Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

kolejnosc papierologi

FiCeK

Recommended Posts

Witam szukalem dosc dlugo konkrenego tematu ale nie znalazlem nic zadowalajacego, co zmusilo mnie do napisania tego tematu

moze kos bedzie tak uczynny i napisze mi z detalami co i jak i za ile.

Mianowicie tydzien temu zakupilem dzialke i oczywiscie chce sie budowac

cala ta papierologia mnie przeraża

moje pytanie brzmi:

Od czego zaczac?

jaki pierwszy dokument powinienem zdobyc gdziee go dostane za ile i jak dlugo jest wazny

to samo tyczy sie pozostalych dokumentow.

nie wiem czy pierw powinienem kupic projekt czy wpierw zalatwic warunki zabudowy czy moze najpierw uzgodnienia o przylacza.

splukalem sie z kasy gdy kupilem dzialke w zwiazku z tym dlatego prosze o podanie terminow waznosci dokumentow bo bez sesu by bylo jakbym zalatwim 3/4 dokumenow na reszte zbrakloby kasy i pierwszy dokument traci waznosc.

bylbym wdzieczny gdyby ktos napisal mi konkretnie krok po kroku jaki dokument skad go wziasc i waznosc tych dokumenow.

najpierw starasz się o warunki zabudowy, starając się o WZ idziesz do energetyki itd. i oni podpisują Ci, że przyłączą prąd do działki, w gazowni - gaz, wodociągi, kanazlizacja. WZ ważne są czasem rok, czasem 2 lata, są też bezterminowe..nie wiem od czego to zależy. Starając się o WZ na pewno musisz wydać jakieś 65zł na mapki do celów opiniodawczych.

Nim zaczniesz gromadzić dokumenty zorientuj się (zdalnie) o miejscu i godzinach pracy (łącznie z przerwami śniadaniowymi i dniami "bez klientów") wszystkich urzędów odpowiednich do miejsca położenia działki. Przydatne jest gromadzenie od tej pory wszystkich nr telefonów łącznie z tel. wewnętrznymi.

warto namierzyć ich strony internetowe, tam czasem są do pobrania formularze i druki wniosków.

Sąd z wydziałem ksiąg wieczystych

Urząd powiatu - wydział geodezji i gosp. gruntami

urząd powiatu - wydział architektury

urząd powiatu - kasa

urząd gminy -

zakład usług komunalnych lub wydział gminy odpowiedzialny za zarządzanie siecią wod.- kan.

urząd gminy - wydział geodezji

urząd gminy - wydział architektury

urząd gminy-kasa

Gazownia

Zakład Energetyczny - dział umów

akt notarialny - to może być najdroższy dokument,

czyli poświadczenie ,że działka należy do Ciebie lub do Was.

Jeśli małżeństwo figuruje wspólnie jako właściciele, to zawsze należy pamiętać o upoważnieniu od tego drugiego i o oświadczeniach obojga.

wypis z księgi wieczystej - potrzebny przede wszystkim do kredytu ,ale też np do warunków przyłączenia elektryczności, ważny 3 miesiące, ale np. banki życzą sobie z tego samego miesiąca, koszt 20 PLN w sądzie w wydziale ksiąg wieczystych .

c.d.n.

akt notarialny - to może być najdroższy dokument,

czyli poświadczenie ,że działka należy do Ciebie lub do Was.

Jeśli małżeństwo figuruje wspólnie jako właściciele, to zawsze należy pamiętać o upoważnieniu od tego drugiego i o oświadczeniach obojga.

Hej, a po co odpis aktu? Przecież wypis z KW jest wystarczającą informacją, kto jest wlaścicielem (oczywiście może powstać komuś w glowie np. wymaganie, że wypis z KW ma mieć nie więcej niż 3 m-ce np. :D )

Ja dorzucę kolejne rzeczy, których nie bylo:

Po uzyskaniu WZ/wyciągu z planu zagsosp. (czy jak się ten dokument nazywa...):

1. zakup projektu architektonicznego (albo zlecenie wykonania, choć jest tyle projektów, że powinien się znaleźć) - tu ważna rzecz: projekt musi pasować do dzialki (czyli się na niej zmieścić po uwzględnieniu przepisowych odleglości do granic)

2. jeśli na WZ/wyciągu z planu jest informacja, że jest drenaż (lub nawet, jeśli nie ma) - sprawdzenie, czy jest (w lokalnym inspektoracie WZMiUW) i rozpoczęcie procedury jej usuwania - u mnie ten drenaż chyba opóźni wydanie PnB... usunięcie drenażu jest zwyklym projektem budowlanym (albo b.pokrewnym, proszę mnie poprawić jeśli trzeba) i trwa trochę czasu niestety...

aha - do warunków technicznych przylączeń (prąd, woda, gaz) oraz do melioracji jest potrzebna mapa zasadnicza (a raczej jej wycinek), skala 1:500, dają takie coś w wydziale geodezji i kartografii starostwa

• 2 months później...
  • 4 years później...

Wiem ze temat starszy, ale nie chce zakladac nowego bo pytanie mam podobnej tresci.

Mam warunki przylaczenia z gazowni, elektrowni, wodociagow, mam projekt indywidualny, pozwolenie na zjazd na droge, warunki zabudowy, figuruje w rejestrze gruntow, tudziez posiadam kopie aktu notarialnego, mam mape zasadnicza oraz mape do celow projektowy h.

Natomiast co to jest ten Zespol Uzgodnien CzegosTam :)

Czy cos jeszcze potrzebuje do PnB ?

Gość grend

Ja jestem na etapie papierologi i juz popełniłem parę błędów - Głównym celem dla mnie jest czas i okazuje sie że już bezsensu straciłem 3 tygodnie. Na podstawie doświadczenia napiszę jak powinno to wyglądać. Miejsce powiat poznański i jest plan zagospodarowania przestrzennego

W momencie decyzji jaką działkę chcę kupic zaczynam starać się o kredyt. Otrzymanie kredytu trwało u mnie 3 tygodnie przez który czas praktycznie nic nie działałem. Jednak w tym czasie mogłem załatwić parę spraw. Na poczatku miałem wypis i wyrys działki z księgi wieczystej bo weryfikowałem działke i właściciela. Z tym dokumentem co powinno sie robić to po pierwsze zacząć od geodety aby wyznaczył mapke zasadniczą 1:500

- niepotrzebny jest zaden akt własności. - czas oczekiwania 3 tygodnie. Druga czynność to wizyta u powiatowego konserwatora aby stwierdzić czy działka nie jest na terenie archeologicznym - moja była. Załatwiam archeologa 1000pln aby miał nadzór nad kopaniem fundamentów - potrzebna mapka 1:500. W tym samym czasie mozna było otrzymać opinie z energetyki (mapka z geoportalu i wyrys bez aktu własnosci) - czas oczekiwania 7 dni. W wodociagach chcą mapkę 1;500. w tym czasie wyrysowałem sobie swój plan domu - nie kupuje gotowca bo gotowiec i adaptacja to koszt czesto wyższy od projektu indywidualnego. Normalna cena projektu ze wszystkim 3500pln - oczywiscie nie w Poznaniu tylko 40 km poza Poznaniem. Takze ide do gminy i ustalam zjazd na działce oraz drukuje plan przestrzenny z neta

To jest pierwszy etap - po 3 tygodniach. Podpisuje akt notarialny. Mam juz mapke 1:500. opinie energetyki

Etap drugi z mapka 1:500 składam wniosek do wodociagów o opinię przekazuję mapke archeologowi aby otrzymac pozwolenie na praće - potrzebne do PNB - czas oczekiwania 3 tygodnie. ide do architekta aby wyrysował budynek - czas wyrysowania i usadowienia na działce max 5 dni - przedłuza się gdy wprowadzamy zmiany - powiedzmy że 3 tygodnie to max. Architekt potrzebuje mapke opinie z energetyki wodociagów zjazd. Ja w gminie ustaliłem ze zjazd bedę miał na projekcie i mi go tylko zaakceptują - wczesnij miałem wyrysowany odręcznie dokładnie na mapce 1:500

i tak po 3 tygodniach kończymy etap 2

Reasumujac wszystko mozna załatwić w 6 tygodni - pozostaje całą dokumentacje zanieść do starostwa aby otrzymać PNB - podobno jest to 6 tygodni. ... Czyli po 3 miesiacach można zacząć sie budować.....

• 5 months później...