bzykos 12.11.2009 07:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2009 Witam! wykonuję adaptację poddasza. Jestem na etapie instalacji c.o. Cała inst.w domu jest jeszcze na starych stalowych rurach. Jak do tego podpiąć nową cześć instalacji? Miałem już trzech fachowców i każdy mówi coś innego. Jeden chciał pociągnąć z jednego pionu do góry na rozdzielacz i następnie alu-pexem do grzejników. Natomiast drugi stwierdził,że to nie będzie grzało i proponuje coś innego. Każdy swoje chwali i nie wiadomo na co się zdecydować Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbigmor 12.11.2009 09:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2009 Nie znając obecnego układu i potrzb trudno radzić.U siebie miałem podobną sytuację i z nitki zasilającej i powrotnej pociągnąłem po prostu odnogi do góry i podłączyłem nowe grzejniki. Po skryzowaniu działało od razu i działa prawidłowo do dzisiaj. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bzykos 12.11.2009 10:39 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2009 Czyli wszystkie piony przedłużone do góry? Ciekawi mnie sprawa z tym rozdzielaczem. Czy by to zadziałało...? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbigmor 12.11.2009 13:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2009 Czyli wszystkie piony przedłużone do góry? Ciekawi mnie sprawa z tym rozdzielaczem. Czy by to zadziałało...? U mnie zasilanie od kotła idzie kolejno do każdego grzejnika, gdzie wychodzi odejście do każdego osobno. Nitkę na górę potraktowałem jak każde odejście do gzrejnika tylko rura buła trochę większa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mikimka 12.11.2009 17:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2009 Każdy swoje chwali i nie wiadomo na co się zdecydować Na projekt się zdecyduj przede wszystkim. M Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbigmor 13.11.2009 07:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2009 Jako inżynier też jestem zwolennikiem projektowania, ale takiego z rozsądkiem. Zdarza się czasami (nie tak żadko), że koszt projektu jest wyższy niż koszt nadmiarowego wykonania. Nie zawsze można dać większe grzejniki, czy większe rury, ale w takich przypadkach jak powyżej reguły warto dać grzejniki z zapasem i daje to dodatkowe korzyści, często obniżając koszty całkowite (ze względu na brak faktury za projekt). Nie namawiam usilnie do takiego podejścia, ale namawiam do zdroworozsądkowego podejścia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts