Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jakie macie oświetlenie/lampy w garażu?

ekmir

Recommended Posts

Jeśli nie masz zacięcia majsterkowicza to w garażu wystarczy oświetlenie na poziomie ~120-150W sumarycznej mocy, czyli:

- 2 lampy po bokach z żarówkami 60W

lub

- 2 lampy na suficie z świetlówkami 2x36W

lub

- całkowicie na odwrót.

W każdym bądź razie oświetlenia będzie aż za dużo.

Jeśli majsterkujesz to zapewne na warsztatem pracy zamontujesz dodatkowe źródło światła o mocy jednostkowej rzędu 100W + lampę punktową 50-60W.

W sumie to nie rozumiem pytania, garaż jak garaż... nikt się nad tym za bardzo nie spala... są ważniejsze cele w życiu ;)

To prawie jak nasz 6x6. Mamy dwie oprawy na suficie nad kazdym stanowiskiem plus jedna opraw na scianie gdzie jest przewidziany maly stol warsztatiwy. Do tego dochodza jeszcze dwie zarowki przy sterowaniu napedem po jednej do kazdego napedu. Na to jednak nie mielismy jednak wplywu bowiem byly one juz w komplecie z napedami.

• 1 month później...

Zdjęć nie mam, oświetlenie na etapie doprowadzenia kabli, bez lamp, ale:

1. lampka nad zlewem gospodarczym z boku garażu,

2. lampa nad stołem "warsztatowym" w tylnej części,

3. kolejna w miejscu umożliwiającym "zaświecenie pod maskę" samochodu stojącego w garażu,

4. za namową elektryka (nie wynagradzanego za tzw. punkt) lampa przy bramie garażowej, w miejscu podłączenia gniazda siły, daleko od pozostałych źródeł światła,

5. na upartego za lampę garażową można też uznać oświetlenie napędu bramy...

Pozdr.

Ludzie! Czy naprawde lampa w garazu to najwiekszy problem na swiecie? Za chwile będą posty 'pokażcie swoje lampy w pierdolniku pod schodami' albo 'jaki kij do mopa? :roll:

Piwosz - może dla mnie to najważniejsza rzecz - po to jest forum, żeby zapytać i podzielić sie doświadczeniem.

Rozumiem, że masz zły dzień, ale napij się może melisy, to sie uspokoisz i życzliwiej spojrzysz na świat :roll: 8)

Przejżałam Twoje posty - sam pytasz o płytki - dla mnie płytki to też bzdura - i jakoś nie ganię ludzi za to, że o nie pytają - daj sobie trochę luzu...