jarkotowa 11.11.2009 14:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Listopada 2009 Stałam się szczęśliwą posiadaczką antyków. Niestety przez ostatnich wieeeeeeeele lat stały w pomieszczeniu delikatnie mówiąc śmierdzącym i "przeszły" tym zapachem. Jak się go pozbyć? Meble są w bardzo dobrym. Tylko ten "zapach"....... Chwilowo włożyłam do nich watki nasączone olejkiem miętowym, ale po 3 dniach nic nie zostało z zapachu mięty. Smrodek dominuje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
perm 11.11.2009 16:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Listopada 2009 Stałam się szczęśliwą posiadaczką antyków. Niestety przez ostatnich wieeeeeeeele lat stały w pomieszczeniu delikatnie mówiąc śmierdzącym i "przeszły" tym zapachem. Jak się go pozbyć? Meble są w bardzo dobrym. Tylko ten "zapach"....... Chwilowo włożyłam do nich watki nasączone olejkiem miętowym, ale po 3 dniach nic nie zostało z zapachu mięty. Smrodek dominuje Pytanie czy to tamto pomieszczenie tak waniało czy te meble? Antyki były klejone klejem skórnym lub kostnym (z tych rzeczy robionym) który miał tą nieszczególną właściwość że po zawilgoceniu zaczynał gnić po prostu. Jedyne chyba co można chyba zrobić to je pomału wysuszyć i wietrzyć. Pomału bo szybkie zmiany temperatury mogą je uszkodzić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Cpt_Q 11.11.2009 16:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Listopada 2009 Ja bym wystawił w mroźny, suchy, słoneczny dzień do ogrodu Mroźnych dni jeszcze nie ma, nie pamiętam czy masz ogród... Ale świeże powietrze (wietrzyc wietrzyć ale tylko w suche dni), lub ewentualnie ozon. Tylko skąd ten ozon? Może skorzystać z usług takiej firmy http://serwis.climateam.pl/10,10,dezynfekcja_klimatyzacji.html ooo znalazłem, mogłoby się przydać i na przyszłość http://marketeo.com/pl/Oferta/OZON-GENERATOR-FM-300-ozonator-z-wbudowanym-Timerem-392117.html poza tym czyszczenie tapicerki przy pomocy pary... Co mi się jeszcze nasuwa - stara metoda usuwania brzydkich zapachów przy pomocy palonej kawy. Dym z palenia kawy był tradycyjnym środkiem służącym do pokonywania nieprzyjemnych zapachów w ładowniach ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jarkotowa 11.11.2009 17:30 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Listopada 2009 Wietrzenie na dworze przewiduję, ale czekam na pogodę. Na razie nie zapowiada się poprawa Będę próbować wszelkich możliwych patentów pomagających wchłonąć brzydki zapach (o kawie coś słyszałam, ale w kontekście nieprzyjemnych zapachów w lodówce). Jakby wam przyszło jeszcze coś do głowy to piszcie koniecznie. Odnośnie do pytania perma - pomieszczenie waniało, nie ten pojedynczy mebel. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Reda65 11.11.2009 19:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Listopada 2009 Przykryć folią ale tak aby nie dotykała do mebla(stelaż z listewek drewnianych)wewnątrz tego namiotu umieścić dużą ilość soli na dużej powierzchni ale i tu nie może być kontaktu soli z meblem.Po około 7dniach powinno ustąpić.Jeżeli są jakieś zamykane pułki albo szuflady otworzyć lub włożyć tam sól w pojemniku.Sól musi być sucha,a w pomieszczeniu musi być ciepło. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jarkotowa 13.01.2010 11:39 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2010 Sól się rewelacyjnie sprawdziła. W szufladach były tace z solą. Stały tam długo. W końcu otworzyłam szufladę, włożyłam nos a tam........brak smrodu!!! Tym samym potwierdzam skuteczność! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adamosh 19.01.2010 19:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2010 Sól czasami się sprawdza w takich wypadkach, lecz w przypadku materiałów chłonnych takich jak tapicerki nie zda egzaminu. Jedynie ozon daje sobie z tym radę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts