observateur 20.07.2010 09:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lipca 2010 Nie mam działki na osiedlu ale mieszkam niedaleko. Mam pytanie czy wiecie Państwo, że w pobliżu Waszych działek znajduje się ferma kur. Nie wiem czy Państwo zauważyliście jak czasami intensywnie" pachnie" a jest dużo bliżej Waszych działek a odpady tj. gnojowica wylewane są na polach obok działek. Taraz jak wynika z obieszczenia UG w Psarach obok Waszego osiedla ma powstać druga jeszcze więkasza ferma kur i szamba (obieszczenie w BIP UG Psar ) a do 22. 07. 2010 roku przyjmowane są UWAGI I WNIOSKI. Proponuję podjąc jakieś działania w tym kierunku bo będziecie Państwo mieszkać w maskach przeciw gazowych - wy na codzień a ja w zależności od kierunku wiatru. Witam . Też mieszkam w pobliżu . Na stronie U. G. Psary jest taka informacja "....planuje się budowę fermy drobiu wraz z wymaganą infrastrukturą techniczną przy ul. Szopena w miejscowości Góra Siewierska. Zakres planowanego przedsięwzięcia obejmuje budowę obiektu kubaturowego o pow. 1.920 m2, z wydzieloną częścią produkcyjną, zapleczem magazynowym i pomieszczeniami socjalnymi. Ferma drobiu ze specjalizacją chowu kur niosek w ilości 39.500 szt. będzie wyposażona w szambo socjalne o poj. 10 m3, szambo gnojowicy o poj. 60 m3." Ile procent tej gnojowicy trafi rzeczywiście do szamba ? a ile na pola , mogę się tylko domyślac. Czy któryś z mieszkańców zastanowił się nad spadkiem wartości nieruchomości w okolicy i dodatkowymi uciążliwościami ? I co z tym fantem zrobic zanim nie jest za późno. O ile wiem termin oprotestowania przyszłej wątpliwej inwestycji mija 22 lipca. Pozdr. Observateur Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
observateur 20.07.2010 10:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lipca 2010 I jeszcze odnośnie wątku drobiowego : Fermy drobiu, obok trzody chlewnej należą do największych emitorów zanieczyszczeń typu chemicznego (gazy), biologicznego (mikroorganizmy) i mechanicznego (pyły). Ich wielkości próbuje określić wielu autorów. Np. Peshel (1997) podaje, że emisja samego amoniaku od 1000 niosek utrzymywanych w bateriach wynosi od 4,9 do 6,7 g/h, a siarkowodoru od 24 do 138 mg/h, w zależności od pory roku i zawartości wody w pomiocie . Daje to w przeliczeniu od 42,9 do 54 kg NH3 /rok, zaś H2S od 0,21 do 1,2 kg/rok. Z własnych obliczeń autora wynika, że w typowym kurniku ściołowym o obsadzie 6.000 niosek roczna potencjalna produkcja NH3 może wynosić aż 3,43 t, gdyż 1 DJP kur produkuje rocznie 9,8 t odchodów o zawartości 118 kg N (z 1 g azotu może powstać w sprzyjających warunkach 1,21 g amoniaku). Jeszcze inne dane dotyczące koncentracji i emisji amoniaku z budynku dla drobiu w Europie podaje Wathes (1988), przy czym interesujące jest porównanie stężenia NH3 w kurnikach bateryjnych z tradycyjnymi (ściołowe z grzędami). Fermy drobiu są też emiterem dwumetyloaminy, dwutlenku węgla, tlenku węgla (czadu), a także merkaptanów, ketonów, aldehydów, kwasów organicznych i wielu innych związków organicznych o charakterze odorów. Ich pełna identyfikacja i ocena toksyczności napotyka na trudności metodyczne. Trudno oszacować emisję drobnoustrojów z budynku dla drobiu. Z badań Rudego (1983) wynika, że maksymalna zawartość bakterii i grzybów w powietrzu typowej brojlerni może osiągnąć nawet 26,7 mln/m3 Urządzenia filtrujące sa rzadko używane w praktyce nawet w bogatych krajach. Więcej interesujących info na stronie http://www.ppr.pl/artykul-zaleznosc-miedzy-nowoczesnymi-systemami-2924-dzial-19.php Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts