romano78 12.11.2009 08:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2009 Pytanie jak w temacie będę się przebijał przez strop w 7miejscach w celu wykonania wentylacji mechanicznej, muszę się odsunąć z anemostatami od ściany najdalej jak to będzie możliwe ale nie chciał bym uszkodzić podłogówki, włączanie jej nie wchodzi w grę ponieważ nie ma jeszcze kotłowni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mario1976 12.11.2009 08:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2009 No ja bym zerknął na zdjęcia jak je masz. Podłogowe leży na folii a tam masz podziałkę (krateczki czerwone). Można wszystko pieknie obliczyć i z dużą dokładnością stwierdzić gdzie lezy rura. Przerabiałem to już kilka razy z wodę (pexy) i pradem. A jak nie masz fotek mediów (prurki, elektryka) to marnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piczman 12.11.2009 08:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2009 A jak zdjęć nie masz to 2 wyjścia: 1. Na chybił-trafił , osobiście nie polecam 2. Wpuszczasz ciepłą wodę i pożyczasz kamerkę termowizyjną! Wyjście drugie jest lepsze od zdjęć z wykonania instalacji a także lepsze od metody chybił-trafił , kosztuje niewiele jak sie z kimś dogadasz! Pozdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mario1976 12.11.2009 08:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2009 Wyjście drugie jest lepsze od zdjęć z wykonania instalacji a także lepsze od metody chybił-trafił , kosztuje niewiele jak sie z kimś dogadasz! Pozdr. Ale tam nie ma kotłowni. Trzeba wodę w czajniku grzać i w rurociąg wtłoczyć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
janekbo 12.11.2009 09:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2009 1. Na chybił-trafił , osobiście nie polecam Na chybił trafił - jak znasz rozstaw rurek będzie tylko jedno chybił na pomieszczenie Jak próbować tej metody to pamiętaj o ciśnieniu (powietrze mniej będzie upierdliwe do posprzątania)... Niestety po to się robi zdjęcia, żeby dźwięk uchodzącego powietrza z instalacji niosącego ze sobą pył z wierconej wylewki nie był bezcennym wrażeniem. Choć miałem zdjęcia (ale zła perspektywa) to ostatnio montując stelaż do ścianek z GK, przyciąłem kołki na 3cm - a i tak wierciłem w strachu. Niestety podłogówka oprócz zalet ma kilka wad, wśród których ta jest najgorsza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
out 12.11.2009 10:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2009 a może czymś takim http://tnij.org/cyfrowy_wykrywacz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
romano78 12.11.2009 18:06 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2009 a może czymś takim http://tnij.org/cyfrowy_wykrywacz Jeśli chodzi o te cudo to miałem i wypróbowałem jedyne co można było znależć to przewód z prądem w ścianie beż prądu to już oszukiwał jak cholera,a jeśli chodzi o zdjęcia to żebym ja je miał Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
helixwroclaw2005 12.11.2009 18:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2009 romano78 może coś takiego: http://marketeo.com/pl/Oferta/Wykrywacz-D-Tect-100-335202.html Nie rób tego na chybił trafił. Wiadomo co będzie jak się nie uda Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piterazim 13.11.2009 08:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2009 Jeśli chodzi o te cudo to miałem i wypróbowałem jedyne co można było znależć to przewód z prądem w ścianie beż prądu to już oszukiwał jak cholera,a jeśli chodzi o zdjęcia to żebym ja je miał ja mam podobne urządzenie ale Stanley . co do oszukiwania to miałem problem jak tynki jeszcze nie były do końca wyschnięte, wtedy trochę głupiał. Ale alupexa raczej mój by nie znalazł, nie wiem jak inne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dzabij 13.11.2009 09:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2009 Jak nie ma kotlowni to można zakupić jakiś tani bojlerek i pompkę cyrkulacyjną CWU (pompkę można następnie wykorzystać w docelowej kotłowni) i podpiąć to tymczasowo do podłogówki. Jak się podłoga nieco rozgrzeje, wtedy albo kamera termowizyjna, albo jest taka folia która zmienia kolor pod wpływem temperatury (robi się z tego termometry do akwarium), tylko za cholerę nie wiem gdzie taką folię kupić. W lato można by zrobić podobnie ale z zimną wodą, tak aby ochładzać posadzkę (odpada zakup bojlera) Ja kiedyś szukałem rurki od cieplej wody w ścianie, najpierw wychłodziłem pomieszczenie, potem odkręciłem kran z ciepła wodą (aby kontrast był duży). Ścianę "scanowałem" pirometrem - takim termometrem laserowym. Znalazłem bez pudła. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qwazar 13.11.2009 21:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2009 Post/pytanie bardzo ciekawe. Mamy do wykrycia plastikową rurkę.Rurka jest szczelna.( tak zakładam )Ma wlot i wylot.Co powiecie na napełnienie rurki wodą bądź innym przewodnikiem prądu a następnie podpięcie jej do bezpiecznego napięcia np.12 lub 24V.Niech służy jako przewodnik prądu.Potem tylko zwykła próbówka do przewodów w ścianie o podobnym zakresie i pomiar ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
romano78 13.11.2009 21:48 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2009 Ciekawy pomysł w twoim przypadku może być skuteczny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
loco 13.11.2009 21:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2009 myślę że wystarczy w miejscu wiercenia rozkuć delikatnie szlichte i sprawdzić organoleptycznie czy na styropianie nic nie leży a wtedy wiercić jak nic nie ma lub znając rozstaw jak coś jest to przesunąć się naprawa zniszczonej wylewki to ani żaden koszt ani żadna filozofia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
romano78 13.11.2009 22:13 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2009 myślę że wystarczy w miejscu wiercenia rozkuć delikatnie szlichte i sprawdzić organoleptycznie czy na styropianie nic nie leży a wtedy wiercić jak nic nie ma lub znając rozstaw jak coś jest to przesunąć się naprawa zniszczonej wylewki to ani żaden koszt ani żadna filozofia. Myślałem też o tym jeśli przy wylewaniu wylewki beton nie dostał sie pod rurkę to wystarczy wyciąć beton przy samej ścianie gdzie jej raczej na pewno niema wydłubać styropian wsadzić rękę i macać spód wylewki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Browar 13.11.2009 23:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2009 ja mam taką zabawkę: http://www.wurth.pl/katalog2/karty/A0714%20641%20300.pdf sprawdzne na podłogówce i działa całkiem precyzyjnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts