Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Koszty instalacji kominka

Gość zloty

Recommended Posts

Proszę o radę. Buduję dom parterowy z poddaszem. Całość ok. 130 m do ogrzania. Rozglądam sie za firmami kominkowymi (Łódź) z DGP. Komin wybudowany jest niemal centralnie w domu, ale odcinki poziome mogą mieć do 3m (zarówno na parterze jak i na poddaszu). Chcę kupić Tarnawę 18 kW. Czy muszę mieć turbinę czy wystarczy grawitacja? Jedna firma mówi tak, druga, że nie. W dodatku strop jest drewniany i boję się, czy rozprowadzenie przy podciągu (tak wymysliła jedna z firm) nie spowoduje zagrożenia pożarem.

Ja mam w domu do ogrzania 200m2 . Dom w stylu jamnika-wąski i długi- najdalej na poddaszu pokój córki -+ 7 metrów do wylotu ciepłego powietrza. Bez żadnego rozprowadzenia mechanicznego - dmucha aż miło. Przy twoich 3 metrach nawet bym sie nie zastanawiał i wszystko grawitacyjnie. Mam wkład francuzki ( nigdy nie pamietam jego nazwy )- do palenia ciągłego ( co zresztą podczas zimnego sezonu uskuteczniam - moc 14 kilo ) i w zupełności do ogrzania domu wystarcza - oczywiście paląc ciągle. Jak nas nie ma w domu to mam w pokoju córki grzejniczek z termostatem. Powtórzę - jeżeli kominek masz centralnie i max długość przewodów z ciepłym powietrzem do 3 metrów to robienie mechaniki to zbędny wydatek i niepotrzebny hałas od wiatraczka. Wszystkie moje rury z ciepłym powietrzem leca pod drewniana podłoga z płyt i przy drewnianych podciągach i jak na razie ( drugi rok grzania) żadnych objawów spalenizny ( odpukuję ) nie zauważyłem - pisze tu o rurach rozprowadzających ciepłe powietrze a nie o odprowadzeniu dymu do komina.

Ja mam w domu do ogrzania 200m2 . Dom w stylu jamnika-wąski i długi- najdalej na poddaszu pokój córki -+ 7 metrów do wylotu ciepłego powietrza. Bez żadnego rozprowadzenia mechanicznego - dmucha aż miło. Przy twoich 3 metrach nawet bym sie nie zastanawiał i wszystko grawitacyjnie. Mam wkład francuzki ( nigdy nie pamietam jego nazwy )- do palenia ciągłego ( co zresztą podczas zimnego sezonu uskuteczniam - moc 14 kilo ) i w zupełności do ogrzania domu wystarcza - oczywiście paląc ciągle. Jak nas nie ma w domu to mam w pokoju córki grzejniczek z termostatem. Powtórzę - jeżeli kominek masz centralnie i max długość przewodów z ciepłym powietrzem do 3 metrów to robienie mechaniki to zbędny wydatek i niepotrzebny hałas od wiatraczka. Wszystkie moje rury z ciepłym powietrzem leca pod drewniana podłoga z płyt i przy drewnianych podciągach i jak na razie ( drugi rok grzania) żadnych objawów spalenizny ( odpukuję ) nie zauważyłem - pisze tu o rurach rozprowadzających ciepłe powietrze a nie o odprowadzeniu dymu do komina.

Podpisuję się dwowa rękoma.

Czytalem gdzies na forum, ze ktos stosuje ogrzewanie kominkowe uzupelniajac je piecem gazowym, nie bylo szczegolow, a moje pytanie to:

czy laczenie ogrzewania kominkowego i pieca gazowego dotyczy tylko co, czy jest mozliwe korzystac z tej pary przy ogrzewaniu powietrzem, a dokladniej CZY ISTNIEJA PIECE GAZOWE DO OGRZEWANIA POWIETRZEM nieielkich powierzchni , do 100m2? Czy ktos ma doswiadczenie z takim polaczeniem?

Czytalem gdzies na forum, ze ktos stosuje ogrzewanie kominkowe uzupelniajac je piecem gazowym, nie bylo szczegolow, a moje pytanie to:

czy laczenie ogrzewania kominkowego i pieca gazowego dotyczy tylko co, czy jest mozliwe korzystac z tej pary przy ogrzewaniu powietrzem, a dokladniej CZY ISTNIEJA PIECE GAZOWE DO OGRZEWANIA POWIETRZEM nieielkich powierzchni , do 100m2? Czy ktos ma doswiadczenie z takim polaczeniem?

Ja będę łączył ogrzewanie właśnie w ten sposób - ogrzewanie powietrzne gazowe i wspomaganie kominkiem. Poczytaj na forum wątek "ogrzewanie powietrzem" (lub podobnie). W moim przypadku nie trzeba będzie nawet specjalnie tego łączyć - kanały od pieca swoją drogą, kominek swoją, kiedy napalę w kominku i ustawię system ogrzewania na "wentylację", będzie on pobierał ogrzane powietrze w miejscu bliskim salonu i rozprowadzał je po pokojach.

Gość elizabet
JA MAM ZAMIAR BUDOWAĆ D08 PARTEROW BEZ PODDASZA, CZY MOZE MI KTOS POWIEDZIEC CZY MOŻNA W TYM DOMU OGRZEWAC Z KOMINKA . CHODZI O TO ŻE DOM JEST ROZLEGŁY , KOMINEK ZNAJDUJE SIE OK 8 M OD OSTATNICH POKOI , CZY TRZEBA MONTOWAC DODATKOWO TURBINĘ

Gość Rysiek S.

Prośba

Właśnie chcę zrobić kominek , lecz komin mam o przekroju 14 x 14 cm.

Wszystkie większe wkłady mają wyloty 18 cm.

Czy jest szanasa podłączenia wkładu tak aby był dobry cia w kominie.

Oj trochę za mało. Istnieje du.że prawdopodobieństwo, że ciąg będzie za mały.

No własnie nie wiem jak sie do tego rozprowadzenia przymierzyć, więc na razie jestem skłanna zarzucić ten pomysl z rozprowadzaniem. Chciałam doprowadzić ciepło na poddasze do pokoi i może jeszcze łazienki. 2 pokoje u góry są nad kominkiem, zatem wloty ciepłego powietrza mogły by byc w pogłodze ale nie wiem czy to dobry pomysł (wtedy nie musiałabym kuc scian żeby schować rury, a płytami nie chce zabudowywwać)

amber - piszesz, że 2 pokoje są nad kominkiem..... Czyli w tej ścianie (przedzielającej pokoje) jest conajmniej jeden kanał kominowy + wentylacyjne. Mam pomysł. Prawdopodobnie po stronie jednego z pokoi kanały kominowo-wentylacyjne "wychodzą" ze ściany. Zastanów się nad możliwością pogrubienia (na szerokość) występu tego kawałka ściany o kolejny kanał. Rurę 120 mm spiro z ociepleniem po przebiciu sufitu nad kominkiem przeciągasz obok już istniejącego komina na poddaszu, zakańczasz trójnikiem z wylotem do każdego z pokoi a nsatępnie ten kanał obudowujesz płytą k-g. Od twojej decyzji zależy czy obudowę kończysz tuż nad wylotem i tworzysz małą półkę czy też ciądniesz "ślepy" kanał aż do sufitu. Ja mam właśnie tak podciągnięty kanał do dwóch pokoi na poddaszu.

Z budowy systemu rozprowadzenia ciepłego powietrza nie rezygnuj. Po wprowadzeniu się nie będziesz chciała raczej wracać do tego "brudzącego" tematu

Gość Karol N.
Prośba

Czytalem gdzies o specjalnych wentylatorach do wzmacniania ciagu. Moze cos takiego jako ostatnia deska ratunku.

Karol N.