ESKIMOS 08.10.2006 20:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Października 2006 Rozumiem, że chcesz porównać 2 juz wyżej wsponimane, czyli; - Dom w winogronach (G) i - Dom w rododendronach 4 . Zwłaszcza w aspekcie kosztów ich budowy. Obydwa sa ładne i dość funkcjonalne, oraz niedrogie (za to lubię "Archon"). Rododendrony bedą oczywiscie droższe, bo: - są większe a więc wiecej murów, stropu, dachu, ociepleń itd. - maja w dachu lukarnę (ładną, ale nie za darmo ) - mają wieksze sypialnie, łazienki itd (ale co ciekawe - salon nie ) i tak długo możnaby wymieniac............. Dom w winogronach (G) jest domkiem nieco skromniejszym, ale za to na pewno tanszym. Żaden kosztorys nigdy nie jest w stanie przewidzieć wszystkiego, jak też Waszego wkładu własnego i standardu wykończeń - ale w uproszczeniu można przyjąc że te 1700 zł które wychodzi kosztorysantom, można obniżyć (w systemie gospodarczym) do 1500 z m2 p.u. Przy pewnych uproszczeniach projektu w celu zmniejszenia kosztów, ew. zwiekszenia fuinkcjonalności (o których pisaliśmy wyżej) - można przyjąc że trzeba byc przygotowabym na co najmniej 190 i 150 tys. zł. Sami najlepiej wiecie na co Was stać (albo stać będzie) Powodzenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Oregano 17.11.2006 16:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2006 witam, jestem tu nowa, chcialam zasiegnac opinii na temat projektu:dom w winogronach (G)" z pracowni Archon. Czekam na cenne wskazowki i uwagi, jestesmy na etapie wybierania projektu i ten bardzo nam sie spodobal. Co o nim mysliscie? Chcemy miec maly i funkcjonalny domek. Oto link: http://www.archon.pl/index.php?act=12&sid=m449a9b7cb0ee0&obraz=1153146154efbd8de66ed3615de2cfd5401de0abe5&counter=1 Dziekuje z gory Witaj Menia78 Nam też spodobał się dom w winogronach. Ostatecznie zakupiliśmy wersję uzupełnioną o garaż. Właśnie dostaliśmy kosztorys od jednej z firm. Na początku rozmów obiecywano nam dużo mniejsze koszty budowy... Nagle, cena wzrosła o 100 tysięcy Szukamy więc dalej. A jak u Ciebie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
menia78 17.11.2006 17:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2006 Witaj Oregano, domek w winogronach owszem podobal mi sie ale okazal sie byc za maly, po nim przewinelo sie juz kilka innych projektow a ostatecznie stanelo na domku parterowym LMB 20a http://www.lipinscy.pl/project.xml?id=53888&page=1 Powodzenia! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Oregano 17.11.2006 19:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2006 Witaj Oregano, domek w winogronach owszem podobal mi sie ale okazal sie byc za maly, po nim przewinelo sie juz kilka innych projektow a ostatecznie stanelo na domku parterowym LMB 20a http://www.lipinscy.pl/project.xml?id=53888&page=1 Powodzenia! Zdaje się, że ten projekt kiedyś oglądałem Niewielki, ale pomysłowy - no i najważniejsze, że ma w sobie to "coś" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
menia78 17.11.2006 20:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2006 Dla nas najwazniejsze stalo sie to ze ma 2 pokoje na dole, czyli jest parterowy, wiec nie wymaga robienia poddasza , a ten projekt ma to fajnego ze mozna go sobie kiedys w przyszlosci zrobic:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
menia78 17.11.2006 20:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2006 poddasze nadaje sie do zagospodarowania, a na poczatku pelni role strychu.... swietne rozwiazanie. Powodzenia i pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ruskowa 24.11.2006 12:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2006 Przeglądając setki projektów również zachwyciłam się domem w winogronach(G), ale myślałam, myślałam i przypominałam sobie uwagi znajomych i rodziny mieszkających w domach. W tym projekcie niestety brakuje pomieszczenia gospodarczego, obecnie w mieszkając w bloku mam piwnicę, w której chomikuję przetwory, i inne rzeczy "których żal wyrzucić, bo na pewno się przydadzą".Planuję ogrzewanie weglem, miałem itp. a projektowana kotłownia jest trochę mała (nie chcę kupować opału co tydzień) I to co najważniejsze! Moim marzeniem jest zadaszony taras. Niewielki, ale zadaszony. Na małą kawkę, na piwko i to wtedy, gdy pada deszcz. Ostatecznie wybrałam APS 108 z pracowni http://www.archi-projekt.com.pl . Jest na pewno droższy niż winogronek, ale ma wszystko czego potrzebuję. Może gdyby winogronek niewielkim kosztem przerobić do moich potrzeb to kto wie... Z zasady wiem,że przeróbki są droższe niż podstawowy projekt. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
terryb 11.02.2007 20:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2007 mamy małą działkę jej szerokość jest około 15 m . z firmy Archon wybralismy projekt domu w winogronach . uprzejmie proszę osoby które juz budowały ten domek o podzielenie sie opiniami na jego temat. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
monia237 30.08.2007 17:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2007 Hej Hej Witam!!!! my tez bedziemy budowac ten domek !! niedlugo zalewamy lawy!!! ladny niedrogi domek !!! byc moze Ty juz zaczales budowe i masz jakies cenne wskazowki ?? Prosze o przeslanie!! Z gory dziekuje!!!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lisc7 29.10.2007 12:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Października 2007 Witam.Czy ktos buduje lub juz wybudował z okolic Gdańska domek w winogronach z archonu?Kupilismy z mezem ten projekt i chcielibysmy zobaczyc jak wyglada w rzeczywistosci. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
