iwonkakarim 11.11.2009 13:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Listopada 2009 Podczas wykopów pod fundamnety okazało się część ziemii na powierzchni 6x14 m ma niestabilny grunt i ziemia rusza się jak się na niej stoi. Ta część gruntu ma niejednolitą strukturę i podobno był tam kiedyś dół, który został zasypany innym rodzajem piasku być może w przeszłości przez jakiegoś właściela poprzedniego. W badaniu geologa jest to na głębokości 30 cm tylko. Musiałem zatrzymać dalsze prace i aktualnie czekam na rozwiązanie ze strony konstruktora( wstępna opinia wybierać niestabilny grunt i uzupełnić chudziakiem). Wg wykonawcy poszerzyć fundament na 1 m, wzmocnić zbrojenie na 6/16 a potem 4/16 i kontynuować budowę bez usunięcia niestabilnego gruntu. Jakie są wasze opinie, doświadczenia? co ja mam zrobić i jakie jest najlepsze optymalne rozwiązanie wg WAS?Kolejny przyczynowo-skutkowy problem a mianowicie: zatrzymanie prac spowodowało że wykopane już wszystkie fundamenty zostały pozostawione odkryte. Czy waszym zdaniem przy takiej aktualnie deszczowej pogodzie to nie jest szkodliwe? Wykopy są już odkryte dwa tygodnie. Wykonawca uznaje że niekoniecznie trzeba je zakryć i zabezpieczyć. Czekam na wasze opinie i wiem że mogę na WAS liczyćPozdrawiamyZ góry dziekujemy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
M K 11.11.2009 13:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Listopada 2009 Czekać na opinię konstruktora/ architekta. Swoją opinię powinien wydać jeszcze kier. budowy. Nie potrzeby nakrywania wykopu. Najważniejsze żeby był zabezpieczony szalunkami. Nie ryzykowałbym stawiania domu na niestabilnym gruncie. Więc głębsze fundamenty lub słupy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
iwonkakarim 11.11.2009 13:52 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Listopada 2009 Kierbud ma podobne zdanie co wykonawca, a wybór pozostawił nam. Architekt projektu kazał do konstruktora. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marjucha 11.11.2009 14:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Listopada 2009 Kierbud ma podobne zdanie co wykonawca, a wybór pozostawił nam. Architekt projektu kazał do konstruktora. Fajny Kierbud Ja bym poczekał na opinię Konstruktora. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
M K 11.11.2009 14:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Listopada 2009 Kierbud ma podobne zdanie co wykonawca, a wybór pozostawił nam. Architekt projektu kazał do konstruktora. Kierbud jest na miejscu wszystko widział naocznie i może mieć rację co do fundamentów. Poczekałbym jednak na opinię innej osoby tutaj jak piszesz konstruktora. W takich sprawach lepiej mieć kilka opinii. Ponadto według geologa grunt stabilny jest 30 cm poniżej, czy nie wystarczyłoby pogłębienie fundamentów o te 30 cm? Co na to Kierbud? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barbossa 11.11.2009 14:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Listopada 2009 1 co geotechnik stwierdził? co to jest?2. te "30cm tylko" co oznacza? jaka masz w części już wykopane to zalać jak najszybciej chudziakiem, deszcz doprowadzi do rozluźnienia gruntu, może nanieść syfu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
iwonkakarim 11.11.2009 14:25 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Listopada 2009 Bada. geotech były zrobione dopiero w tym tygodniu. Geolog w trakcie opracowania pisemnej opinii dla konstruktora. Sam byłem przy badaniu geotechinka. Na jednym punkcie wykopaliśmy niestabilny grunt do 30cm. Rzeczywiście 30 cm poniżej wykpanych już fundamentów jest twardo i sucho. Wcześniej przed rozpoczęciem wykopów geolog podał że są korzystne warunki do posadowienia budynku. Aktualnie wstępne rozmowy geologa i konstruktora wskazują na wybieranie niestabilnego gruntu. Jednak ostateczna opinia konstruktura uwarunkowana jest ostatecznym pisemnym po raz kolejny opisem warunków gruntowych przez geologa. Także sam jeszcze nie wiem co to jest to 30cm:-(karim Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
daggulka 11.11.2009 14:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Listopada 2009 te 30 cm to pewnie grubość warstwy gruntu niestabilnego .... tak myślę .... ja też budowałam na niestabilnym gruncie .... torfy .... wybieraliśmy spod ław torf aż do gruntu nośnego i zalaliśmy chudziakiem .... gdybym wiedziała wcześniej ile to wyniesie (kopaliśmy w niektórych miejscach aż na 2 metry głębokości ) to zrobiłabym płytę .... mam porównanie .... sąsiad ma dom na płycie .... ja mam popękane tynki bo w cholerę wszystko jeszcze osiada - sąsiad ani jednej ryski .... po prostu miałam architekta i kierbuda w jednym - do d..... , więc uważaj - bo jak trafił Ci się taki stary rutyniarz jak mnie to też kolorowo może nie być.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
iwonkakarim 11.11.2009 14:28 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Listopada 2009 Acha, słyszałem opinię od wykonawcy przy obecności geologa (nie zaprzeczył)że nie możemy częściowo zalać chudziakiem, musimy czekać na całość. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
M K 11.11.2009 14:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Listopada 2009 Bada. geotech były zrobione dopiero w tym tygodniu. Geolog w trakcie opracowania pisemnej opinii dla konstruktora. Sam byłem przy badaniu geotechinka. Na jednym punkcie wykopaliśmy niestabilny grunt do 30cm. Rzeczywiście 30 cm poniżej wykpanych już fundamentów jest twardo i sucho. Wcześniej przed rozpoczęciem wykopów geolog podał że są korzystne warunki do posadowienia budynku. Aktualnie wstępne rozmowy geologa i konstruktora wskazują na wybieranie niestabilnego gruntu. Jednak ostateczna opinia konstruktura uwarunkowana jest ostatecznym pisemnym po raz kolejny opisem warunków gruntowych przez geologa. Także sam jeszcze nie wiem co to jest to 30cm:-( karim Trzeba wobec tego czekać na opinię geologa i konstruktora. A szalunki na wykopie wystarczą. Zabezpieczą wykop przed zapadaniem się. Nie ma sensu wylewanie chudziaka na niestabilny grunt. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
iwonkakarim 11.11.2009 14:31 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Listopada 2009 Daggulka, dzieki Twoje doświadczenie będzie brane pod uwagę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
iwonkakarim 11.11.2009 14:35 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Listopada 2009 Nawet nie wiem co to są szalunki i na czym polega ich rola. Ale teraz zabezpieczyć odkryte wykopy szalunkami na czas oczekiwania i rozstrzygnięcia sprawy, czy w ogole? będe rozmawiać z kierbudem i wykonawcą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
daggulka 11.11.2009 14:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Listopada 2009 szałunki to sę zbite z desek jakby formy ( boki bez spodu i góry) do których wlewa się beton ....koniecznie niech zrobią ....pada i padać pewnie bedzie .... u mnie w ciągu jednej nocy sie poobsuwała ziemia jak wody napadało .... szałować musieli w błocie i z braku czasu tylko tam gdzie poobsuwało ( w ten sam dzień po południu miał przyjechać beton) jeśli to ma stać tak kilka dni - lepiej zaszałować ..... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
iwonkakarim 11.11.2009 14:44 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Listopada 2009 Daggulka, zrobiłabyś płytę z czego? opisz więcej? czy we wszytkich wykopach czy tylko tam gdzie jest niestabilny grunt należy uzupełniać płytą? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marjucha 11.11.2009 14:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Listopada 2009 Daggulka, zrobiłabyś płytę z czego? opisz więcej? czy we wszytkich wykopach czy tylko tam gdzie jest niestabilny grunt należy uzupełniać płytą? Szukaj "płyta fundamentowa" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barbossa 11.11.2009 14:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Listopada 2009 M K skoro Autorka napisała "w części", to rozumiem, że nie wszędzie, część wykopów jest ok (?) - tu bym zalał,nadal nie kumam, ale jeżeli to jest problem wykopania kilkudziesięciu centów więcej, to bym się nie pie... tylko kopał, co tu dywagowaćgruntu nie wymieniać, dołożyć te kilka warstw bloczka, czy czego tam i tyleco najwyżej zrobić lawy schodkowe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marjucha 11.11.2009 14:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Listopada 2009 M K skoro Autorka napisała "w części", to rozumiem, że nie wszędzie, część wykopów jest ok (?) - tu bym zalał, nadal nie kumam, ale jeżeli to jest problem wykopania kilkudziesięciu centów więcej, to bym się nie pie... tylko kopał, co tu dywagować gruntu nie wymieniać, dołożyć te kilka warstw bloczka, czy czego tam i tyle co najwyżej zrobić lawy schodkowe Też tak pomyślałem. Raptem trzy warstwy bloczków, jeśli to by się skończyło na tych około 30cm. No i wtedy na pewno już będzie posadowiony poniżej poziomu przemarzania gruntu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
daggulka 11.11.2009 14:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Listopada 2009 najkrócej i najprościej o płycie fundamentowej masz tu:http://www.muratordom.pl/budowa-i-remont/fundamenty/plyty-fundamentowe-na-powierzchni-gruntu,6323_2745.htm zawsze płyta fundamentowa kojarzyła mi się z budową na szkodach górniczych na przykład i zawsze myślałam, ze jest droga w wykonaniu.... ale wyniosłaby mnie cenowo podobnie porównując ją z moimi fundamentami .... ale ja miałam kopane głęboko ....jeśli masz płytko te grunty niestabilne (może te 30 cm to max. głębokość ich występowania - nie wiem jaka jest ekspertyza geo) , to nie wiem co Ci się bardziej opłaci .... natomiast płyta fundamentowa jest niezbędna raczej jeśli budujesz dom energooszczędny .... zajrzyj do dziennika budowy choćby coulignona .... z tego co pamiętam - on ma chyba płytę i mógłby coś więcej powiedzieć ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
daggulka 11.11.2009 14:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Listopada 2009 M K skoro Autorka napisała "w części", to rozumiem, że nie wszędzie, część wykopów jest ok (?) - tu bym zalał, nadal nie kumam, ale jeżeli to jest problem wykopania kilkudziesięciu centów więcej, to bym się nie pie... tylko kopał, co tu dywagować gruntu nie wymieniać, dołożyć te kilka warstw bloczka, czy czego tam i tyle co najwyżej zrobić lawy schodkowe Też tak pomyślałem. Raptem trzy warstwy bloczków, jeśli to by się skończyło na tych około 30cm. No i wtedy na pewno już będzie posadowiony poniżej poziomu przemarzania gruntu wszystko super, gorzej jak ta warstwa ma 30 cm głębokości , ale jest posadowiona dużo niżej ..... nic nie możemy dokładnie powiedzieć jeśli nie będzie ekspertyzy geo , bo tak to równie dobrze możemy z fusów wróżyć.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barbossa 11.11.2009 15:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Listopada 2009 płyta fundamentowa nie zawsze jest lekarstwemnp w tym przypadku pozostawienie cienkiej warstwy gruntu "niestabilnego" (wciąż nie wiemy co to jest - droga Autorko, co stoi w badaniach)może spowodować, że będzie to wyglądało jak spora ilość ciepłego masła w kanapce po jej ściśnięciuco prawda w kurnikach takie zjawisko raczej nie wystąpi, ale tylko raczej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts