Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

fundamenyy

Aneta,Mariusz

Recommended Posts

Nie mylę ławy fundamentowej ze ścianami fundamentowymi.

Widać że niektórzy ,nie zrozumieli o co mi chodziło,a wydawało mi się to takie proste o co pytałem.A chodzi oto ,że aby wymurować ściany fundamentowe faktycznie trzeba wylać ławy fundamentowe tylko że najpierw trzeba zerwać humus i wykonać wykop pod cały dom(tak jak pod piwnicę)dopiero potem przystępujemy do murowania ścian fundamentowych.A WYLANIE W GRUNCIE polega na wykopaniu samych fundamentów gł.1,2-1,3m bez zrywania humusu.

I kto tu co z czym pomylił :wink:

no dobrze, zacznij od czytania może..

dlatego się znęcają, :lol:

teraz tak:

pierwsze pogrubienie - bzdura. Humus sobie zdejmujesz, albo i nie, różne są eorie. Jak go zdejmiesz albo i nie to koparka (może być mikro, może być makro. Mikro chyba ma łopatę za wąską) kopie ławy. szerokie jak w projekcie. Dno dobrze jest potem wyrównać ręcznie albo i nie...

Potem dajesz zbrojenie, wylewasz ławy, czekasz aż się zsiądą :lol: i albo robisz fundament lany - czyli robisz z dwóch stron szalunek a w to lany jest beton, albo budujesz go z bloczków. Co lepsze? Według uznania.

Aaa i coś mi świta.. widziałam kiedyś na wsi taką technologię, że faktycznie sobie rowek wykopali w łące i lali w to beton na równo z trawką a potem na to już szły bloczki bk. Może ty o czymś takim ????? Ale tamto to pod oborę było...

nie spodziewałem się tej przyjemności jesienną porą:

czyli zaczynamy:

ściana fundamentowa to coś takiego:

http://images2.fotosik.pl/188/36341b77afd35325med.jpg

autor wątku zaś planuje /w sposób "tradycyjny"przyznaję bardzo rozpowszechniony/

wlać beton w wyryte w ziemi rowy o tym przekroju:

http://images1.fotosik.pl/169/3e46cbc9fd6bc880med.jpg

nazywa to "fundamentami" nazwa ujdzie w końcu będzie to element

przekazujący ciężar budynku na podłoże...

a co będzie lepsze - jednak wersja "nietradycyjna" jak na rysunku pierwszym :-?