Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Lupek Dachowy

Mariusz Lesisz

Recommended Posts

Chce przykryć dom łupkiem dachowym,czego powinienem przestrzegać w klimacie polskim , czy lupek dachowy którym chce przykryć mój dach musi posiadać certyfikat.Czy pełne deskowanie,to jeden z warunków które muszę spelniac,co jeszcze powinienem zrobić?Gdzie najlepiej zaopatrzyć się w tej materiał,mieszkam w województwie świętokrzyskim. Z góry dziękuje za odpowiedzi,pozdrawiam

Zdecydowanie pełne deskowanie i papa reszta zależy od rodzaju łupka i rodzaju krycia (może być również na łatach). Dystrybutorów bardzo nie wielu. Przed podjęciem ostatecznej decyzji warto skonsultować się z doświadczonym dekarzem i najlepiej przez niego zakupić materiał. Do mocowania należy używać gwoździ miedzianych lub cynkowanych ogniowo. Rynny i obróbki powinny być o dużej żywotności czyli miedziane, tytanowo-cynkowe lub aluminiowe stosownie do koncepcji architektonicznej. W przypadku zastosowania tytan-cynku należy go skutecznie odizolować od papy. Żywotność łupka to około 300 lat. Pozdrawiam.

Zdecydowanie pełne deskowanie i papa reszta zależy od rodzaju łupka i rodzaju krycia (może być również na łatach). Dystrybutorów bardzo nie wielu. Przed podjęciem ostatecznej decyzji warto skonsultować się z doświadczonym dekarzem i najlepiej przez niego zakupić materiał. Do mocowania należy używać gwoździ miedzianych lub cynkowanych ogniowo. Rynny i obróbki powinny być o dużej żywotności czyli miedziane, tytanowo-cynkowe lub aluminiowe stosownie do koncepcji architektonicznej. W przypadku zastosowania tytan-cynku należy go skutecznie odizolować od papy. Żywotność łupka to około 300 lat. Pozdrawiam.

Myślę, że cena za materiał i wykonawstwo Cie powali i zrezygnujesz z tego pomysłu... No chyba, że śpisz na kasiorze... Sam znam tylko jeden dom w Polsce pokryty tym materiałem, wygląda odlotowo...

A z P. Andrzejem pozwolę się nie zgodzić... 300 lat łupek nie wytrzyma... Na około 100-letnich dachach tak z 10% łupka jest juz skruszonego...

• 3 years później...

Witam

Zastanawiam się nad możliwością użycia lupka dachowego z odzysku na swój dach

Według informacji sprzedawcy ma on ponad 100 lat i pochodzi z Niemiec

Z informacji wiem, że lupek jest w stanie przetrwać 300 lat więc jeszcze trochę mu zostało :-)

Oczywiście oględziny materiału itd musi się odbyć :yes:

Proszę o porade fachowcow

Dziękuję