Vulkano 12.11.2009 08:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2009 Czy wylanie wszystkich ścian z betonu takiego samego jakim wylano fundamenty i późniejsze ich ocieplenie styropianem elewacyjnym jest dobrym pomysłem? Mój wykonawca ma dostęp do taniego betonu, więc z analizy wykluczamy koszty zakupu i wykonania. Mnie się wydaje, że nie jest to zły pomysł. A co Wy o tym sądzicie? Jak wtedy wygląda np. kwestia "oddychania" domu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bladyy78 12.11.2009 08:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2009 Jak masz szalunki i tani beton to nic nie stoi na przeszkodzie żeby sobie wybudować bunkier. Kwestia oddychania wygląda tek. Kupujesz respiratory wieszasz na każdej ścianie po jednym żeby ściana odpychała. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
madzioras 12.11.2009 08:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2009 Tylko czy zamiast inwestować w respiratory nie lepiej zainwestować w tradycyjne pustaki? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarek.P 12.11.2009 09:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2009 Jak wtedy wygląda np. kwestia "oddychania" domu? Oj to proste. Jak dom jest z pustaka, to stojąc obok niego (tylko trzeba stać cierpliwie i baaardzo nieruchomo) można zaobserwować, jak dom się leciutko nadyyyma - to jest wdech, a potem opada - wydech. I tak cały czas: wdech, wydech, wdech, wydech. Przy ścianach żelbetowych będzie to trudniejsze, bo taka ściana jest sztywniejsza, ale i to nie problem, po prostu robiąc zbrojenie trzeba to przewidzieć i dać odpowiednie dylatacje A na poważnie: "oddychanie domu" jest tematem, który tutaj (i nie tylko tutaj) wzbudzał zaciekłe wojny połączone z wzajemnym wyszukiwaniem sobie dziadków w Wehrmachcie i ojców w UB tak gdzieś z 5 lat temu, obecnie głównie wywołuje dowcipy (co widać po moim przykładzie). Bo dom oddycha, tego nikt nie neguje. Oddycha kanałami wentylacyjnymi, rozszczelnieniami w oknach i tym podobnymi drogami. "oddychanie ścian", zwłaszcza ścian tynkowanych, malowanych, obklejonych styropianem... jeśli nawet ma miejsce, to w skali oddychania całego domu jest to tak nieznaczny promil, że spokojnie można zaniedbać, bo niczyjego uduszenia się nie wywoła z całą pewnością. J. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
am76 12.11.2009 09:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2009 Jak wtedy wygląda np. kwestia "oddychania" domu? tak samo jak w blokach z wielkiej żelbetowej płyty wybierz się do kogoś kto w czymś takim mieszka i zapytaj, i będziesz miał zaraz odpowiedź A ja myślałem, że era oddychających domów już się skończyła. Żelbetowe ściany chyba dobrze cenowo muszą wychodzić bo na miescie widać coraz więcej w ten sposób budowanych bloków i hoteli. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Vulkano 12.11.2009 09:38 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2009 Widzę, że spora część osób pomyliła fora. Po pierwsze mieszkałem w bloku z wielkiej płyty, ale o ile się dobrze orientuję, to wielka płyta, a wylana z betonu lita, zbrojona struktura chyba nie są tym samym. A może jestem w błędzie żartownisiu? Po drugie: Kwestia oddychania wygląda tek. Kupujesz respiratory wieszasz na każdej ścianie po jednym żeby ściana odpychała. Skoro jesteś taki dowcipny, to może jeszcze wyjaśnisz co lub kogo ta ściana ma odpychać? Jest takie powiedzenie "lepiej się nie odzywać i wydawać się głupim, niż odezwać się i rozwiać wszelkie wątpliwości". Co do niektórych przedmówców tychże wątpliwości już nie mam. Dom jednorodzinny, to nie biurowiec, którego nie dałoby się zbudować z jakiegoś gazobetonu czy ceramiki budowlanej. Z kolei w większości przypadków nie opłacałoby się wylewać konstrukcji domów jednorodzinnych. Chciałbym wiedzieć czy poza tymi dwoma aspektami jest jeszcze inna przyczyna (i darujcie sobie idiotyczne posty w stylu niektórych z powyższych), dla których normalnie nie wylewa się ścian domów jednorodzinnych betonem B20 (pomijając wszelkiego typu kształtki). Czy problemem nie będzie podciąganie wody, itp. Po prostu jest możliwość postawienia w ten sposób ścian i to w dodatku błyskawicznie, więc chciałbym wiedzieć czy warto skorzystać czy też nie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anzys 12.11.2009 10:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2009 Mój wykonawca ma dostęp do taniego betonu, więc z analizy wykluczamy koszty zakupu i wykonania. Mnie się wydaje, że nie jest to zły pomysł. A co Wy o tym sądzicie? może i dobry, ale: - z kolei za pręty zbrojeniowe pewnie nieźle zapłacisz - no i zaszalowanie - to musi być "przyjemność" - ściany nośne - też betonowe? jeżeli nie to jak je przewiązać z zewn. - wszelkie prace instalacyjne dość upierdliwe - położenie przewodów, rur itp.. przez co wykonawcy albo mogą chcieć więcej kasy, albo jak sam będziesz robił - nieźle się napracujesz ja bym się nie zdecydował (gazobeton na moje ścianki zewn. to ok. 7000zł) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Vulkano 12.11.2009 10:15 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2009 Tak jak pisałem w pierwszym poście. Z analizy proszę wykluczyć koszty. Tak, wszystkie ściany miałyby być z betonu. Od fundamentów po dach. Ocieplone styropianem. Chodzi mi wyłącznie o analizę parametrów (co za, co przeciw). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarek.P 12.11.2009 10:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2009 Widzę, że spora część osób pomyliła fora. Po pierwsze mieszkałem w bloku z wielkiej płyty, ale o ile się dobrze orientuję, to wielka płyta, a wylana z betonu lita, zbrojona struktura chyba nie są tym samym. A może jestem w błędzie żartownisiu?. Zależy w jakim sensie pytasz. Bo mechanicznie - nie, nie są tym samym, zupełnie inaczej się je traktuje konstrukcyjnie. Ale jako materiał na ściany już tak, jedno i drugie to po prostu żelbet. Reszty wypowiedzi nie komentuję, bo i nie ma po co, mi również ona rozwiała wszelkie wątpliwości. J. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anzys 12.11.2009 10:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2009 Tak jak pisałem w pierwszym poście. Z analizy proszę wykluczyć koszty. Tak, wszystkie ściany miałyby być z betonu. Od fundamentów po dach. Ocieplone styropianem. Chodzi mi wyłącznie o analizę parametrów (co za, co przeciw). jak nie patrzeć na koszty to czemu nie ciepłota ścian nie ważna - docieplisz grubszym styropianem podciąganie wody nie ma znaczenia - dobrze zaizolujesz prace instalacyjne + wykończeniowe - nie ma znaczenia bo nie ważne koszty tylko wtedy pytanie trochę nie potrzebne, bo jak koszty nie ważne to po co kombinować - zapłać firmie budowlanej za wybudowanie "pod klucz" i niech firma się martwi co i jak Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Vulkano 12.11.2009 10:46 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2009 Jeszcze przyszła mi do głowy taka myśl, żeby wymieszać ten beton z keramzytem - co podniesie parametry izolacyjne ścian. Być może nawet nie trzeba byłoby ich później ocieplać... AZNYS: w pierwszym poście masz wyjaśnienie. "Mój wykonawca ma dostęp do taniego betonu, więc z analizy wykluczamy koszty zakupu i wykonania". Nie wiem czy ma za darmo czy za grosze. Grunt, że pod względem kosztów ściany wyszłyby taniej niż tradycyjnie (o czasie nie wspominam), a gdyby jeszcze okazało się, że po wymieszaniu z keramzytem (z tego co widziałem jakieś 120-150 zł/m3 - nie wiem jakie są proporcje, ale z pobieżnych wyliczeń wyszło mi, że na dom 150 m2 nie powinno wyjść więcej niż 20 m3) ściany nie musiałyby być docieplone, to już w ogóle bajka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miwol 12.11.2009 13:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2009 Zaletą (przy rzetelnym dociepleniu żelbetu z zewnątrz) będzie duża akumulacyjność cieplna takich ścian. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barbossa 12.11.2009 13:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2009 Widzę, że spora część osób pomyliła fora. a po czym tak sądzisz Po pierwsze mieszkałem w bloku z wielkiej płyty, ale o ile się dobrze orientuję, to wielka płyta, a wylana z betonu lita, zbrojona struktura chyba nie są tym samym. A może jestem w błędzie żartownisiu? jak Ci zresztą napisano, pod względem każdym' oprócz konstrukcyjnego - praktycznie to samo Po drugie: Kwestia oddychania wygląda tek. Kupujesz respiratory wieszasz na każdej ścianie po jednym żeby ściana odpychała. Skoro jesteś taki dowcipny, to może jeszcze wyjaśnisz co lub kogo ta ściana ma odpychać? Jest takie powiedzenie "lepiej się nie odzywać i wydawać się głupim, niż odezwać się i rozwiać wszelkie wątpliwości". Co do niektórych przedmówców tychże wątpliwości już nie mam. sam zacząłeś pieprzyć o oddychaniu więc skąd te zdziwienie na reakcję innych Dom jednorodzinny, to nie biurowiec, którego nie dałoby się zbudować z jakiegoś gazobetonu czy ceramiki budowlanej. i tu się mylisz Z kolei w większości przypadków nie opłacałoby się wylewać konstrukcji domów jednorodzinnych. Chciałbym wiedzieć czy poza tymi dwoma aspektami jest jeszcze inna przyczyna (i darujcie sobie idiotyczne posty w stylu niektórych z powyższych), dla których normalnie nie wylewa się ścian domów jednorodzinnych betonem B20 (pomijając wszelkiego typu kształtki). nie wiem o jakie kształtki Ci chodzi, ale ekonomia jest tu jedynym czynnikiem Czy problemem nie będzie podciąganie wody, itp. skąd ta woda? Po prostu jest możliwość postawienia w ten sposób ścian i to w dodatku błyskawicznie, więc chciałbym wiedzieć czy warto skorzystać czy też nie. błyskawicznie? wykonawca ma systemowe szalunki? ile? jakie? bo tempo nie jest większe niż w tradycji, a z pewnością nie musi być zazwyczaj hamulcem jest strop, ale od czego są filigrany, płyty żerań i SP i nie napinaj się tak bo coś Ci strzeli Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Vulkano 12.11.2009 13:55 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2009 Hehe, no możliwe No OK. Załóżmy, że jednak docieplenie będzie konieczne, tak jak byłoby to w przypadku materiałów, z których pierwotnie miały powstać ściany. W zamian jednak otrzymuję monolityczną bryłę - jak ktoś już napisał "bunkier", przy niezmienionej cenie. A ponieważ byłoby to nietypowe rozwiązanie, o którym wcześniej nie słyszałem, chętnie poznam opinię (tylko podkreślam raz jeszcze - nie bierzcie pod uwagę kosztów, bo te się nie zmieniają) bardziej obeznanych w tej kwestii osób Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barbossa 12.11.2009 13:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2009 TYLKO ekonomia - zapytaj wykonawcę o te szalunki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
edde 12.11.2009 14:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2009 koszty to Ci się nie liczą przy powstawaniu tych ścian, za instalację już zapłałcisz dużo więcej, wykuć otwór czy bruzdę w betonie to nie to samo co w suorexie, i wiedzą to tez instalatorzy ujmując to w kosztorysach, (zeby nie było opieram to stwierdzenie na porównaniu swoich scian kondygnacji piwnicy betonowej monolitycznej ze ścianami pozostałych kondygnacji z suporexu)co do czasu budowy ścian to owszem szalunek systemowy jest szybszy od murowania piwnicy z małego bloczka betonowego liczonego w ciężkich tysiącach sztuk ale już duży siporek buduje ścianę wcale nie wolniej niż szalunek, a jest potem znacznie lepiej obrabialny (no np. jak pomyślę że te 600 kołków do ocieplenia trzeba by w betonie wiercić...)reasumując mając do czynienia z jednym i drugim na monolit powyżej piwnicy bym się nie zdecydował Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anzys 12.11.2009 14:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2009 "Mój wykonawca ma dostęp do taniego betonu, więc z analizy wykluczamy koszty zakupu i wykonania". Nie wiem czy ma za darmo czy za grosze. Grunt, że pod względem kosztów ściany wyszłyby taniej niż tradycyjnie (o czasie nie wspominam), a gdyby jeszcze okazało się, że po wymieszaniu z keramzytem (z tego co widziałem jakieś 120-150 zł/m3 - nie wiem jakie są proporcje, ale z pobieżnych wyliczeń wyszło mi, że na dom 150 m2 nie powinno wyjść więcej niż 20 m3) ściany nie musiałyby być docieplone, to już w ogóle bajka. tak, czytać i rozumieć co czytam umiem, ale staram się Tobie powiedzieć, że budowa domu to nie tylko "tani beton",może pochwal się za ile chcą ten dom postawić) Skoro jesteś przekonany do takiego rozwiązania to je zastosuj, ale będziesz miał potem sporo problemów, których nikt tu nie przewidzi - bo raczej nikt tak nie buduje. Najbardziej oczywiste to: - przenikalność cieplna (patrz mpoplaw) - prace instalatorskie - koszty (nie chce mi się wierzyć aby było taniej niż tradycyjnie) - same zaszalowanie tego to ładne wyzwanie (wypożyczenie szalunków systemowych jest drogie) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barbossa 12.11.2009 14:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2009 prace instalatorskie to nie problempeszle w ścianach i na podlogachczemu zawzieliście się na kucie tego żelbetu?ścianki gr 14-16cm stykną przy ich zazbrojeniu, to nawet nie ma miejsca na mozolne toczenie dużej kulki pod górkę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Vulkano 12.11.2009 14:20 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2009 a po czym tak sądzisz Po pierwszych postach, które nie wniosły do tematu niczego istotnego. Twierdzisz, że jest inaczej? sam zacząłeś pieprzyć o oddychaniu więc skąd te zdziwienie na reakcję innych Nie wiem dlaczego ciągle podnosicie kwestię oddychania. Chodzi o to, że nie wziąłem tego słowa w cudzysłów? Bo nie kumam? i tu się mylisz Pokaż mi więc drapacz chmur postawiony z jakichkolwiek materiałów, z których z reguły buduje się domy jednorodzinne. Chętnie zobaczę takie cudo (o ile jeszcze stoi) nie wiem o jakie kształtki Ci chodzi, ale ekonomia jest tu jedynym czynnikiem Na przykład kształtki styropianowe wypełnione betonem. skąd ta woda? No przecież nie z kranu. Nie wiem jaką chłonność wilgoci mają takie ściany, ale wydaje mi się dużą. Stąd moje obawy. błyskawicznie? wykonawca ma systemowe szalunki? ile? jakie? bo tempo nie jest większe niż w tradycji, a z pewnością nie musi być zazwyczaj hamulcem jest strop, ale od czego są filigrany, płyty żerań i SP Tak, błyskawicznie. Tempo oraz to jakie szalunki i ile ich ma wykonawca, nie jest istotą tematu i nie napinaj się tak bo coś Ci strzeli Nie napinam się (chyba, że tak nazywasz postawę, w której na forum budowlanym oczekuje się konkretnych porad i sugestii w związku z pytaniem, które się zadało). Gdybym chciał sobie pożartować, zrobiłbym to na łamach innego forum. To związane jest z budową domu. Zwróć uwagę na fakt, że w temacie jest już kilkanaście postów, z których zaledwie garstka wniosła coś istotnego do tematu. Pozostałe - z Twoim na czele (tyle się napisałeś i co, poza pretekstem do OT, wniósł Twój post?) - sieją tylko zamęt. Ja kiedy nie mam nic wartościowego do powiedzenia w danej dziedzinie, to siedzę cicho i nie nadrabiam głupimi żartami. Proste. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Vulkano 12.11.2009 14:22 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2009 to o czym piszesz wymyślono już dawno temu, nazywa się prafea http://www.praefa.com ludzie mieszkają w tym już od tak dawna że możesz nawet porozmawiać z nimi o wadach i zaletach wynikających z bezpośredniej eksploatacji Tak, wiem. Nawet dzwoniłem tam dzisiaj. Tyle, że oni stawiają gotowe ściany zrobione według projektu. W dodatku za koszmarne pieniądze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts