mzebrows 10.11.2009 13:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Listopada 2009 Witam wszystkich. Posiadam piec r-eco 24 od zeszłego roku. Mam dwa pytania:1.Czy do wymiany zerwanej zawleczki, trzeba opróżniać zasobnik? Wczoraj próbowałem to zrobić bez opróżniania ale nie mogłem przesunąć ślimaka tak, żeby dziury na siebie nasżły.(po zerwaniu zawleczki ślimak samoczynnie sie cofnął). Ekogroszek zsypywał mi się na ślimak i nie mogłem nic zrobić. Dopiero po usunięciu ekogroszka mi się udało, ale żeby dziury całkiem na siebie naszły musiałem stukać młotkiem! 2.Wzorcowe ustawienia to takie, że ekogroszek nie wysypuje się z retorty, u mnie jak bym nie kombinował zawsze na retorcie odkłada się kupka niedopalonego ekogroszku. Czy udało się komus ustawić tak idealnie jak w instrukcji? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kosmo77 10.11.2009 13:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Listopada 2009 W moim kotle wał ślimaka trochę wystaje i ma kwadratową końcówkę - można było ją złapać kluczem francuskim i przekręcić tak żeby otwory naszły na siebie. Węgla nie trzeba było wybierać.Ad 2 - wielu osobom udało się to tak ustawić, podejrzewam ze większości. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qwazar 10.11.2009 14:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Listopada 2009 Witam wszystkich. Posiadam piec r-eco 24 od zeszłego roku. Mam dwa pytania: 1.Czy do wymiany zerwanej zawleczki, trzeba opróżniać zasobnik? Wczoraj próbowałem to zrobić bez opróżniania ale nie mogłem przesunąć ślimaka tak, żeby dziury na siebie nasżły.(po zerwaniu zawleczki ślimak samoczynnie sie cofnął). Ekogroszek zsypywał mi się na ślimak i nie mogłem nic zrobić. Dopiero po usunięciu ekogroszka mi się udało, ale żeby dziury całkiem na siebie naszły musiałem stukać młotkiem! Duży klucz i można ruszać ślimakiem tak aby ustawić do otworu. 2.Wzorcowe ustawienia to takie, że ekogroszek nie wysypuje się z retorty, u mnie jak bym nie kombinował zawsze na retorcie odkłada się kupka niedopalonego ekogroszku. Czy udało się komus ustawić tak idealnie jak w instrukcji? Złe ustawienia nadmuchu albo czasu podawania groszku. Nie koryguj wszystkiego naraz, najpierw zmniejsz czas podawania o 1 sek. Jeśli okaże się że brakuje groszku wróć do ustawień poprzednich i zwiększ ilość powietrza z nadmuchu. Spędziłem chyba z tydzień przy piecu zanim go ustawiłem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mzebrows 18.11.2009 08:11 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2009 Bo silnik kręci takim pierścieniem z dziurką i przez ten pierścień przechodzi ślimak z dziurką. Jedna dziurka musi być na tym samym poziomie co druga, i wg instrukcji wystarczy przekręcić ślimak żeby dzurki na siebie nasżły. Tymczasem u mnie ślimak wycofał się (nie obrócił tylko wycofał)tak, że dziurka ślimaka była poza pierścieniem. Co w takim przypadku? Czy komuś się tak zdażyło? Teraz boję się uzupełniac zasobnika na full żebym znowu nie musiał całego zasobnika obróżniać ręcznie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mały 18.11.2009 10:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2009 Bo silnik kręci takim pierścieniem z dziurką i przez ten pierścień przechodzi ślimak z dziurką. Jedna dziurka musi być na tym samym poziomie co druga, i wg instrukcji wystarczy przekręcić ślimak żeby dzurki na siebie nasżły. Tymczasem u mnie ślimak wycofał się (nie obrócił tylko wycofał)tak, że dziurka ślimaka była poza pierścieniem. Co w takim przypadku? Czy komuś się tak zdażyło? Teraz boję się uzupełniac zasobnika na full żebym znowu nie musiał całego zasobnika obróżniać ręcznie. Kręć w jedną i drugą stronę aż wyjdzie - skoro schował się to kręciłeś w przeciwną niż trzeba i uciekł w głąb. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pierwek 19.11.2009 11:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2009 a jaki sens ma wymiana zawleczki bez wybierania węgla? skoro zawleczka się zerwała tzn że ślimak napotkał za duży opór (może kamień, może kawałek drewna) i wypadałoby sprawdzić co zablokowało ślimak i w następstwie spowodowało zerwanie zawleczki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mały 19.11.2009 14:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2009 a jaki sens ma wymiana zawleczki bez wybierania węgla? skoro zawleczka się zerwała tzn że ślimak napotkał za duży opór (może kamień, może kawałek drewna) i wypadałoby sprawdzić co zablokowało ślimak i w następstwie spowodowało zerwanie zawleczki. No to chyba oczywiste - dziś wytargałem kamień wielkosci pięści oraz sznurek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pierwek 19.11.2009 15:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2009 No to chyba oczywiste - dziś wytargałem kamień wielkosci pięści oraz sznurek. no nie dla wszystkich jest to takie oczywiste... 1.Czy do wymiany zerwanej zawleczki, trzeba opróżniać zasobnik? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mały 19.11.2009 16:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2009 No to chyba oczywiste - dziś wytargałem kamień wielkosci pięści oraz sznurek. no nie dla wszystkich jest to takie oczywiste... 1.Czy do wymiany zerwanej zawleczki, trzeba opróżniać zasobnik? Odkręcasz 4 śruby od mechanizmu( te łączące rurę podajnika z motoreduktorem) oraz 4 od silnika (chyba, że jego kabel jest rozłączny) i wyciagasz caluśki slimak bez opróżniania zasobnika(oczywiście o ile jest miejsce). Przy pellecie bez kłopotu, przy ekogroszku odrobina gimnastyki, a wyleci jakaś 1/5 1/6 całości podajnika. A jeśli sie blokuje to na samym wlocie do rury. Lub przy pellecie na rancie retorty (nagar). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mzebrows 20.11.2009 15:16 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2009 Kręć w jedną i drugą stronę aż wyjdzie - skoro schował się to kręciłeś w przeciwną niż trzeba i uciekł w głąb No właśnie w tym sęk, że ślimak był juz przesunięty jak odkręciłem osłony. Próbowałem go wkręcić ale nie dawało rady. Jak próbowałem oczyścic ślimak to węgiel sypał się z zasobnika. Następnym razem spróbuje za radą kolegi rozkręcić całość i wyciągnąć cały ślimak. W sumie wystarczyłoby, żeby producent zrobił tam taką wsuwaną blaszkę na samym dnie zasobnika, problem zsypującego opału by się rozwiązał. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mały 20.11.2009 15:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2009 Z tym nie tak prosto - jeśli zasobnik ma być do węgla i pelletu musi być szczelny. Co do tego ślimaka - wkładając go kręć nim po prostu, tak żeby wchodził. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mzebrows 23.11.2009 12:06 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2009 Wkręcanie ślimaka nie przyniosło skutku, bo opał zsypujący sie z zasobnika stawiał zbyt duży opór.Dodam, że po usunięciu opału też nie dało się wkręcić ślimaka do końca. Musiałem wstukać go młotkiem, hardcore po prostu! Mam nadzieje, że następnym razem ślimak pozostanie na swoim miejscu. A wracając do poprawnych ustawień. Jeżeli własciwy poziom ekogroszku jest na wysokość wlotów powietrza(a może pod wyloty powietrza) to co się dzieje z wypalonym ekogroszkem(popiołem)? Czy powinien być wydmuchiwany z retorty? A Jesli tak, to znaczy że musi być tak wypalony żeby być sypki. U mnie zostają bryłki popiołu i one wysypuja się z retorty, przez co na retorcie jest kupa popiołu. Jak zwiększam WEGIEL na około 50 (dalekie od ustawień fabrycznych)to wtedy poziom jest ok, ale sa problemy z uzyskaniem temperatury i piec w kółko podaje ekogroszek przez co chyba spala go w efekcie więcej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dod6e23 11.03.2015 07:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2015 Witam wszystkich. Sorki że odgrzewam kotleta, ale mam piec z podajnikiem ślimakowym na ekogroszek od niedawna i oczywiście zdarza się, że zerwie mi zawleczkę z różnych przyczyn. Oczywiści przed wymianą pierwszej zerwanej zawleczki poszperałem tu i tam jak to zrobić, wiele osób opisywało jak to zrobić ale nikt nie zrobił np foto story. Wczoraj zerwało mi znów zawleczkę, przy tej okazji postanowiłem nakręcić filmik jak ja to robię i wrzucić go na YT. Dlatego też postanowiłem odgrzać tu kotleta i umieścić filmik mimo, że temat jest stary Może się komuś to przyda. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts