Aneta,Mariusz 11.11.2009 18:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Listopada 2009 Jestem tu pierwszy raz .Na wiosnę ruszam z budową ,zastanawiam się nad metodą wykonania fundamentów tzn:javascript:emoticon('') -tradycyjnie lać w gruncie -czy wymurować z bloczków fundamentowych Nie chodzi o kas a po prostu co będzie lepsze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cieszynianka 11.11.2009 18:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Listopada 2009 Zobacz tu: http://forum.muratordom.pl/fundament-fundamenty-stan-zero-czyli-cos-dla-poczatkujacych,t47424.htm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
madzioras 12.11.2009 08:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2009 Fundament musi być wylany. Dopiero na wylanym fundamencie muruje się z bloczków ściany fundamentowe.A Ty niestety mylisz ławy fundamentowe ze ścianami fundamentowymi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aneta,Mariusz 12.11.2009 10:07 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2009 ; Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barbossa 12.11.2009 10:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2009 Nie mylę ławy fundamentowej ze ścianami fundamentowymi...... .....A WYLANIE W GRUNCIE polega na wykopaniu samych fundamentów gł.1,2-1,3m bez zrywania humusu. I kto tu co z czym pomylił chyba Ty beton44 dawaj paintoryt Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aglig 12.11.2009 10:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2009 Dobrze, ze kolega/koleżanka zaczyna na wiosnę zdąży się doszkolić i powoli zacznie siwieć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
madzioras 12.11.2009 10:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2009 Może nie wiem wszystkiego ale nie bardzo ogarniam tok myslenia autora tego postu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barbossa 12.11.2009 10:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2009 bo chyba wielkiego toku w tym nie mainaczej Autor by przeczytał, co ma pod nickiem napisanei zastosował się do tegobo już na ten temat BYŁO Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
madzioras 12.11.2009 10:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2009 ŚWIĘTA PRAWDA! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pierwek 12.11.2009 10:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2009 tok myślenia jest taki, że autorowi wewątku wydaje się że wykopie dziurę w ziemi o gł. 1,2m która na dole będzie miała szerokość np 60cm a na górze 30cm -teoretycznie jak zatrudni krasnoludki to może się udać o ile mu to jakoś podstęplują bo inaczej wszystko się pozarywa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aneta,Mariusz 12.11.2009 10:45 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2009 A słyszeliście o kopaniu mini koparką Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
madzioras 12.11.2009 10:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2009 Nie wiem jak inni ale ja wymiękam... Bez odbioru Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aglig 12.11.2009 10:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2009 Poniewaz kolega przystaje przy swoim ( tak się też da wybudować, a co) to zapytam tak czy kolega zamierza ocieplać i izolowac fundamenty ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pierwek 12.11.2009 10:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2009 A słyszeliście o kopaniu mini koparką a słyszałeś że ława jest szersza od ściany fundamentowej? jeżeli nie to zajrzyj w projekt. Jak niby ten biedny operator minikoparki ma zrobić Ci wykop ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aglig 12.11.2009 10:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2009 I jeszcze jedno pytanie pomocnicze: jaka szerokość bedą miały te fundamenty ( szerokość ławy fundamentowej czy ściany fundamentowej - patrz projekt) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
EZS 12.11.2009 13:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2009 Nie mylę ławy fundamentowej ze ścianami fundamentowymi. Widać że niektórzy ,nie zrozumieli o co mi chodziło,a wydawało mi się to takie proste o co pytałem.A chodzi oto ,że aby wymurować ściany fundamentowe faktycznie trzeba wylać ławy fundamentowe tylko że najpierw trzeba zerwać humus i wykonać wykop pod cały dom(tak jak pod piwnicę)dopiero potem przystępujemy do murowania ścian fundamentowych.A WYLANIE W GRUNCIE polega na wykopaniu samych fundamentów gł.1,2-1,3m bez zrywania humusu. I kto tu co z czym pomylił no dobrze, zacznij od czytania może.. dlatego się znęcają, teraz tak: pierwsze pogrubienie - bzdura. Humus sobie zdejmujesz, albo i nie, różne są eorie. Jak go zdejmiesz albo i nie to koparka (może być mikro, może być makro. Mikro chyba ma łopatę za wąską) kopie ławy. szerokie jak w projekcie. Dno dobrze jest potem wyrównać ręcznie albo i nie... Potem dajesz zbrojenie, wylewasz ławy, czekasz aż się zsiądą i albo robisz fundament lany - czyli robisz z dwóch stron szalunek a w to lany jest beton, albo budujesz go z bloczków. Co lepsze? Według uznania. Aaa i coś mi świta.. widziałam kiedyś na wsi taką technologię, że faktycznie sobie rowek wykopali w łące i lali w to beton na równo z trawką a potem na to już szły bloczki bk. Może ty o czymś takim ????? Ale tamto to pod oborę było... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
beton44 12.11.2009 15:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2009 nie spodziewałem się tej przyjemności jesienną porą: czyli zaczynamy: ściana fundamentowa to coś takiego: http://images2.fotosik.pl/188/36341b77afd35325med.jpg autor wątku zaś planuje /w sposób "tradycyjny"przyznaję bardzo rozpowszechniony/ wlać beton w wyryte w ziemi rowy o tym przekroju: http://images1.fotosik.pl/169/3e46cbc9fd6bc880med.jpg nazywa to "fundamentami" nazwa ujdzie w końcu będzie to element przekazujący ciężar budynku na podłoże... a co będzie lepsze - jednak wersja "nietradycyjna" jak na rysunku pierwszym Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts