Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Grube belki na dom

Recommended Posts

Mam pytanie czy te belki na tym zdjęciu można wykonać z drzewa z własnego lasu czy to muszą być jakieś specjalne. To zdjęcie jest najlepsze do pokazania, ale nie chce tego budować (choć bardzo fajne). Chodzi mi o tą konstrukcję nośną, pod dachem jak i pionowe słupy. I czy to jest opłacalne gdy ma się swój lasek. Pozdrawiam

http://images39.fotosik.pl/222/9be709371e240a67med.jpg

czyli rozumiem ,że sosna jest bee? zabieram sie do budowy nowego domu tzn jestem na etapie wyboru technologii i wstępnego projektu , myslałem o domu z drewna gdyż mam troche swojego lasu sosnowego , jednak nie mam pojęcia na temat drewna jego sezonowania impregnowania , zachowania sie w przyszłości na ścianach ,mieszkałem pare lat temu prawie rok w domu Missoni i było ok, chętnie wymieniłbym doświadczenia i posłuchał dobrych rad , projekt może być odlotowy najlepiej w parterze ,ten ze zdjęcia powyżej nawet mi sie podoba , okrągłe grube bale ok

• 1 month później...
pozwolę sobie wtoczyć co do zimowej mokrej sosny , bal z miej wg fachowców skurczy sie tyle samo co opowiadają fachowcy od wysuszonych bali , dlatego opiniom co do domu z bala mokrego lub wysuszonego bala radziłabym nie wierzyć do końca . 7-10% na 1 m wysokości czy to mokry czy to suchy (pozornie suchy).

tak podają książki o drewnie i fachowcy którzy je czytają . w praniu a raczej w domu okazuje sie ze każde drewno może suszyć sie inaczej ilośc słońca , jakośc drewna , nasłonecznienie stoku gdzie rosło , wysokość nad poziomem moża gdzie rosło i posiadać inna wilgotność wiec nikt nie może ci powiedzieć ze będzie to dokładnie 30 cm czy 15 . dla samej konstrukcji ścian nośnych ten spadek niejest zbyt istotny , za to spowoduje dużo problemów z wykończaniem domu.

czyli rozumiem ,że sosna jest bee?

Nie jest bee tylko (z praktyki i doświadczenia):

- jest bardziej żywiczne niż świerk/jodła

- o wiele szybciej ciemnieje niz j/w

- jakoś w nim więcej "życia wewnętrznego" niż j/w

poza tym poczytaj: http://www.itd.poznan.pl//pl/index.php?id=35

Pozdrav

PP