BartoszB 11.11.2009 15:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Listopada 2009 Witam To mój pierwszy post jednak myślę że nie ostatni Chciałbym zapytać się bardziej doświadczonych o to gdzie się udać i jak załatwić następującą sprawę: Jestem współwłaścicielem działki położonej w dość atrakcyjnej okolicy lecz w Akcie Notarialnym nie jest zaznaczone jaka część działki należy do którego współwłaściciela (jest to kwestia umowna typu "odtąd dotąd jest moje a dalej twoje") Na swojej częsci posiadam mały kiosk postawiony w roku 1996r z drewna ok 8m2 lecz kiosk nie zajmuje całej powierzchni jaka mógłbym wykorzystać, planuje wyburzyć go i postawić w jego miejsce na możliwie dużej powiechni pawilon z płyt betonowych + ocieplenie jako ściany i przód z szyby (wystawa) ok 20-25m2 Proszę mi powiedzieć czy potrzebuję zgodę na takie działanie? dodam że działka leży w centrum pod nią idzie węzeł ciepłowniczy wobec tego nie mogą na niej stać obiekty stale związane z gruntem. Otóż nie wiem co to znaczy, myślę że nie może mieć fundamentów natomiast czy pawilon z płyt betonowych i z wylaną betonową podłogą (lub inaczej) to obiekt stale związany z gruntem? Jakie zgody pozwolenia będę potrzebować obecnie kiosk zajmuje 8m2 pow. urzytkowej pawilon będzie zajmować ok 20-25m2 pow. użytkowej i będzie wypełniać całą wnękę która jest "umownie" chciałbym aby mój pawilon przylegał do scian sąsiednich pawilonów możliwie blisko aby nie tracić przestrzeni. Dla ułatwienia zamieszczę fotkę jak jest teraz a jak planuję zrobić. http://www.occur.pl/images/0245c46c/9479b370/15c87a2bcf.JPG Na marginiesie dodam że jeden z moich "sąsiadów" powiększał niedawno swój pawilon i nie bynajmniej nie występował o żadne zgody ponieważ został bym o tym poinformowany jako współwlaściciel mało tego musiałbym wyraźić zgodę. Oczywiście nie mam nic przeciwko ponieważ zagospodarował tylko swój umowny fragment działki tak jak ja planuję zrobić. Z góry dziękuje za wszelkie sugestie i pomoc. Pozdrawiam Bartosz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts