Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Powiększenie Kiosku - Strona formalna.

BartoszB

Recommended Posts

Witam

To mój pierwszy post jednak myślę że nie ostatni :)

Chciałbym zapytać się bardziej doświadczonych o to gdzie się udać i jak załatwić następującą sprawę:

Jestem współwłaścicielem działki położonej w dość atrakcyjnej okolicy lecz w Akcie Notarialnym nie jest zaznaczone jaka część działki należy do którego współwłaściciela (jest to kwestia umowna typu "odtąd dotąd jest moje a dalej twoje")

Na swojej częsci posiadam mały kiosk postawiony w roku 1996r z drewna ok 8m2 lecz kiosk nie zajmuje całej powierzchni jaka mógłbym wykorzystać, planuje wyburzyć go i postawić w jego miejsce na możliwie dużej powiechni pawilon z płyt betonowych + ocieplenie jako ściany i przód z szyby (wystawa)

ok 20-25m2

Proszę mi powiedzieć czy potrzebuję zgodę na takie działanie? dodam że działka leży w centrum pod nią idzie węzeł ciepłowniczy wobec tego nie mogą na niej stać obiekty stale związane z gruntem.

Otóż nie wiem co to znaczy, myślę że nie może mieć fundamentów natomiast czy pawilon z płyt betonowych i z wylaną betonową podłogą (lub inaczej) to obiekt stale związany z gruntem?

Jakie zgody pozwolenia będę potrzebować obecnie kiosk zajmuje 8m2 pow. urzytkowej pawilon będzie zajmować ok 20-25m2 pow. użytkowej

i będzie wypełniać całą wnękę która jest "umownie" chciałbym aby mój pawilon przylegał do scian sąsiednich pawilonów możliwie blisko aby nie tracić przestrzeni.

Dla ułatwienia zamieszczę fotkę jak jest teraz a jak planuję zrobić.

http://www.occur.pl/images/0245c46c/9479b370/15c87a2bcf.JPG

Na marginiesie dodam że jeden z moich "sąsiadów" powiększał niedawno swój pawilon i nie bynajmniej nie występował o żadne zgody ponieważ został bym o tym poinformowany jako współwlaściciel mało tego musiałbym wyraźić zgodę.

Oczywiście nie mam nic przeciwko ponieważ zagospodarował tylko swój umowny fragment działki tak jak ja planuję zrobić.

Z góry dziękuje za wszelkie sugestie i pomoc.

Pozdrawiam Bartosz