blackd 14.11.2009 09:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2009 chyba nie bedzie to taka prosta procedura...Zaliczenie gruntów do poszczególnych użytków gruntowych określa załącznik nr 6 do rozporządzenia Ministra Rozwoju Regionalnego i Budownictwa z dnia 29.03.2001 r. w sprawie ewidencji gruntów i budynków (Dz. U. Nr 38, poz. 454)....do terenów mieszkaniowych (B) zalicza się grunty, niewykorzystywane do produkcji rolniczej i leśnej, zajęte pod budynki mieszkalne, urządzenia funkcjonalne związane z budynkami mieszkalnymi (podwórza, dojazdy, przejścia, przydomowe place gier i zabaw itp.), a także ogródki przydomowe. Na podstawie przytoczonego unormowania ogródki przydomowe, niewchodzące w skład gospodarstw rolnych, stanowią integralną część terenów mieszkaniowych.Jak widzisz ten ogródek przydomowy to bardzo uznaniowa sprawa ale nie trac nadziejihttp://wingik.slask.eu//files/prawo/SA_GL_528_08.pdf tu masz cala procedure odwolawcza jaka przeszla pewna kobieta. Stanelo na tym ze do B wlaczyli budynki i dojazdy a pozostala czesc zostala uznana jako Bp (tereny mieszkaniowe niezabudowane) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zielonka8542 14.11.2009 14:36 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2009 blackd, JESTEM ZAŁAMANA !!! jak przeczytałam to całe odwołanie to nie widzę cienia szansy na zmianę decyzji!!! i co teraz pisać nie pisać? no moja działka jest duża i na terenie wiejski mało zabudowanym może jednak napisać? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mirek_Lewandowski 14.11.2009 14:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2009 Przecież napisać możesz...Ja odpuścilem... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zielonka8542 14.11.2009 15:52 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2009 A powiedz mi Mirek Lewandowski czy Twoja działka też była położona na terenie wiejskim i większych wymiarów ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mirek_Lewandowski 14.11.2009 16:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2009 Tern owszem, wiejski, jak narazie.2400 m2, w sumie niewiele. To niezabudowane.Ale- wszystkie działki zostały zrównane i mają status budowlanych i tyle... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
blackd 15.11.2009 10:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2009 Pisząc odwołanie, nic nie stracisz, a możesz tylko zyskać - mniejszy podatek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zielonka8542 16.11.2009 08:26 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2009 Macie racje! Nic tylko pisać odwołanie! Dziś to zrobie, powiadomie Was jaki będzie efekt! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
NIEWIELKI II 17.11.2009 13:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2009 Witam ja tam wniosek złożylem i czekam co mi szkodzi Na początku dzialka była PS czyli pastewna dostałem WZ w których jest napisane że od tylnej granicy działki mam się odsunąc 25 m. i to będzie strefa czynna biologicznie, z tyłu przebiega rów który był kiedyś rzeką i na mapach nadal tak istnieje jako potok północny, co innego że tam wody nie ma i nie będzie. Postawiłem dom i w tym roku geodeta go ujawnił i w kartach załaczonych do map zgłosił połowe dzialki jako B a połowe pozostawił bez zmian czyli PS (to właśnie ta strefa czynna biologicznie) Faktem jest że tam mamy trawnik i drzewka ale chyba mogę być rolnikiem i wypasać sobie na tej trawce np stado kóz . Resztę już znacie przekształcili całość na B a ja złożyłem wniosek wg wzoru U Miejskiego załaczyłem WZ oraz dok od geodety (notabene te które on już wcześniej zgłosił do UM) i czekam. A podatek jak na razie zapłaciłem od działki B. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zielonka8542 18.11.2009 23:07 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2009 Witam odwołanie właśnie napisane Jeden z argumentów jakich użyłam to to że planuje pozostałą działkę zagospodarować w sad owocowy : Działka nie mała 2855 m2 a sadownictwo do też działalnośc rolnicza. Zobaczymy co oni na to? Zastanawia mnie jeszcze fakt czy jest to możliwe aby teren przed ogrodzeniem a u mnie jest to 20m (jakieś 600 m2!!!) od drogi wojewódzkiej mógł zostać przekwalifikowany w B skoro w WZ mam jasno napisane że muszę odsunąć się aż tyle. Dlaczego mam za ten kawałek płacić wyższy podatek. Ten wątek też poruszyłam w odwołaniu. Dziś na pocztę i wysyłamy........... powiadomię o skutkach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zielonka8542 13.01.2010 11:04 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2010 Witam, po dość długiej przerwie właśnie dziś dostałam odpowiedź na odwołanie !!! i ku mojemy zdziwieniu, decyzja wydana przez Starostwo został uchylona przez organ do którego odwoływałam się Akta sprawy zostały przekazane do ponownego rozpatrzenia Jestem dobrej myśli Uzasadnienie do uchylenia jest dość obszerne ( ok 4 str. !!!). Tak w skrócie: starostwo nie wzięło pod uwagę inwentaryzacji powykonawczej, jak również faktu oddalenia ogrodzenia od ulic, itp. Umieszczone zosało stwierdzienie : w rażący sposób zostały naruszone przepisy (jakiegoś tam kodeksu !!) oczywiście przez starostwo. Teraz czekam na prawidłową decyzję Szczerze mówiąc napisałam to odwołanie,ale bez przekonania ( biorąc pod uwagę Wasze wypowiedzi ) Fakt, że odwołanie moje miało mocne argumenty ! pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts