menia78 22.09.2006 18:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Września 2006 A co mysliscie o tym aby zrobic stryszek na garazem i dach tak jak w przypadku prjektu "dom pod kasztanem"? To link do tego domu i taki bylby dach: http://www.archon.pl/index.php?act=32&lang=pl&sid=m3f0189cacbfe2 Ile kosztuje taka zmiana?Z gory dzieki za odp:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ESKIMOS 23.09.2006 12:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Września 2006 A co mysliscie o tym aby zrobic stryszek na garazem i dach tak jak w przypadku prjektu "dom pod kasztanem"? To link do tego domu i taki bylby dach: http://www.archon.pl/index.php?act=32&lang=pl&sid=m3f0189cacbfe2 Ile kosztuje taka zmiana? Z gory dzieki za odp:) Ile kosztowałoby - toby trzeba dość skrupulatnie obliczyć, ale moim zdaniem za dużo Wydaje mi sie ze to byłoby najdrozsze pomieszczenie w domku (liczac z m2) Ja bym nie robił. Koszt wysoki, a pożytek niewielki (same skosy i to od podłogi) A maleńki stryszek na rupiecie, nad co najmniej połową garażu i tak mozna zrobić. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
menia78 25.09.2006 13:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Września 2006 Czy jest ktos komu tez podoba sie ten domek i kupil badz ma zamiar kupic ten projekt??? Jak na razie widze ze jestem jedyna... projekt jest wprawdzie nowy, no ale....Mysle jeszcze nad tym ZRECZNYm, wizualnie zupelnie inny, moze tanszy w budowie, ale czy lepszy?? Chetnie poslucham opinii innych:-)Oto link do ZRECZNEGO C77a http://www.projekty.murator.com.pl/projekt?IdProjektu=253&action=showProject Pzdr!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ESKIMOS 25.09.2006 13:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Września 2006 Mysle jeszcze nad tym ZRECZNYm, wizualnie zupelnie inny, moze tanszy w budowie, ale czy lepszy?? Chetnie poslucham opinii innych:-) Oto link do ZRECZNEGO C77a To tylko moje zdanie, ale; menia78 - zapomnij Jak mozna porównywac piekny Domek w winogronach z tym koszmarkiem o ponurym (i ciemnym zimą) poddaszu, który nie wiedzieć czemu nazwano Zreczny? Dla mnie projekt wyjatkowo "niezręczny" a juz wyjatkowo niezręczne i niefunkcjonalne rozwiazanie poddasza. Za znacznie wyzszy koszt dachu (kondtrukcji, pokrycia, orynnowania, ocieplenia, etc.) odpłaci nam się jakimis dwoma sypialenkami z równie niepraktycznymi minigarderóbkami (nie lepsza szafa "suwana'" ?) i długą gaderoba do chodzenia na kolanach. Bez wątpienia bedzie też znacznie droższy! za to mniej funkcjonalny Dół też niezbyt fortunny Wielki hall. Gdzie jadalnia, a gdzie kuchnia? Nieustawny salon. Tę alternatywę radzę odpuścić. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
menia78 25.09.2006 13:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Września 2006 Eskomosku na pewno "zrecznym" bedzie powiedziec Ci ze jestes niezawodny i blyskawiczny, dziekuje za opinie, Zapytalam bo nikt zbytnio - oprocz Ciebie oczywiscie -nie zainteresowal sie moim projekcikiem. Pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafalbaran 02.10.2006 13:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Października 2006 Cześć, jestem tu nowy. Postanowiłem napisać post`a, ponieważ też chciałbym budować "Dom w winogronach"(bez garażu) ze względów finansowych. Mam w związku z tym pytanie do fachowców czy podane ceny na stronie http://www.archon.pl/index.php?act=12&sid=m43f330febce1e nie są wyssane z palca? ile może kosztować taki domek w rzeczywistości?I czy pomieszczenia w tym domu nie są bardzo przytłaczające?? (sypialnie to jeszcze przeżyje ale czy salon nie jest za mały?) Jak można powiększyć te małe pokoiki na górze(przecież na górze pośrodku jest komin)? I jeszcze jedno mam na uwadze inny projekt większy"Dom pod kasztanem 2" http://www.archon.pl/index.php?act=12&sid=m3f018a52bd57fIle kosztowało by wybudowanie takiego domu? Bardzo dziękuję za wszelkie rady i sugestie?moje #gg 2112760 P.S Poszukuje firmy lub kogoś do budowy takiego domu w Prusach /k Krakowa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
menia78 02.10.2006 14:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Października 2006 Czesc, my tez zastanawialismy sie nad tymi dwoma domkami. Ale obydwa maja łazienki u góry , co wiaze sie z wykonczeniem gory. A my chcilibysmy na poczatku wprowadzic sie na sam dół i tam pomieszkiwac dopoki nie uskladamy na wykonczenie góry. Dom w winogronach jest sliczny ale bardzo maly. Dom pod kasztanem jest troche wiekszy ale .... - c.o. znajduje sie w gornej lazience, wiec trzeba ja od razu wykanczac. Wiec to zalezy czy bedziesz wykanczac calosc. My z dwojga wybralismy (prawie) Dom w rododendronach 4 . Fakt jest wiekszy, ale ma na dole to co potrzeba , aby tam mieszkac a nie wykanczac od razu gory t. j. łazienka, pom gosp z c.o. oraz pokoj obok salonu. Podaje link : http://www.archon.pl/index.php?act=12&sid=m42e0e0454c1b1&obraz=11483842438f8810867ebcbb8402bf0fc2c24b4798&counter=1 z małymi zmianami t.j. usuniecie jaskolki i balkonu z boku Jesli chodzi o kosztorys to w przypadku pierwszego to wejdz na forum na stronie archonu i tam mozesz poczytac.Podobnie w pozostalych przypadkach. Zycze podjecia trafnej decyzji!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ESKIMOS 02.10.2006 15:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Października 2006 Cześć, jestem tu nowy. Postanowiłem napisać post`a, ponieważ też chciałbym budować "Dom w winogronach"(bez garażu) ze względów finansowych. Mam w związku z tym pytanie do fachowców czy podane ceny na stronie http://www.archon.pl/index.php?act=12&sid=m43f330febce1e nie są wyssane z palca? ile może kosztować taki domek w rzeczywistości? I czy pomieszczenia w tym domu nie są bardzo przytłaczające?? (sypialnie to jeszcze przeżyje ale czy salon nie jest za mały?) Jak można powiększyć te małe pokoiki na górze(przecież na górze pośrodku jest komin)? I jeszcze jedno mam na uwadze inny projekt większy "Dom pod kasztanem 2" http://www.archon.pl/index.php?act=12&sid=m3f018a52bd57f Ile kosztowało by wybudowanie takiego domu? - Przy pewnym wkładzie własnym pracy, oraz niedrogich rozwiązaniach instalacyjno-wykonczeniowych nie są wyssane z palca a realne. No cóż, salon nie powala, ale masz taki w bloku? A latem dochodzi taras. To mały domek - ale tani A przestawiać ścianki na poddaszu można. na poddaszach często są kominy czy słupy które można skomponować z szafą wnękową, czy innym schowkiem. Uwaga - domek na działke zachodnią! A jak chodzi o Dom pod kasztanem 2, to projekt znacznie mniej przemyślany, kilka metrów wiekszy, ale przedziwnie rozwiazany. Aha - i raczej na działkę północną. Nie wiem jaka masz? Mnie sie ten projekt nie podoba, nie będę sie rozpisywał jak chcesz szczegółow - to zapytaj. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
menia78 05.10.2006 14:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Października 2006 Cos przyciaga mnie do tego projektu, chyba jego uroczy wyglad no i atrakcyjna cena:-) Mam pytanie, chodzi o kwestie tylko WC . Mysle jednak ze pom gosp jest wystarczajaco duze by wstawic tam prysznic i nie robic przejscia do garazu. Co o tym myslicie?Czy jest taka mozliwosc?? Czy moze na odwrot - tam gdzie WC prysznic, a WC przeniesc do kotlowni. Podopowiedzcie prosze.... Z gory dziekuje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
menia78 05.10.2006 14:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Października 2006 Napisze raz jeszcze bo cos mi tam ucieło:-) Cos przyciaga mnie do tego projektu, chyba jego uroczy wyglad no i atrakcyjna cena:-) Mam pytanie, chodzi o kwestie łazienki na dole. Projekt przewiduje na parterze jedynie WC. Mysle jednak ze pom gosp jest wystarczajaco duze by wstawic tam prysznic i nie robic przejscia do garazu. Nie myle sie??Czy jest taka mozliwosc?? Czy moze na odwrot - tam gdzie WC prysznic, a WC przeniesc do kotlowni. Podpowiedzcie prosze.... Z gory dziekuje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
menia78 05.10.2006 15:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Października 2006 Niech ktos mi pomoze i odpowie ?? Eskimosku moze ty!!!????? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ESKIMOS 05.10.2006 18:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Października 2006 No, jestem (czasem odrywam sie od komputera ) Cos przyciaga mnie do tego projektu, chyba jego uroczy wyglad no i atrakcyjna cena:-) Mnie też sie podoba Mam pytanie, chodzi o kwestie łazienki na dole. Projekt przewiduje na parterze jedynie WC. Czy patrzymy na ten sam projekt Dom w rododendronach 4 ? Łazienka dolna - 4.3m2 - tam sie mieści doskonale zarówno umywalka, sedes jak i natrysk, a nawet pralka (jeśli bedziesz chciała prać na dole - bo na górze jest większa łazienka - 7,8 m2 po podłodze) Mysle jednak ze pom gosp jest wystarczajaco duze by wstawic tam prysznic i nie robic przejscia do garazu. Nie myle sie??Czy jest taka mozliwosc?? Uchowaj Cię Boże przed likwidacja przejscia do garażu. To byłby dla funkcjonalnosci domu - fatalny pomysł. Czy moze na odwrot - tam gdzie WC prysznic, a WC przeniesc do kotlowni. Podpowiedzcie prosze.... Ja bym ten podział zostawił tak jak jest - zwłaszcza że przesuniecie scianki pom.gosp./łazienka wymagałoby rzeczywiscie rezygnacji z drzwi do garażu , albo nieuzasadnionych zmian w konstrukcji tej części budynku. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
menia78 05.10.2006 19:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Października 2006 Eskimosku, mialam na mysli Dom w Winogronach (G). Jednak po dluzszym zastanowieniu i rozmowie z architektem wrocilismy do tego projektu. Dom w rododendronach 4 okazuje sie byc nieco (sporo) drozszy zarowno w budowie, w wykonczeniu jak i utrzymaniu. I co z tym prysznicem na dole w tym domku??Czy nadal moge liczyc na Twoja porade??? Chetnie poslucham tez zdania innych co do w/w/ zmian. Z gory dziekuje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ESKIMOS 06.10.2006 08:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Października 2006 menia78 - OK –wracamy w winogrona (G).('') Tu juz trudniej, ale da się coś zrobić. Czym będziesz ogrzewać, bo od tego zależy wielkość kotłowni? Jeśli gazem – to nie ma problemu. Mysle jednak ze pom gosp jest wystarczajaco duze by wstawic tam prysznic i nie robic przejscia do garazu. Co o tym myslicie?Czy jest taka mozliwosc?? Ja bym nie wstawiał natrysku do pom. gosp. Raczej przesunął ściankę miedzy WC a pom. gosp. (ten odcinek między kominem a ścianą garażu) w kształt literfy L i tam usytuował przydatny bardzo na dole natrysk. W konsekwencji należałoby przesunąć drzwi do pom. gosp. z wiatrołapu na lewą część ścianki (dlal stworzenia miejsca przy kominie na kocioł). Z przejścia do garażu tak czy inaczej – nie rezygnuj. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
menia78 06.10.2006 13:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Października 2006 Dzieki. Bedziemy ogrzewac gazem wiec kotlowni na wegiel nie potrzebujemy... W zamian za to chcemy wmontowac prysznic. TTak sie zastanawiam nad twoim rozwiazaniem , ale zmiana sciany nosniej tak by pomieszczenie przybralo ksztalt litery L to chyba koszt... pytanie , jaki?? czy to oplacalne? wiesz moze?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ESKIMOS 06.10.2006 14:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Października 2006 Dzieki. Bedziemy ogrzewac gazem wiec kotlowni na wegiel nie potrzebujemy... Doskonale - polecam w tej sytuacji ogrzewanie podłogowe i piecyk gazowy, kondensacyjny. bedzie troszke drożej, ale warto a i koszt ogrzewania spadnie nawet o 30% w stosunku do rozwiazania tradycyjnego. W zamian za to chcemy wmontowac prysznic. TTak sie zastanawiam nad twoim rozwiazaniem , ale zmiana sciany nosniej tak by pomieszczenie przybralo ksztalt litery L to chyba koszt... pytanie , jaki?? czy to oplacalne? wiesz moze?? Niee, ten malenki niewiele ponad 1 m odcineczek sciany, bez trudu można przecunąć, zwłaszcza że strop w postaci płyty żelbetowej. Róznicz w kosztach znikoma.('') Ja zrobiłbym natrysk opisywany tutaj; http://forum.muratordom.pl/viewtopic.php?t=82259&highlight= Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
menia78 07.10.2006 15:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2006 Ale mimo wszystko koszt przeprojektowania takiej scianki (na litere L) wynosi podobno 300 zl. No chyba ze trafilam na ceniacego sie architekta... Czy komus jeszcze podoba sie ten domek? Chcialabym poznac realne dane odnosnie kosztow budowy tego malego ale jakze slodkiego domku. Wlasnie sami wymierzylismy palikami domek na naszej dzialce, oj malutki to on jest, no ale moze to takie pierwsze wrazenie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
menia78 07.10.2006 15:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2006 Ale mimo wszystko koszt przeprojektowania takiej scianki (na litere L) wynosi podobno 300 zl. No chyba ze trafilam na ceniacego sie architekta... Czy komus jeszcze podoba sie ten domek? Chcialaby poznac realne dane odnosnie kosztow budowy tego malego ale jakze slodkiego domku. Wlasnie sami wymierzylismy palikami domke na naszej dzialce, oj malutki to on jest, no ale moze to takie pierwsze wrazenie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ESKIMOS 07.10.2006 15:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2006 Wlasnie sami wymierzylismy palikami domek na naszej dzialce, oj malutki to on jest, no ale moze to takie pierwsze wrazenie... To jest takie pierwsze wrażenie. Kubatura 455,7 m3 - to nie jest tak malutko, ( 50-metrowe mieszkanie w bloku ma ok. 75 m3). Jak powstana sciany pomieszczen, to też wydadzą sie jakieś takie malutkie. , a po wykończeniu wnetrz wyglada to już zupełnie inaczej. Wiem - bo też miałem takie odczucia. - nawet 36 metrowy salon wydawał mi się mały. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
menia78 08.10.2006 12:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Października 2006 Mam prosbe Eskimosku, jestes super doradca, chodzi o domki w Winodgronach i Rododendrony: 1. http://www.archon.pl/index.php?act=32&lang=pl&sid=m42e0e0454c1b1 2. http://www.archon.pl/index.php?act=32&lang=pl&sid=m449a9b7cb0ee0 Jak bedzie roznica w kosztach budowy, czy bylbys w stanie oszacowac? Prosze o odpowiedz z gory dzieki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts