Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

PARKIET - archaiczne stereotypy myślowe "fachowców&quot

Parkiet

Recommended Posts

Parkiet kojarzy się z czymś wiekowym, trwałym i niezmiennym w swoim wyglądzie. Niestety w podobnym wydaniu pozostały przekonania FACHOWCÓW w zakresie zachowań drewna oraz w tematach obocznych pomimo, że świat poszedł w tym kierunku do przodu przynajmniej o dwa kroki.Na ogół jest to tłumaczenie własnych błędów, które wyniknęły z nieznajomości zależności technicznych i właściwości fizycznych użytych materiałów. Wymienię tu 10 najczęściej spotykanych archaizmów:

1.Podłoga pracuje. Zapełniona szczelina przyścienna, traktowana jako przyczyna a nie skutek innych błędów. Podłogi klejone powinno się rozpatrywać bardziej w kategoriach naprężeń niż w kategoriach przesunięć. Przy podłogach pływających jest odwrotnie.

2. Niezawodność pomiaru CM. Pomiar uznawany jako niezawodny. Nie do zakwestionowania. Ostatnie badania negują tę niezawodność.

3. Czekanie po położeniu z cyklinowaniem dla zasady: im dłużej tym lepiej - nawet cały rok, nie zwracając uwagi na mikroklimat pomieszczeń.

4. Drewno regulatorem klimatu pomieszczenia. Chwyt komercyjny. Podłoga z drewna na pewno dostosowuje się do klimatu otoczenia, natomiast jej wpływ na regulację mikroklimatu pomieszczeń jest znikomy.

5. Twardość lub elastyczność kleju z interpretacją nie mającą nic wspólnego z właściwościami drewna lub jakością posadzki. Dla jednych - im twardszy klej tym lepszy, dla innych - im bardziej elastyczny tym bezpieczniejszy - wystarczy kilkucentymetrowa szczelina "dylatacyjna".

6. Pomiary wilgotności posadzki bez sprawdzenia izolacji paroszczelnej.Inaczej pomiar wykonany w "połowie".

7. Intensywne ogrzewanie pomieszczeń w czasie klimatyzowania podłogi, tylko po to, żeby wypełniająca powstałe szczeliny fuga, została wypchnięta w okresie letnim.

8.Polecanie intensywnego wietrzenia pomieszczeń w okresie zimy w celu zlikwidowania powstałych szczelin w podłodze. Podstawowa nieznajomość właściwości fizycznych powietrza.

9. Składowanie zapakowanych deszczułek w celu ich zaaklimatyzowania. Poza jednym wyjątkiem / wystudzenie w okresie zimy/ brak technicznego uzasadnienia.

10. Pozostawienie folii na podłodze jako przyczyna jej odkształceń, czyli tłumaczenie nieumiejętnej oceny wilgotności podłoża lub wilgotności drewna. Stwierdzenie, że drewno musi oddychać stawia pytanie: Dlaczego? W tym kontekście, powierzchniowe oddychanie jest potrzebne podłodze jak umarłemu kadzidło, jak umarł i jest dobrze ułożony to na pewno się nie poruszy.

Jeśli ktoś ma inne zdanie w powyższych tematach - to podyskutujmy.

Tadeusz Wożniak

A gdzie pointa?

Ostatni punkt jest mocno podkreślony, i to wystarczy żeby przyciągnąć uwagę. Ostra pointa skierowałaby ewentualną dyskusję w stronę emocji. Zależy mi na merytorycznych wypowiedziach. Brak dyskusji potraktuję jako "rozmowy niedokończone" i wówczas potraktujmy to jako swoistą pointe. Pozdrawiam.

PARKIET - archaiczne stereotypy myślowe "fachowców" Po tytule widać, że wszystkie rozumy zjadłeś a reszta to głąby.Wróć do tematu, skup się to i prawdziwego głąba znajdziesz.

To o czym pisałem, jest wyrażeniem mojej opinii w tym temacie, pod którą sie podpisałem. Co wcale nie oznacza że racja jest tylko po mojej stronie. Nie mów za wszystkich, mów za SIEBIE , jeśli stać Cię na fachową odpowiedż w jednym z tematów to proszę bardzo. Jeśki negujesz wszystko to przykro mi ale muszę Ciebie zaliczyć do grupy "fachowców". PS, Przeglądając Twoje posty niepotrzebnie walnąłeś z tym ODDYCHANIEM PODŁOGI, nie ten rodzaj podłogi i raczej wentylacja. Czasami trzeba wiedzieć co się pisze a nie pisać co się wie. Poza tym mogę stwierdzić, że różnimy się w niektórych sprawach, ale Twoja fachowość jest raczej z górnej półki. Szkoda, że nie możemy poduskutować bardziej merytorycznie. Myślę, że da to się naprawić. Pozdrawiam.

Mam pytanie, jak uzyskać równy poziom między deską 15mm lub 20mm (parkiet Hajnówka) a gresem ? Będę miał robione wylewki na parterze i planuję zostawić 1cm niżej pod parkiet. Dodam, że chcemy mieć prostokąt z parkietu, a dookoła gres.

W istotnej części odpowiedziałem Ci w w innym poście, gdzie zadałeś podobne pytanie. Jeśli odpowiedż jest niepełna to pytaj o szczegóły. Na pewno odpowiem. Pozdrawiam.