Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

projekt DOM W WINOGRONACH pracownia ARCHON

Recommended Posts

Rozumiem, że chcesz porównać 2 juz wyżej wsponimane, czyli;

- Dom w winogronach (G)

i

- Dom w rododendronach 4 .

Zwłaszcza w aspekcie kosztów ich budowy. :roll:

Obydwa sa ładne i dość funkcjonalne, oraz niedrogie (za to lubię "Archon").

Rododendrony bedą oczywiscie droższe, bo:

- są większe a więc wiecej murów, stropu, dachu, ociepleń itd.

- maja w dachu lukarnę (ładną, ale nie za darmo :( )

- mają wieksze sypialnie, łazienki itd (ale co ciekawe - salon nie :o )

i tak długo możnaby wymieniac.............

Dom w winogronach (G) jest domkiem nieco skromniejszym, ale za to na pewno tanszym.

Żaden kosztorys nigdy nie jest w stanie przewidzieć wszystkiego, jak też Waszego wkładu własnego i standardu wykończeń - ale w uproszczeniu można przyjąc że te 1700 zł które wychodzi kosztorysantom, można obniżyć (w systemie gospodarczym) do 1500 z m2 p.u.

Przy pewnych uproszczeniach projektu w celu zmniejszenia kosztów, ew. zwiekszenia fuinkcjonalności (o których pisaliśmy wyżej) - można przyjąc że trzeba byc przygotowabym na co najmniej 190 i 150 tys. zł.

Sami najlepiej wiecie na co Was stać (albo stać będzie)

Powodzenia :D

• 1 month później...
  • Odpowiedzi 62
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

witam, jestem tu nowa, chcialam zasiegnac opinii na temat projektu:dom w winogronach (G)" z pracowni Archon. Czekam na cenne wskazowki i uwagi, jestesmy na etapie wybierania projektu i ten bardzo nam sie spodobal. Co o nim mysliscie? Chcemy miec maly i funkcjonalny domek.

Oto link:

http://www.archon.pl/index.php?act=12&sid=m449a9b7cb0ee0&obraz=1153146154efbd8de66ed3615de2cfd5401de0abe5&counter=1

Dziekuje z gory

Witaj Menia78 :)

Nam też spodobał się dom w winogronach. Ostatecznie zakupiliśmy wersję uzupełnioną o garaż. Właśnie dostaliśmy kosztorys od jednej z firm. Na początku rozmów obiecywano nam dużo mniejsze koszty budowy... :-? Nagle, cena wzrosła o 100 tysięcy :evil: Szukamy więc dalej. A jak u Ciebie?

Witaj Oregano,

domek w winogronach owszem podobal mi sie ale okazal sie byc za maly, po nim przewinelo sie juz kilka innych projektow a ostatecznie stanelo na domku parterowym LMB 20a http://www.lipinscy.pl/project.xml?id=53888&page=1 :)

Powodzenia!

Zdaje się, że ten projekt kiedyś oglądałem 8) Niewielki, ale pomysłowy - no i najważniejsze, że ma w sobie to "coś" :wink:

Przeglądając setki projektów również zachwyciłam się domem w winogronach(G), ale myślałam, myślałam i przypominałam sobie uwagi znajomych i rodziny mieszkających w domach. W tym projekcie niestety brakuje pomieszczenia gospodarczego, obecnie w mieszkając w bloku mam piwnicę, w której chomikuję przetwory, i inne rzeczy "których żal wyrzucić, bo na pewno się przydadzą".Planuję ogrzewanie weglem, miałem itp. a projektowana kotłownia jest trochę mała (nie chcę kupować opału co tydzień) I to co najważniejsze! Moim marzeniem jest zadaszony taras. Niewielki, ale zadaszony. Na małą kawkę, na piwko i to wtedy, gdy pada deszcz. Ostatecznie wybrałam APS 108 z pracowni http://www.archi-projekt.com.pl . Jest na pewno droższy niż winogronek, ale ma wszystko czego potrzebuję. Może gdyby winogronek niewielkim kosztem przerobić do moich potrzeb to kto wie... Z zasady wiem,że przeróbki są droższe niż podstawowy projekt. :wink:

• 2 months później...
  • 6 months później...
  • 1 month później...
  • 4 months później...

Witam serdecznie, trochę zdjęć jest na forum z archonu. Jestem właśnie na etapie wybierania projektu i właśnie winogronko jest u mnie pod "lupą". w zasadzie jesteśmy na 90% na niego zdecydowani.

http://www.archon.pl/index.php?act=17&fact=2&fid=m43f330febce1e&wid=476696a107b75&page=0

http://www.archon.pl/index.php?act=17&fact=2&fid=m43f330febce1e&wid=476696a107b75&page=30

• 1 year później...
  • 1 month później...

Czesc Misiaiviki

Miło nam widzieć że nie jesteśmy sami ;-) w wyborze.

My z Żonką planujemy zacząć kopać (bo mamy pochyła działeczke i trzeba podpiwniczyć) w lutym jak tylko pogoda pozwoli .. zobaczymy ;-).

Tak czy siak również planujemy Winogronka ;-) i również czekamy na pozwolenie (do końca stycznia powinno być).

Takie pytanko... planowaliście może jakąś instalację nawiewno-wywiewną? Mamy straszny zgryz z tym ponieważ są plusy i minusy takiego rozwiązania. My bardzo byśmy chcieli, by ten domek był jak najbardziej energooszczędny.

Pozdrowionka

Witam,

Ja również zaczynam budowę na wiosnę. Być może wymienimy się doświadczeniami.

Pytanie: jaką alternatywną formę ogrzewania (oprócz kominkowego) planujecie w Waszych domkach? My z mężem zastanawiamy się nad ogrzewaniem gazowym, ale może ktoś zna lepsze rozwiązanie?

Pozdrawiam :)

Witam

W naszym przypadku najlepiej wychodzi jednak paliwo stałe. Wiadomo kominek musi być, bo domek nie wielki i myślę, że w sezonie przejściowym w zupełności wystarczy (choć oczywiście jak będzie wymagała tego sytuacja - nie zawaham się użyć CO ;-) ). Paliwo stałe jednak najtańsze a i gazu nie mam skąd brać. Myśleliśmy o piecu z podajnikiem na ekogroszek ;-).

Pytanie czy będziecie stosować jakieś "dopalacze" typu solary czy reku? Domek malutki to i czas jaki potrzebny na zwrot z inwestycji będzie większy.

Piterson69, cyprysik- witajcie!

Co do ogrzewania domu myślimy nad "wszystkożernym" piecem i gazówką, dodatkowo oczywiście solary- mam nadzieję, żebędzie dobrze.

Czy wprowadzacie/wprowadziliście może jakieś zmiany do oryginalnego projektu?

W Nowym Roku życzę Wam spełnienia wszystkich marzeń, solidnych wykonawców, sprzyjających warunków, dobrych cen i zdrowia, by to wszystko jakoś ciągnąć...

Pozdrawiam!

Witam

Nio muszę przyznać iż u nas modyfikacji całkiem sporo ;-).. chodzi bardziej o to, że musieliśmy wykonać podpiwniczenie, toteż kotłownia poszła z parteru do piwnicy :-). Za to na jej miejsce robimy łazienkę. Niestety na miejscu ubikacji na parterze musi być zejście do piwnicy.... coś za coś ;-). po za tym zmiany stolarki/ ścianek itd.

Ostatnio byłem u znajomego, który ma cały parter ogrzewany podłogowo. Co myślicie o takim rozwiązaniu? Czy będzie to opłacalne?

Pozdro

Hmmm, co do opłacalności podłogówki na parterze- nie mam pojęcia. U nas w planach narazie podłogówka w kuchni, łazience i wiatrołapie. Żeby zrobić ogrzewanie podłogowe w salonie musiałyby być tam płytki (aby było wydajniejsze),a mnie się takie rozwiązanie nie podoba. U nas też sporo zmian: łazienka podobnie jak u Was w miejscu kotłowni, tam gdzie było wc będzie zejście do garażu, a na jego końcu, w wydzielonym pomieszczeniu gospodarczym- kotłownia. Domek trochę powiększamy: od strony tarasu wydłużamy o 1,2m, od frontu o 60cm i po 50cm na boki. I jeszcze kilka zmian równiez odnośnie ścianek, otworów okiennych, itp

• 3 weeks później...