Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Rozgranicznie. Błąd geodety. Ogrodzenie

domin_n

Recommended Posts

Witam,

Dwa lata temu wystąpiłem o rozgraniczenie z sąsiadami (sasiadA, sasiad B

Sąsiedzi nie zgodzili się na pomiary geodety.

W sprawie jednej granicy (granicaA) sprawa trafiła do sądu.

Sprawa drugiej granicy (granica B, ze względu na wielu współwłaścicieli i osoby niepełnoletnie nie była przeze mnie kierowana do sądu, ponieważ tutaj widziałem chęć sąsiada do ugody.

Rok temu sąd ogłosił, że granicaA jest zgodna z granicą ewidencyjną.

Geodeta wytyczył granice z sąsiadem A.

Przy okazji tyczenia granicy z sąsiadem A zakopaliśmy kamienie graniczne z sąsiadem B.

Sąsiad B twierdził, że nie jest to dobra granica, ale skoro tak geodeta mówi to kamienie graniczne pozostały.

Przez ostatni rok kilka razy przeprowadzaliśmy rozmowy z sąsiadem B i geodetą na temat granicy B. Cały czas geodeta twierdził, że inaczej nie wyjdzie.

Miesiąc temu przystąpiłem do prac nad ogrodzeniem. Wykonałem ogrodzenie na granicy A. Na granicy B wykonałem ogrodzenie z zastrzeżeniem sąsiada, że on nie ma nic przeciwko, jeżeli jestem pewien, że geodeta dobrze pokazał granice.

Tydzień temu do sąsiada B przyszedł ten sam geodeta do wykonania rozgraniczenia. Geodeta przyszedł i oznajmił, że pomiary wykonane dla mnie na granicy A i granicy B były błędnie wykonane. Z wstępnych obliczeń po postawienie ogrodzenia sąsiad B ma u mnie 3ar a ja mam 3 ary u sąsiada A.

Geodeta twierdzi, że on dostał błędne dane od urzędu i teraz to mój problem i sąsiada.

Sąsiad B chce odzyskać swoją ziemie i ugody nie będzie chciał.

W związku z sytuacją jak wyżej mam kilka pytań:

- co wogóle z tym teraz zrobić, do kogo uderzyć, od czego zacząć

- czy jest możliwe, żeby urząd dał złe papiery geodecie

- jakie mam szanse na odzyskanie pieniędzy na przesunięcie całego ogrodzenia

- czy można sprawę załatwić urzędowo bez zakładania sprawy cywilnej (zgłoszenie w starostwie o błedzie geodety, sprawa do prokuratury itp.. ?)

Z góry dziekuje za pomoc