Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

użytki rolne klasa B

zielonka8542

Recommended Posts

Witam, czy ktoś może mi podpowiedzieć czy decyzje którą dostałam ze starostwa jest zgidna z prawem :(

a mianowicie :

w 2005 r dostaliśmy w darowiżnie działkę rolną o pow. 0,2855 ha, wyłączono pod budowę 450m2, dom został odebrany w 2008r. W 2009r. gdy brałam wypis z rejestru gruntów ( potrzebny do Sądy wydz. ks.wiecz.) okazało się że na działce nie ma budynku :( Musiałam na miejscu pisać pismo o umieszczenie budynku na działce i dostarczyć do starostwa pismo o odbiorze domu

Wczoraj dostałam decyzję że przekształcają całą działke w B .Wspomnę tylko że na tych 2855 m2 stoi tylko domek i do okoła posiana jest trawa. Do tej pory płaciłam podatek rolny od 2014m2 , podatek od nieruchomości: od budynku i jeszcze jakiś od 841 m2 (ale skąd im się to wzieło to nie mam pojęcia wyłączone na piśmie miałam 450m2)

Dlaczego cała działka ma być w B jak postawiony jest na niej tylko domek?[/b]

Bardzo dziękuję za odpowiedź,

ale mój niepokój budzi fakt, że chcą całą działkę przekwalifikować na B:( Dlaczego ? Jak nic się nie zmieniło na mojej działce cały czas jest ten sam dom i tak samo zagospodarowana działka jak w 2008r kiedy to ustalano dla mnie podatek? Dla mnie jest to dziwne i oznacza fakt że będę płaciła 2x większy podatek :( Czyżby decycja ustalająca podatek na 2009 była błednie wystawiona ?

czy jest taki przepis mówiący o tym że to całość działki musi być przekwalifikowana na B?

z góry dziękuję za pomoc

a czy przy zgłoszeniu do ewidencji budynku wypełniony został odpowiedni wniosek o ustalenie wysokości podatku ?

Njalepiej pojechać i wyjasnić.

Nic mi nie wiadomo o zmianie przepisów

Może ktoś coś słyszal ?

wróć

w ogóle to dla mnie jest dziwne, bo bez dostarczenia do wydziału finansowego papierka o przyjęciu zgłoszenia/zakończnia budowy za grunt płaci się cały czas jako za rolę.

potem jak zglosisz budynek do podatku za grunt dochodzi podatek od budynku (zaleznie od jego przeznaczenia)

jesli coś pomyliłem to ktoś mnie poprawi

jedno jest pewne - jechać i wyjaśniać

Kurde mam ten sam problem Urząd Miejski sam sobie przemianowal działkę na budowlaną z rolnej oczywiście podwyższając podatek

właśnie złożyłem wniosek o poprawny wpis wg papierów od geodety na których jest jasno napisane że połowa działki jest budowlana a połowa rolna.

nie wiecie o jakiejś zmianie przepisów od tego roku szukałem ale nic nie znalazłem działka leży w mieście.

będę wdzięczny za pomoc :)

a u nas było tak: był sobie kiedyś dom i pasek ziemi z tym domem był budowlany, reszta rola, my wybudowaliśmy dom w innym miejscu działki i mieliśmy: pasek budowlany (nasz), pasek roli, pasek budowlany (po starym domu), przyszła gmina i mówi: no to całość budowlany, bo pasek w środku nie ma charakteru rolniczego i mam w sumie 3 razy tyle budowlanki ile bym chciał :-( odwołania nic nie dały, bo gmina przekwalifikowuje grunty w całej dzielnicy - czytaj będzie wszystkich kasować ile się da :-(

Geodeta ma obowiązek przy różnych aktualizacjach nanosić zmiany w użytkowaniu gruntów na mapki.

Nasz uznał, że nie ma podstaw do zmiany tego paska z rolnej na budowlanke i co z tego? Gmina swoje, urzędnik lepiej wie niż uprawniony do tego geodeta (po stronie urzędu nie wypowiadał się Kwalifikator)

Nasz uznał, że nie ma podstaw do zmiany tego paska z rolnej na budowlanke i co z tego? Gmina swoje, urzędnik lepiej wie niż uprawniony do tego geodeta (po stronie urzędu nie wypowiadał się Kwalifikator)

A bo te przepisy są dziurawe jak sito (i niespójne). Chciałem to ugryźć bez ponoszenia kosztów na geodetę i się nie bardzo dało. U mnie na dokładkę nikt mnie nie raczył powiadomić że coś ktoś mi przekwalifikował (i to zgodnie z prawem!).

Tym niemniej wydaje mi się że kwestia kwalifikacji gruntu i naniesienia jej w ewidencji to sprawa geodety i geopozu. Natomiast kwestie podatku od tego dopiero zależą od gminy. I tutaj ma jeszcze znaczenie czy właściciel (współwłaściciel) nieruchomości jest rolnikiem (ma ponad 1ha gruntów rolnych).

Witam ponownie

No właśnie coś mi sie wydaje że od tego roku zmieniły sie przepisy tylko szkopuł w tym że nie mogę ich znaleźć. Pytając panią w Urzędzie co prawda przez telefon czemu przekształcili cała działkę to odpowiedziała bo tak !!! ręce mi opadły po wymianie zdań powiedziała że jeżeli mam inne papiery niż oni lub sie nie zgadzam to powinienem zlożyc wniosek wraz z tymi dokumentami. Wczoraj patrzyłem w karcie zmian geodeta jasno napisał x metrów B-budowlana, y metrów PS-gruntu rolno pastewne. Wniosek złożony ciekawe co odpowiedzą.

Tylko właśnie wracając do początku nie wiem co z tymi nowymi przepisami czy coś weszło nowego czy nie. Z tego co czytałem to miał wejść przepis że wszystkie działki w mieście stają się automatycznie budowlane. Ale podstawy prawnej nie znalazłem a niestety ja jestem taki że jak nie zobaczę przepisu to nie uwierzę nie zadowala mnie odpowiedź pani z urzędu "bo tak" :evil: . Napiszę jak to sie wyjaśni

Nie wiem czy dobrze przedsawiłeś sytuację ale postaram się podpowiedzieć co wiem. Jeżeli chodzi o klasyfikację gruntów czyli czy jest to rola V IV czy pastwisko IV, V itd. tym zajmuje się klasyfikator. Jeżeli chodzi o zasięgi użytków czyli B,Bi,Ba,S,Lz,Br tym zajmują sie uprawnieni geodeci. Teraz wróćmy do początku twojego posta.

w 2005 r dostaliśmy w darowiżnie działkę rolną o pow. 0,2855 ha, wyłączono pod budowę 450m2,
czy poprzednio nie była to budowlanka na roli - czyli Br? czy poprzedni właściciel był producentem rolnym czy też nie.

Zmiane zasiegu uzytku B tak jak wspomniałem może dokonać geodeta, albo na twoj wniosek, albo np. podczas prac zwiazanych z modernizacja ewidenci gruntow i budynkow (zleceniodawca jest wtedy starostwo)

Nie wiem czy dobrze przedsawiłeś sytuację ale postaram się podpowiedzieć co wiem. Jeżeli chodzi o klasyfikację gruntów czyli czy jest to rola V IV czy pastwisko IV, V itd. tym zajmuje się klasyfikator. Jeżeli chodzi o zasięgi użytków czyli B,Bi,Ba,S,Lz,Br tym zajmują sie uprawnieni geodeci. Teraz wróćmy do początku twojego posta.

w 2005 r dostaliśmy w darowiżnie działkę rolną o pow. 0,2855 ha, wyłączono pod budowę 450m2,
czy poprzednio nie była to budowlanka na roli - czyli Br? czy poprzedni właściciel był producentem rolnym czy też nie.

Zmiane zasiegu uzytku B tak jak wspomniałem może dokonać geodeta, albo na twoj wniosek, albo np. podczas prac zwiazanych z modernizacja ewidenci gruntow i budynkow (zleceniodawca jest wtedy starostwo)

No rzeczywiście sprawdziłam i ta Ustawa zmieniona weszła w życie w styczniu tego roku!

Moja działka na szczęście jest poza granicami miasta więc mnie nie dotyczy.

Dzwoniłam dziś do starostwa z pytaniem :( no oczywiście nie powiedziałam że wydali mi decyzję że całą działkę przekształcają w budowlaną :))

czy moja działka o pow. 2855 m2 położona na poza granicami miasta wśród pól i lasu ( podobno też ma znaczenie położenie - czy nie jest to czasami zabudowa szeregowa) jako działka rolna klasa IV VI zostanie w całości przekształcona w działkę budowlaną po wybudowaniu domu?

ODPOWIEDŹ: nie, tylko ta część na której będzie dom, budynek gospodarczy, podjazdy.

I co wy na to?

Wydali decyzję że działka cała musi być budowlana a jak człowiek dzwoni to mówią co innego :)

no jak nic pisze odwołanie !!!!!!

czy ktoś pisał z Was takie odwołanie? poproszę w odwołaniu żeby podali mi podstwę prawną z mocą której chcą przekształcić mi całą działkę - nie małą - w budowlaną !!!! Czy jest taka ustawa? Wątpie tym bardziej na terenie wiejskim.

proszę o pomoc w napisaniu tekiego odwołania i z góry dziękuję :)

We wrześniu tego roku jak chcieliśmy wypis gruntów - potrzeby był do Wydziału ksiąg wieczystych - okazało się że nie ma naniesionego budynku kazała nam URZĘDNICZKA napisać wniosek o wykazanie budynki i oznaczenie rodzaju i zasięgu użytków gruntowych)

(od X 2008r nie nanieśli budynu na mapie tłumaczyli to jakąś wewnętrzą zmianą organizacyjna - zmieniali jakieś prgramy czy coś takiego)

dostaliśmy w październiu pismo że nanieśli już zmiany i mamy prawo żeby się z nimi zapoznać. Skorzystaliśmy......

URZĘDNICZKA krótko i na temat : cała działka musi być na B bo nie będziecie przecież Państwo jej uprawiać maszynami nie jesteście pzecież rolnikami ....

No i dodała że wszystko jest zgodnie z prawem, ale nie wspomniała jakim, w decyzji też nie ma !!

Ja byłam wcześniej całkiem zielona w tym temacie i cóż mogłam no jak tak mówi to chyba ma rację!!!! No ale dzisiaj :) No nie taka zielona :)

Nic innego jak pisać odwołanie...... TYLKO POTRZEBUJĘ POMOCY WASZEJ :)

Z góry dziękuję

za błędy przepraszam

Wbrew temu co tu wcześniej napisano, o tym, czy dana działka będzie budowlana, czy nie (przeznaczenie) decyduje MPZP lub WZ.

Natomiast, po wybudowaniu budynku, każda działka z budynkiem staje się z definicji budowlaną i podlega opodatkowaniem od nieruchomośći w zakresie podatku naliczanego od powierzchni użytkowej budynków, oraz nieruchomości gruntowej.

Teoretycznie działka przeznaczona pod zabudowę decyzją MPZP lub WZ staje się nieruchomością gruntową.

Wbrew temu co tu wcześniej napisano, o tym, czy dana działka będzie budowlana, czy nie (przeznaczenie) decyduje MPZP lub WZ.

Tak, ale tylko w MPZP(prowadzonym przez gminę). To co jest w MPZP nie ma nic wspólnego z tym co jest w EGiB (ewidencja gruntów i budynków - prowadzoną przez Starostę).

zielonka8542 - ja bym się odwołał - musisz mieć jakąś decyzję - kto i kiedy coś takiego zrobił i na jakiej podstawie. Nie można dokonać zmiany w EGiB od tak sobie. Od każdej decyzji istnieje instytucja odwołania. tylko pilnuj terminu jaki przysługuje na takie odwołanie. Ja mam działke 0.4 ha. wyciąłem sobie tylko fragment z budynkiem i dojazdami i to zostało oznaczone jako B.

blackd

mam taką właśnie decyzję !! I jeszcze tylko 5 dni żeby się odwołać :( Są w niej powołane ustawy ale z tego co wyczytałam nie ma tam przepisu, który jednoznacznie stwierdza że ma to być działka budowlana . Jak to URZĘDNICZKA stwierdziała nie będziecie państwo przecież uprawiać tego maszynami :( No niby nie, ale kto wie :) A kosiarka do trwawy to też jest maszyna :)

chcę napisać takie odwołanie tylko nie mam pojęcia na co mam się powołać :(

może na tą ustawę o ochronie gruntów rolnych ileśnych :) jak myślisz?

A może ktoś mi pomoż? :)