masia1 18.03.2008 20:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2008 Witam serdecznie, trochę zdjęć jest na forum z archonu. Jestem właśnie na etapie wybierania projektu i właśnie winogronko jest u mnie pod "lupą". w zasadzie jesteśmy na 90% na niego zdecydowani. http://www.archon.pl/index.php?act=17&fact=2&fid=m43f330febce1e&wid=476696a107b75&page=0 http://www.archon.pl/index.php?act=17&fact=2&fid=m43f330febce1e&wid=476696a107b75&page=30 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zaki 19.03.2008 13:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2008 Szwagier buduje dom w winorośli, b.fajny domek, ale nie mam zdjęć.Zdjęcia tego domku widziałam chyba na forum w dziale dzienniki budowy.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
misiaiviki 10.11.2009 12:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Listopada 2009 Przeszukałam calutkie forum i nie znalazłam żadnej wzmianki o tym domku- czyżby naprawdę nikt nie budował winogronek pod żadną postacią?My zaczynamy na wiosnę- jak tylko będzie pozwolenie. Może ktoś jeszcze dopisze się do tego wątku- w grupie podobno raźniej...Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piterson69 01.01.2010 15:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Stycznia 2010 Czesc Misiaiviki Miło nam widzieć że nie jesteśmy sami w wyborze. My z Żonką planujemy zacząć kopać (bo mamy pochyła działeczke i trzeba podpiwniczyć) w lutym jak tylko pogoda pozwoli .. zobaczymy . Tak czy siak również planujemy Winogronka i również czekamy na pozwolenie (do końca stycznia powinno być). Takie pytanko... planowaliście może jakąś instalację nawiewno-wywiewną? Mamy straszny zgryz z tym ponieważ są plusy i minusy takiego rozwiązania. My bardzo byśmy chcieli, by ten domek był jak najbardziej energooszczędny. Pozdrowionka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cyprysik 03.01.2010 20:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2010 Witam, Ja również zaczynam budowę na wiosnę. Być może wymienimy się doświadczeniami. Pytanie: jaką alternatywną formę ogrzewania (oprócz kominkowego) planujecie w Waszych domkach? My z mężem zastanawiamy się nad ogrzewaniem gazowym, ale może ktoś zna lepsze rozwiązanie? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piterson69 04.01.2010 16:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2010 Witam W naszym przypadku najlepiej wychodzi jednak paliwo stałe. Wiadomo kominek musi być, bo domek nie wielki i myślę, że w sezonie przejściowym w zupełności wystarczy (choć oczywiście jak będzie wymagała tego sytuacja - nie zawaham się użyć CO ). Paliwo stałe jednak najtańsze a i gazu nie mam skąd brać. Myśleliśmy o piecu z podajnikiem na ekogroszek . Pytanie czy będziecie stosować jakieś "dopalacze" typu solary czy reku? Domek malutki to i czas jaki potrzebny na zwrot z inwestycji będzie większy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
misiaiviki 07.01.2010 10:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2010 Piterson69, cyprysik- witajcie! Co do ogrzewania domu myślimy nad "wszystkożernym" piecem i gazówką, dodatkowo oczywiście solary- mam nadzieję, żebędzie dobrze. Czy wprowadzacie/wprowadziliście może jakieś zmiany do oryginalnego projektu? W Nowym Roku życzę Wam spełnienia wszystkich marzeń, solidnych wykonawców, sprzyjających warunków, dobrych cen i zdrowia, by to wszystko jakoś ciągnąć... Pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piterson69 07.01.2010 17:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2010 Witam Nio muszę przyznać iż u nas modyfikacji całkiem sporo .. chodzi bardziej o to, że musieliśmy wykonać podpiwniczenie, toteż kotłownia poszła z parteru do piwnicy . Za to na jej miejsce robimy łazienkę. Niestety na miejscu ubikacji na parterze musi być zejście do piwnicy.... coś za coś . po za tym zmiany stolarki/ ścianek itd. Ostatnio byłem u znajomego, który ma cały parter ogrzewany podłogowo. Co myślicie o takim rozwiązaniu? Czy będzie to opłacalne? Pozdro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
misiaiviki 08.01.2010 10:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2010 Hmmm, co do opłacalności podłogówki na parterze- nie mam pojęcia. U nas w planach narazie podłogówka w kuchni, łazience i wiatrołapie. Żeby zrobić ogrzewanie podłogowe w salonie musiałyby być tam płytki (aby było wydajniejsze),a mnie się takie rozwiązanie nie podoba. U nas też sporo zmian: łazienka podobnie jak u Was w miejscu kotłowni, tam gdzie było wc będzie zejście do garażu, a na jego końcu, w wydzielonym pomieszczeniu gospodarczym- kotłownia. Domek trochę powiększamy: od strony tarasu wydłużamy o 1,2m, od frontu o 60cm i po 50cm na boki. I jeszcze kilka zmian równiez odnośnie ścianek, otworów okiennych, itp Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piterson69 27.01.2010 19:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2010 Witam Uffff....... troszke sie narysowalem, ale jest ...... moje dzielo ponizej . Tak oto bedzie wygladal (pogladowo narazie) nasz domek w Winogronach. http://w899.wrzuta.pl/obraz/aYcbZ7wUJdu/2 Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts