, to i tak nie wiem jeszcze co to jest Ale dziekuje za odp;czekam na dalsze Ścianka kolankowa to ta ścianka między podłogą w pokoju na poddaszu a miejscem, gdzie zaczyna się skos dachu :) Tak łopatologicznie - niech fachowcy mi wybaczą :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ESKIMOS 21.09.2006 14:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Września 2006 Opinia Nefer sensowna i logiczna , z tym że: Jakie masz oczekiwania ? I ile pieniędzy możesz przeznaczyć na swoje "oczekiwania" Jeśli przyjmiesz 2.000 za metr to mniej więcej się zorientujesz na co Cię stać. Przyjąłem, że skoro menia78 zainteresowała sie tym projektem, to musi sie liczyc ze szczupłymi zasobami finansowymi i nie chce zarzynać się wysokim kredytem. To jest mądre podejscie do sprawy. Ileż to ja już widziałem rozpoczetych przed laty budów których własciciel planowali rezydencję (a co !!!) ale kasa im sie skończyła Jeśli przyjmiesz 2.000 za metr to mniej więcej się zorientujesz na co Cię stać. To nie jest takie proste. Prostota konstrukcji domu przede wszystkim (zwłaszcza dachu - wiem coś na ten temat) rzutuje na jego koszt, no a potem standart wykończenia. O ile standart mozna potem zmieniać, to konstrukcję juz trudniej Prosty domek (jak ten) mozna juz liczyc od 1500 za m2, ale widziałem i takie gdzie 3000 to za mało. Uważam, że jak się buduje dom to nie po to by mieć 8 metrowe pokoje...ale to kwestia potrzeb. Z podnoszeniem ścianki kolankowej też trzeba uważać, bo wychodzą potem koszmarki. Sypialnia w domu, to nie to samo co pokój w bloku. W bloku w takim pokoju się mieszka a w domu śpi. Oczywiscie mozna inaczej. Mam sypialnie ponad 30 m2 (po podłodze) i co tam wejdę to mysle - po co mi taka hala Co do scianki kolankowej to napisałem "z umiarem" . Warto to przedyskutować z architektem, albi i też obejrzeć na symulacji komputerowej. Powodzenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
menia78 21.09.2006 15:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Września 2006 dziekuje Nefer i Eskomosku,masz racje wybieramy z malych projektow gdyz chcemy w nim zamieszkac w miare mozliwosci jak najszybciej, do tej pory mieszkalam w bloku, wiec domek byl jedynie w sferze marzen. Jest w nim salon, kuchnia, 2 lazienki (bo na dole chcemy wstawic prysznic) oraz 3 pokoje-sypialnie u gory.Kwestia tych 8m2..??Ale zbieram opinie, gdzyz moze nie da sie w czyms takim mieszkac? Nie widzialam w rzeczywistosci, a z moja wyobraznia tez jest kiepsko. Dzieki!!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ESKIMOS 21.09.2006 17:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Września 2006 .Kwestia tych 8m2..?? Ale zbieram opinie, gdzyz moze nie da sie w czyms takim mieszkac? Nie widzialam w rzeczywistosci, a z moja wyobraznia tez jest kiepsko. To też zależy od tego ile Was jest (będzie) Gdyby okazało sie że wystarczą 2 sypialnie, to w tym projekcie bardzo łatwo można je powiększyc do ok. 13 m2. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts