zielus 11.11.2009 07:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Listopada 2009 Witam! Położyłem w łazience płytki marmurowe na ścianach i granit na podłogę. Na kartonach jest informacja, że należy je impregnować. Zastanawiam się tylko kiedy to zrobić, jeszcze przed spoinowaniem, czy jak już będzie spoina? Jakiego impregnatu najlepiej użyć? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jajmar 11.11.2009 08:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Listopada 2009 Użyj impregnatu dedykowanego do materiłu, impregnuje sie przed spoinowaniem, przy mamurze zanim wyspinujesz całość sprawdz na małym fragmencie czy nie wciąga kolory spoiny bo może sie przebarwić. Ja kiedys imregnat do marmuru kupowałem w castoramie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
romano78 11.11.2009 08:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Listopada 2009 Najlepiej jak byś zaimpregnował przed układaniem ale teraz to już musztarda po obiedzie ja kiedyś impregnowałem przed fugowaniem a pożniej drugi raz po ale teraz już wiem ze jeśli się nie zaimpregnuje przed układaniem to zawsze zostają jakieś plamy które widać tylko pod światło zwłaszcza przy jasnym marmurze nawet od zwykłej czystej wody którą zmywa się pozostałości po kleju czy od butów dotyczy to głównie posadzek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaltam 11.11.2009 10:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Listopada 2009 Niestety marmur jest skałą porowatą o czym nie wszyscy wiedzą i chłonie zabrudzenia w stanie ciekłym - niekiedy nie da się wyczyścić jak wnikną głębiej. Impregnacja winna być zrobiona przed położeniem i ponawiana co roku. Dobrze że na posadzce masz granit który nic nie chłonie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts