Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

użytki rolne klasa B

zielonka8542

Recommended Posts

chyba nie bedzie to taka prosta procedura...

Zaliczenie gruntów do poszczególnych użytków gruntowych określa załącznik nr 6 do rozporządzenia Ministra Rozwoju Regionalnego i Budownictwa z dnia 29.03.2001 r. w sprawie ewidencji gruntów i budynków (Dz. U. Nr 38, poz. 454).

...do terenów mieszkaniowych (B) zalicza się grunty, niewykorzystywane do produkcji rolniczej i leśnej, zajęte pod budynki mieszkalne, urządzenia funkcjonalne związane z budynkami mieszkalnymi (podwórza, dojazdy, przejścia, przydomowe place gier i zabaw itp.), a także ogródki przydomowe. Na podstawie przytoczonego unormowania ogródki przydomowe, niewchodzące w skład gospodarstw rolnych, stanowią integralną część terenów mieszkaniowych.

Jak widzisz ten ogródek przydomowy to bardzo uznaniowa sprawa

ale nie trac nadzieji

http://wingik.slask.eu//files/prawo/SA_GL_528_08.pdf

tu masz cala procedure odwolawcza jaka przeszla pewna kobieta. Stanelo na tym ze do B wlaczyli budynki i dojazdy a pozostala czesc zostala uznana jako Bp (tereny mieszkaniowe niezabudowane)

Witam

ja tam wniosek złożylem i czekam co mi szkodzi :oops:

Na początku dzialka była PS czyli pastewna dostałem WZ w których jest napisane że od tylnej granicy działki mam się odsunąc 25 m. i to będzie strefa czynna biologicznie, z tyłu przebiega rów który był kiedyś rzeką :o i na mapach nadal tak istnieje jako potok północny, co innego że tam wody nie ma i nie będzie. Postawiłem dom i w tym roku geodeta go ujawnił i w kartach załaczonych do map zgłosił połowe dzialki jako B a połowe pozostawił bez zmian czyli PS (to właśnie ta strefa czynna biologicznie) Faktem jest że tam mamy trawnik i drzewka ale chyba mogę być rolnikiem i wypasać sobie na tej trawce np stado kóz :D . Resztę już znacie przekształcili całość na B a ja złożyłem wniosek wg wzoru U Miejskiego załaczyłem WZ oraz dok od geodety (notabene te które on już wcześniej zgłosił do UM) i czekam.

A podatek jak na razie zapłaciłem od działki B.

Witam :)

odwołanie właśnie napisane :) Jeden z argumentów jakich użyłam to to że planuje pozostałą działkę zagospodarować w sad owocowy : :lol: Działka nie mała 2855 m2 a sadownictwo do też działalnośc rolnicza. Zobaczymy co oni na to?

Zastanawia mnie jeszcze fakt czy jest to możliwe aby teren przed ogrodzeniem a u mnie jest to 20m (jakieś 600 m2!!!) od drogi wojewódzkiej mógł zostać przekwalifikowany w B skoro w WZ mam jasno napisane że muszę odsunąć się aż tyle. Dlaczego mam za ten kawałek płacić wyższy podatek. Ten wątek też poruszyłam w odwołaniu.

Dziś na pocztę i wysyłamy...........

powiadomię o skutkach

• 1 month później...

Witam, po dość długiej przerwie :)

właśnie dziś dostałam odpowiedź na odwołanie !!!

i ku mojemy zdziwieniu, decyzja wydana przez Starostwo został uchylona przez organ do którego odwoływałam się :D

Akta sprawy zostały przekazane do ponownego rozpatrzenia :) Jestem dobrej myśli

Uzasadnienie do uchylenia jest dość obszerne ( ok 4 str. !!!). Tak w skrócie: starostwo nie wzięło pod uwagę inwentaryzacji powykonawczej, jak również faktu oddalenia ogrodzenia od ulic, itp.

Umieszczone zosało stwierdzienie : w rażący sposób zostały naruszone przepisy (jakiegoś tam kodeksu !!) oczywiście przez starostwo.

Teraz czekam na prawidłową decyzję :)

Szczerze mówiąc napisałam to odwołanie,ale bez przekonania ( biorąc pod uwagę Wasze wypowiedzi :( )

Fakt, że odwołanie moje miało mocne argumenty !

pozdrawiam