FiCeK 11.11.2009 11:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Listopada 2009 Witam szukalem dosc dlugo konkrenego tematu ale nie znalazlem nic zadowalajacego, co zmusilo mnie do napisania tego tematumoze kos bedzie tak uczynny i napisze mi z detalami co i jak i za ile. Mianowicie tydzien temu zakupilem dzialke i oczywiscie chce sie budowaccala ta papierologia mnie przeraża moje pytanie brzmi: Od czego zaczac?jaki pierwszy dokument powinienem zdobyc gdziee go dostane za ile i jak dlugo jest waznyto samo tyczy sie pozostalych dokumentow. nie wiem czy pierw powinienem kupic projekt czy wpierw zalatwic warunki zabudowy czy moze najpierw uzgodnienia o przylacza. splukalem sie z kasy gdy kupilem dzialke w zwiazku z tym dlatego prosze o podanie terminow waznosci dokumentow bo bez sesu by bylo jakbym zalatwim 3/4 dokumenow na reszte zbrakloby kasy i pierwszy dokument traci waznosc. bylbym wdzieczny gdyby ktos napisal mi konkretnie krok po kroku jaki dokument skad go wziasc i waznosc tych dokumenow. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Skajler 11.11.2009 12:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Listopada 2009 najpierw starasz się o warunki zabudowy, starając się o WZ idziesz do energetyki itd. i oni podpisują Ci, że przyłączą prąd do działki, w gazowni - gaz, wodociągi, kanazlizacja. WZ ważne są czasem rok, czasem 2 lata, są też bezterminowe..nie wiem od czego to zależy. Starając się o WZ na pewno musisz wydać jakieś 65zł na mapki do celów opiniodawczych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bobek Budowniczy 14.11.2009 17:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2009 Nim zaczniesz gromadzić dokumenty zorientuj się (zdalnie) o miejscu i godzinach pracy (łącznie z przerwami śniadaniowymi i dniami "bez klientów") wszystkich urzędów odpowiednich do miejsca położenia działki. Przydatne jest gromadzenie od tej pory wszystkich nr telefonów łącznie z tel. wewnętrznymi.warto namierzyć ich strony internetowe, tam czasem są do pobrania formularze i druki wniosków.Sąd z wydziałem ksiąg wieczystychUrząd powiatu - wydział geodezji i gosp. gruntamiurząd powiatu - wydział architekturyurząd powiatu - kasaurząd gminy - zakład usług komunalnych lub wydział gminy odpowiedzialny za zarządzanie siecią wod.- kan.urząd gminy - wydział geodezjiurząd gminy - wydział architekturyurząd gminy-kasaGazowniaZakład Energetyczny - dział umów akt notarialny - to może być najdroższy dokument,czyli poświadczenie ,że działka należy do Ciebie lub do Was. Jeśli małżeństwo figuruje wspólnie jako właściciele, to zawsze należy pamiętać o upoważnieniu od tego drugiego i o oświadczeniach obojga.wypis z księgi wieczystej - potrzebny przede wszystkim do kredytu ,ale też np do warunków przyłączenia elektryczności, ważny 3 miesiące, ale np. banki życzą sobie z tego samego miesiąca, koszt 20 PLN w sądzie w wydziale ksiąg wieczystych .c.d.n. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mikel_1 16.11.2009 21:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2009 akt notarialny - to może być najdroższy dokument, czyli poświadczenie ,że działka należy do Ciebie lub do Was. Jeśli małżeństwo figuruje wspólnie jako właściciele, to zawsze należy pamiętać o upoważnieniu od tego drugiego i o oświadczeniach obojga.Hej, a po co odpis aktu? Przecież wypis z KW jest wystarczającą informacją, kto jest wlaścicielem (oczywiście może powstać komuś w glowie np. wymaganie, że wypis z KW ma mieć nie więcej niż 3 m-ce np. ) Ja dorzucę kolejne rzeczy, których nie bylo: Po uzyskaniu WZ/wyciągu z planu zagsosp. (czy jak się ten dokument nazywa...): 1. zakup projektu architektonicznego (albo zlecenie wykonania, choć jest tyle projektów, że powinien się znaleźć) - tu ważna rzecz: projekt musi pasować do dzialki (czyli się na niej zmieścić po uwzględnieniu przepisowych odleglości do granic) 2. jeśli na WZ/wyciągu z planu jest informacja, że jest drenaż (lub nawet, jeśli nie ma) - sprawdzenie, czy jest (w lokalnym inspektoracie WZMiUW) i rozpoczęcie procedury jej usuwania - u mnie ten drenaż chyba opóźni wydanie PnB... usunięcie drenażu jest zwyklym projektem budowlanym (albo b.pokrewnym, proszę mnie poprawić jeśli trzeba) i trwa trochę czasu niestety... aha - do warunków technicznych przylączeń (prąd, woda, gaz) oraz do melioracji jest potrzebna mapa zasadnicza (a raczej jej wycinek), skala 1:500, dają takie coś w wydziale geodezji i kartografii starostwa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
voytas80 02.02.2010 08:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2010 Warunki przyłącza gazowego ważne tylko rok . Przynajmniej w Pabianicach. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CasaD 19.02.2014 13:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2014 Wiem ze temat starszy, ale nie chce zakladac nowego bo pytanie mam podobnej tresci. Mam warunki przylaczenia z gazowni, elektrowni, wodociagow, mam projekt indywidualny, pozwolenie na zjazd na droge, warunki zabudowy, figuruje w rejestrze gruntow, tudziez posiadam kopie aktu notarialnego, mam mape zasadnicza oraz mape do celow projektowy h. Natomiast co to jest ten Zespol Uzgodnien CzegosTam Czy cos jeszcze potrzebuje do PnB ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość grend 26.02.2014 14:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2014 Ja jestem na etapie papierologi i juz popełniłem parę błędów - Głównym celem dla mnie jest czas i okazuje sie że już bezsensu straciłem 3 tygodnie. Na podstawie doświadczenia napiszę jak powinno to wyglądać. Miejsce powiat poznański i jest plan zagospodarowania przestrzennego W momencie decyzji jaką działkę chcę kupic zaczynam starać się o kredyt. Otrzymanie kredytu trwało u mnie 3 tygodnie przez który czas praktycznie nic nie działałem. Jednak w tym czasie mogłem załatwić parę spraw. Na poczatku miałem wypis i wyrys działki z księgi wieczystej bo weryfikowałem działke i właściciela. Z tym dokumentem co powinno sie robić to po pierwsze zacząć od geodety aby wyznaczył mapke zasadniczą 1:500 - niepotrzebny jest zaden akt własności. - czas oczekiwania 3 tygodnie. Druga czynność to wizyta u powiatowego konserwatora aby stwierdzić czy działka nie jest na terenie archeologicznym - moja była. Załatwiam archeologa 1000pln aby miał nadzór nad kopaniem fundamentów - potrzebna mapka 1:500. W tym samym czasie mozna było otrzymać opinie z energetyki (mapka z geoportalu i wyrys bez aktu własnosci) - czas oczekiwania 7 dni. W wodociagach chcą mapkę 1;500. w tym czasie wyrysowałem sobie swój plan domu - nie kupuje gotowca bo gotowiec i adaptacja to koszt czesto wyższy od projektu indywidualnego. Normalna cena projektu ze wszystkim 3500pln - oczywiscie nie w Poznaniu tylko 40 km poza Poznaniem. Takze ide do gminy i ustalam zjazd na działce oraz drukuje plan przestrzenny z neta To jest pierwszy etap - po 3 tygodniach. Podpisuje akt notarialny. Mam juz mapke 1:500. opinie energetyki Etap drugi z mapka 1:500 składam wniosek do wodociagów o opinię przekazuję mapke archeologowi aby otrzymac pozwolenie na praće - potrzebne do PNB - czas oczekiwania 3 tygodnie. ide do architekta aby wyrysował budynek - czas wyrysowania i usadowienia na działce max 5 dni - przedłuza się gdy wprowadzamy zmiany - powiedzmy że 3 tygodnie to max. Architekt potrzebuje mapke opinie z energetyki wodociagów zjazd. Ja w gminie ustaliłem ze zjazd bedę miał na projekcie i mi go tylko zaakceptują - wczesnij miałem wyrysowany odręcznie dokładnie na mapce 1:500 i tak po 3 tygodniach kończymy etap 2Reasumujac wszystko mozna załatwić w 6 tygodni - pozostaje całą dokumentacje zanieść do starostwa aby otrzymać PNB - podobno jest to 6 tygodni. ... Czyli po 3 miesiacach można zacząć sie budować..... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mariolan_za 30.07.2014 10:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Lipca 2014 dobrze piszą i trzymaj się tego harmonogramu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts