vision_mm 11.11.2009 13:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Listopada 2009 Witam Między dachem a rynna mam folie dachową, którą niestety widać jak się patrzy na dach pod pewnym kątem. Nic by nie było w tym może dziwnego gdyby nie to, że dach jest w odcieniu czerwieni, rynny ceglaste a folia zielona http://images39.fotosik.pl/222/f18f75a0835a4f30m.jpg Da się to jakoś "naprawić" ??? Z góry dziękuję za pomoc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nitubaga 11.11.2009 13:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Listopada 2009 yyy nie wiem czy dobrze zrozumiałam o co chodzi... ale chyba po prostu masz folię nie przyciętą i leży sobie w rynnie?. http://lh5.ggpht.com/_83tmosUe46o/SsSSA8htopI/AAAAAAAACcM/UrEQIHV2QZk/s128/IMG_9561.JPG trzeba ja przykleić i odciąć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
vision_mm 11.11.2009 13:11 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Listopada 2009 można prosić większe zdjęcie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 11.11.2009 13:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Listopada 2009 Jest to błąd wykonawcy! Folia wychodzi na pas nadrynnowy jest dociśnięta wróblówką i powinna być zaraz za nią obcięta. Takie pozostawienie foli może doprowadzić do jej degradacji. Montaż podbitki także konieczny. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nitubaga 11.11.2009 13:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Listopada 2009 prosze bardzo http://lh5.ggpht.com/_83tmosUe46o/SsSSA8htopI/AAAAAAAACcM/UrEQIHV2QZk/s640/IMG_9561.JPG u mnie był również błąd wykonawcy - to jest zdjęcie z jego naprawy. Folia (membrana) była żle wyprowadzona, leżała sobie w rynnie i miałam tzw basen w okapie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
vision_mm 11.11.2009 13:21 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Listopada 2009 Jest to błąd wykonawcy! Folia wychodzi na pas nadrynnowy jest dociśnięta wróblówką i powinna być zaraz za nią obcięta. Takie pozostawienie foli może doprowadzić do jej degradacji. Montaż podbitki także konieczny. Pozdrawiam. czyli jak rozumiem, wystarczy obciąć folię zaraz za wróblówką i będzie wszystko OK?? Dodam, że nie mam takiego pasa nadrynnowego jak u nitubaga , tylko pas zamontowany do deski czołowej, na której zamontowane są haki rynnowe. Aż się boję, że coś jest nie tak Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
vision_mm 11.11.2009 13:25 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Listopada 2009 prosze bardzo wielkie dzięki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
martek1981 11.11.2009 13:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Listopada 2009 Niech się wypowie Pan Andrzej, ale wydaje mi się, że brak pasa nadrynnowego i leżąca swobodnie membrana w rynnie to poważny błąd. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
docent161 11.11.2009 13:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Listopada 2009 Nie zawsze musi być pas narynnowy ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 11.11.2009 14:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Listopada 2009 Oczywiście o ile nie stosuje się deski czołowej i haków doczołowych a haki dokrokwiowe. W tym jednak przypadku to błąd w sztuce. Wynika on z pewnością z faktu, iż została ustalona cena za wykonanie dachu. Brak pasa nadrynnowego to oszczędności w materiale i robociźnie. Tak wyprowadzona folia ulegnie degradacji na skutek działania promieni UV. Ta degradacja jak "rak" może postępować w głąb dachu. W przypadku gdy cała szerokość deski okapowej nie została osłonięta blachą nastąpi zamakanie i butwienie tej deski a w przypadku gdy była ona zaimpregnowana solnym preparatem może nastąpić korozja pasa podrynnowego. Mogą wystąpić również zacieki na podbitkę a w przypadku gdy będzie ona drewniana nastąpi jej butwienie. Wydaje się wielce prawdopodobne, że remont okapu w niedługim czasie będzie konieczny. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nitubaga 11.11.2009 14:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Listopada 2009 Niech się wypowie Pan Andrzej, ale wydaje mi się, że brak pasa nadrynnowego i leżąca swobodnie membrana w rynnie to poważny błąd. u nas jest pas nadrynnowy... ale membrana była w rynnie.. i basen w okapie. http://lh6.ggpht.com/_83tmosUe46o/SvrFVvcNUUI/AAAAAAAACtA/00qKZMDOfuw/s128/IMG_2334.JPG zdjęcia z odkrywki na potrzeby ekspertyzy.... strzałka pokazuje basen. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 11.11.2009 14:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Listopada 2009 Niestety jeszcze wielu dekarzy nie potrafi sobie poradzić z poprawnym wykonaniem okapu. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
M K 11.11.2009 14:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Listopada 2009 Ewidentnie skopana obróbka Moim zdaniem nie wystarczy przycięcie foli. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
docent161 11.11.2009 20:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Listopada 2009 Z tego co widać to nie ma nawet przykręconej wróblówki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
vision_mm 11.11.2009 23:40 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Listopada 2009 Wynika on z pewnością z faktu, iż została ustalona cena za wykonanie dachu. Brak pasa nadrynnowego to oszczędności w materiale i robociźnie. nie oszczędności a niestety brak wiedzy... Jedynym wyjściem jest zamontowanie pasa nadrynnowego? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
vision_mm 13.11.2009 21:47 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2009 Mam jeszcze jedno pytanko: w jakim kolorze robić ten pas nadrynnowy - w kolorze dachówki (tak jak pas podrynnowy) czy w kolorze rynien? A może jeszcze inny i prośba do nitubaga o wieksze zdjęcie nr 2. Dzięki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 13.11.2009 22:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2009 Regułą jest aby obróbki były z tej samej blachy ale to tylko reguła a nie konieczność! Cała reszta to rzecz gustu. Życzę trafnych wyborów. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nitubaga 14.11.2009 11:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2009 Mam jeszcze jedno pytanko: w jakim kolorze robić ten pas nadrynnowy - w kolorze dachówki (tak jak pas podrynnowy) czy w kolorze rynien? A może jeszcze inny i prośba do nitubaga o wieksze zdjęcie nr 2. Dzięki prosze bardzo ja specjalnie nie wrzucam dużych zdjęć, bo wiem, że czasem to innych denerwuje zwłaszcza, że nie o mój dach chodzi http://lh5.ggpht.com/_83tmosUe46o/Sv6NID2i-uI/AAAAAAAACuA/FeP1UuHC-XE/s640/IMG_2334.JPG a powinno być http://lh5.ggpht.com/_83tmosUe46o/SsSSA8htopI/AAAAAAAACcM/UrEQIHV2QZk/s640/IMG_9561.JPG naprawa polegała na: odkręceniu blach-dachówki, wycięciu części łat i kontrłat, nabicie deski okapowej, przykręcenie pasa nadrynn., nałożenie membrany na pas (przyklejenie i docięcie), założenie blachodachówki. To wszystko w ramach rękojmi wyegzekwowane na developerze... Tu raz jeszcez mam pytanie do P. Andrzeja ( jeśłi można na małą prywate) Witam panie Andrzeju mam takie pytanie: czy jak mam połacie dachu nachylone do poziomu na 38 i 45 stopni - to musze mieć ławy kominiarskie? MUSZĘ w sensie przepisów. Kominiarz musi mieć bezpieczny dostęp do kominów dymowych a w przypadku jego braku może odmówić wystawienia opinii niezbędnej do odbioru budynku. Brak stopni kominiarskich i ław można zastąpić podnośnikiem z koszem. Po pokryciu dachowym nie powinno się chodzić a przy takich kątach nachylenia połaci jest to wręcz niemożliwe. Pozdrawiam. Chodzi o to, że moi kominiarze byli na dachu mimo tak dużego nachylenia. Kłopot w tym, że oni domagają sie ław kominiarskich, ale mówią, że to powinnam zgłosić developerowi. Niestety nie znam się na przepisach normy mówią o % nie stopniach nachylenia... i teraz czy te moje 38 i 45 stopni to ile procent? czy wymaga ław czy nie? Bo jeśli wymaga to chce to zgłosić developerom jako kolejną usterkę dachu i domagać się ich montażu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dwo 15.11.2009 17:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2009 Twoj dach ma 38 stopni czyli 34,2% i 45 stopni czyli 40,5% nachylenia,wiec dopasuj to do norm ktore znalazlas Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nitubaga 15.11.2009 18:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2009 Twoj dach ma 38 stopni czyli 34,2% i 45 stopni czyli 40,5% nachylenia,wiec dopasuj to do norm ktore znalazlas ślicznie dziękuję jak dobrze pamiętam normy mówią o 25 % jako granicy dla wymagalności ław - więc że tak powiem temat mam jasny musze to tylko jeszcze potwierdzić A można wiedzieć jak wygląda przelicznik? pewnie nie tylko mnie by się to przydało Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts