niktspecjalny 12.11.2009 09:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2009 Nie chodzi mi ,żeby zakładać takowy tylko tak jak panie wklejać takie klawiuśne przepisy.Chcę tych chłopów trochę ruszyć, zachęcić do pitraszenia a tu zero odzewu.Siedzą zapewne w knajpach ,grają w Darta,przy browarku i luzik.Ach te chłopy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niktspecjalny 12.11.2009 10:48 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2009 Popijata gorzałkę wodą i paluchami słonymi zagryzacie? To ja napiszę.Jak kobiełki pierniczą o drutach i pazurach ,wtedy my ,,,chłopy bieremy z zamrażalnika wódzię i bez popitki pod wątorbę z dorsza z puszki na plasterku sera polane słodko kwaśnym tao-tao. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cieszynianka 12.11.2009 14:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2009 W pierwszej chwili chyba źle odczytałam temat "Związek miłośników-Panów" jakoś tak mi się inaczej slojarzył, dopiero później, po przeczytaniu postu zaskoczyłam, że chodzi o zakąski Z zakąsek to dobre są różne koreczki: kabanos+ser żółty+oliwka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niktspecjalny 12.11.2009 15:05 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2009 W pierwszej chwili chyba źle odczytałam temat "Związek miłośników-Panów" jakoś tak mi się inaczej slojarzył, dopiero później, po przeczytaniu postu zaskoczyłam, że chodzi o zakąski Z zakąsek to dobre są różne koreczki: kabanos+ser żółty+oliwka Aż Ty jesteś Ja tu chłopów głuszę na podanie michy tej której ich połowice nie widzą jak pokątnie gorzałę walą......a ona mnie tu kabanosikiem serkowatym z olywą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cieszynianka 12.11.2009 16:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2009 W pierwszej chwili chyba źle odczytałam temat "Związek miłośników-Panów" jakoś tak mi się inaczej slojarzył, dopiero później, po przeczytaniu postu zaskoczyłam, że chodzi o zakąski Z zakąsek to dobre są różne koreczki: kabanos+ser żółty+oliwka Aż Ty jesteś Ja tu chłopów głuszę na podanie michy tej której ich połowice nie widzą jak pokątnie gorzałę walą......a ona mnie tu kabanosikiem serkowatym z olywą. Uprzejmie melduję, że się wstydzę mojego wyskoku i upraszam o wybaczenie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niktspecjalny 12.11.2009 17:05 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2009 W pierwszej chwili chyba źle odczytałam temat "Związek miłośników-Panów" jakoś tak mi się inaczej slojarzył, dopiero później, po przeczytaniu postu zaskoczyłam, że chodzi o zakąski Z zakąsek to dobre są różne koreczki: kabanos+ser żółty+oliwka Aż Ty jesteś Ja tu chłopów głuszę na podanie michy tej której ich połowice nie widzą jak pokątnie gorzałę walą......a ona mnie tu kabanosikiem serkowatym z olywą. Uprzejmie melduję, że się wstydzę mojego wyskoku i upraszam o wybaczenie Wybaczone Ci jest ale chłopy chyba nie lubią zdradzać tajemnicy swoich dodatków do wódeczki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cieszynianka 12.11.2009 17:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2009 W pierwszej chwili chyba źle odczytałam temat "Związek miłośników-Panów" jakoś tak mi się inaczej slojarzył, dopiero później, po przeczytaniu postu zaskoczyłam, że chodzi o zakąski Z zakąsek to dobre są różne koreczki: kabanos+ser żółty+oliwka Aż Ty jesteś Ja tu chłopów głuszę na podanie michy tej której ich połowice nie widzą jak pokątnie gorzałę walą......a ona mnie tu kabanosikiem serkowatym z olywą. Uprzejmie melduję, że się wstydzę mojego wyskoku i upraszam o wybaczenie Wybaczone Ci jest ale chłopy chyba nie lubią zdradzać tajemnicy swoich dodatków do wódeczki. Ja znam takich, co się chętnie dzielą wiedzą na ten temat Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niktspecjalny 12.11.2009 18:00 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2009 W pierwszej chwili chyba źle odczytałam temat "Związek miłośników-Panów" jakoś tak mi się inaczej slojarzył, dopiero później, po przeczytaniu postu zaskoczyłam, że chodzi o zakąski Z zakąsek to dobre są różne koreczki: kabanos+ser żółty+oliwka Aż Ty jesteś Ja tu chłopów głuszę na podanie michy tej której ich połowice nie widzą jak pokątnie gorzałę walą......a ona mnie tu kabanosikiem serkowatym z olywą. Uprzejmie melduję, że się wstydzę mojego wyskoku i upraszam o wybaczenie Wybaczone Ci jest ale chłopy chyba nie lubią zdradzać tajemnicy swoich dodatków do wódeczki. Ja znam takich, co się chętnie dzielą wiedzą na ten temat Ja nie moge. Kobitki se kombinują w kuchni i to w swoim wąciu, a te czorguty chłopy siedzą i ni chu chu.No to dawaj ich tutaj. Ale tylko na tema we wątku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Michał i Magda 13.11.2009 08:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2009 No i kolejna kobita się zjawiła. Mój luby i jego koledzy, jak najbardziej zakąski preferują, a najbardziej te przygotowane przez ich piękniejsze połowy (czy połówki ). Ja polecam dwie: OGÓRECZKI DO WÓDECZKI (i nie tylko) 2,5 kg zielonych ogórków (gruntowych) 4 łyżki soli 1,5 główki czosnku 0,5 kg cukru 1,5 szklanki octu 8 łyżek oleju 1 łyżka chilli Ogórki kroimy wzdłuż na ćwiartki, posypujemy solą i zostawiamy na ok. 6 godz. Odlewamy wodę z ogórków, dodajemy czosnek pokrojony w plasterki. Przygotowujemy zalewę z pozostałych składników (ocet+cukier+olej+chilli), polecam mikser lub blender. Ogóreczki zalewamy przygotowaną miksturą i zostawiamy na jakieś 12 godz. Po tym czasie pakujemy ogórasy do słoików i gotowe. Nie trzeba ich zagotowywać, są gotowe do jedzenia. Pyszne jako zagryzka, ale też jako dodatek do sałatek, kanapek. Z dodatkiem łyżki chilli wychodzą ostre, jak ktoś woli większy ogień, można dodać troszkę więcej. Z tą zalewą robiłam też dynię i wyszła równie dobra. Zgodnie z obietnicą druga zakącha: KRAKERSY Z PASTĄ SEROWO-CZOSNKOWĄ krakersy solone żółty ser czosnek majonez sól i pieprz natka pietruszki Ser ścieramy na tarce z małymi oczkami, dodajemy czosnku wg uznania, majonez (tak, żeby połączył składniki, nie za dużo), przyprawiamy do smaku. Pastą smarujemy krakersy, posypujemy posiekaną natką. Smacznej zagryzki i popitki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niktspecjalny 13.11.2009 09:45 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2009 Chyba sie z tym ziemniaczanym szaleństwem przerzucę tutaj.Szybciej wydam książkę Michał i Magda "och Ty w życiu" w sumie nie będę się kłócił z moją Gośką ,że mie takich przystawków nie robi.Może czas na zmiany..... (to do siebie) Ale te chłopy to mają dobrze kobiełki wszystko im robią .Wbrew zasadzie: skrabany tatar do wódeczki. 1 polędwiczka wieprzowa kiszony ogórek 2 żółtka łyżka oleju z olywek 1 cebula 1/2 słoika pieczarek marynowanych łyżka masła sól ,pieprz ,maggi do smaku Polędwiczkę skrobiemy nożem.Podsmażamy na maśle.Studzimy.Ogórka,cebulę,pieczarki,kroimy w bardzo duże kostki.Posypujemy powstałymi po ostygnięciu kawałkami polędwiczki.Przyprawiamy solę,pieprzem i maggi.Na koniec wbijamy żółtka i delikatnie mieszamy dodając olywę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zochna 15.11.2009 14:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2009 toskańskie lardo - cieniutko krojone , podane na gorącej grzance - tak , że się leciutko zeszkli (albo bardziej swojskie sało - czyli słonina odpowiednio przyrządzona ) http://img52.imageshack.us/img52/8315/lardo.th.jpg słonina - 1 kg jagody jałowca - 5-10 sztuk gruba sól - 50 -70 g ziarna pieprzu - 20 szt rozmaryn - 2 łyżeczki owoce kolendry - 15 szt utarta gałka muszkatołowa - 1/2 łyżeczki Słoninę płuczemy, odcinamy resztki mięsa, osuszamy, nacieramy jedną łyżeczką soli i odstawiamy na kilka godzin. Przyprawy i pozostałą sól ucieramy w moździerzu. Szykujemy kamionkowe lub szklane naczynie z przykrywką. Słoninę kroimy na kawałki, otrzepujemy lekko z soli, nacieramy przyprawami, układamy warstwami w naczyniu i mocno ugniatamy. Odstawiamy w zimne miejsce na sześć miesięcy Co miesiąc sprawdzamy, czy ze słoniny nie wycieka płyn. Jeżeli tak, wycieramy słoninę i ponownie nacieramy solą i przyprawami. Zamarynowaną słoninę kroimy na cienkie plasterki i podajemy z pieczywem - najlepiej gorącym. W wariancie swojskim - dodajemy jeszcze dużo gniecionego czosnku. Po jakimś czasie robi się miękka i gładka jak masło. Piękna bomba cholesterolowa - także trzeba ją neutralizować procentami. Acha - słoninę zamawiamy u pana (ewentualnie u pani ) na targu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cieszynianka 15.11.2009 20:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2009 toskańskie lardo - cieniutko krojone , podane na gorącej grzance - tak , że się leciutko zeszkli (albo bardziej swojskie sało - czyli słonina odpowiednio przyrządzona ) http://img52.imageshack.us/img52/8315/lardo.th.jpg słonina - 1 kg jagody jałowca - 5-10 sztuk gruba sól - 50 -70 g ziarna pieprzu - 20 szt rozmaryn - 2 łyżeczki owoce kolendry - 15 szt utarta gałka muszkatołowa - 1/2 łyżeczki Słoninę płuczemy, odcinamy resztki mięsa, osuszamy, nacieramy jedną łyżeczką soli i odstawiamy na kilka godzin. Przyprawy i pozostałą sól ucieramy w moździerzu. Szykujemy kamionkowe lub szklane naczynie z przykrywką. Słoninę kroimy na kawałki, otrzepujemy lekko z soli, nacieramy przyprawami, układamy warstwami w naczyniu i mocno ugniatamy. Odstawiamy w zimne miejsce na sześć miesięcy Co miesiąc sprawdzamy, czy ze słoniny nie wycieka płyn. Jeżeli tak, wycieramy słoninę i ponownie nacieramy solą i przyprawami. Zamarynowaną słoninę kroimy na cienkie plasterki i podajemy z pieczywem - najlepiej gorącym. W wariancie swojskim - dodajemy jeszcze dużo gniecionego czosnku. Po jakimś czasie robi się miękka i gładka jak masło. Piękna bomba cholesterolowa - także trzeba ją neutralizować procentami. Acha - słoninę zamawiamy u pana (ewentualnie u pani ) na targu. To jest pyszne, jadłam to na Ukrainie, jako sało i zastanawiałam się jak to przyrządzić, a tu niespodzianka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
yaco181 11.12.2009 12:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2009 Bylas na Ukrainie?? to kolo mnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
G.N. 11.12.2009 13:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2009 To ja zapodam przepis na schab suszony. Surowy schab bez kości ok. 1 kg trzeba obrać z powięzi, opłukać, osuszyć. Potem naciera się go solą (spora garść), pieprzem (1 łyżeczka), pogniecionym czosnkiem (3/4główki) i ziołami prowansalskimi (1 łyżka). Zamiast ziół i pieprzu można dać np. czerwoną czubrice. Tak przygotowany schab wkłada się na talerzu do lodówki na 3-4 dni przy czym trzeba go codziennie obracać i wycierać wyciekającą wodę. Po tym czasie schab pakujemy w pończochę (najlepiej nie używaną ) Wkładamy, wiążemy i przekładamy ponownie tak żeby były ze 4 warstwy. następnie obwiązujemy sznurkiem jak baleron i wieszamy w chłodnym przewiewnym miejscu na min 2 tygodnie. Nie musi być bardzo zimno, ale nie powinno być więcej niż jakieś 18 stopni. optymalna była by spiżarnia i 10-15 stopni. Powinien stracić ze 40%masy Wygląda tak http://img166.imageshack.us/img166/9214/dscf2859gb3.th.jpg Kroi się na cieniutkie przezroczyste plasterki. Można z chlebkiem, można samo. Słone, pikantne i mocno aromatyczne, trochę jak szynka parmeńska. Pod zmrożoną wódeczkę jak ta lata. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cieszynianka 11.12.2009 19:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2009 Bylas na Ukrainie?? to kolo mnie Tak, podczas wakacji byłam i chcę jeszcze tam pojechać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobiczek 05.01.2010 16:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2010 Jajka w majonezie. Obojętnie ile by nie było (a zainteresowanie mają przeważnie na stole znikome) zeżrę wszystkie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobiczek 05.01.2010 16:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2010 KRAKERSY Z PASTĄ SEROWO-CZOSNKOWĄ krakersy solone żółty ser czosnek majonez sól i pieprz natka pietruszki Ser ścieramy na tarce z małymi oczkami, dodajemy czosnku wg uznania, majonez (tak, żeby połączył składniki, nie za dużo), przyprawiamy do smaku. Pastą smarujemy krakersy, posypujemy posiekaną natką. Smacznej zagryzki i popitki moja MĘSKA wersja - bardziej uboga ale i tak dla mnie dośc pracochłonna . Krakersy, ser Almette. Smaru,smaru - składu składu - i już Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niktspecjalny 06.01.2010 07:31 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2010 Jadłem ostatnio koreczki : 1.plastry szynki 2.twarożek 3.owoce figi zawijamy w szynkę twarożek i figę(bez przypraw.) 1.serek chrzanowy 2.plasterki łososia(norweskiego) zwijamy serek w łososia. Zanim podano schab smażony w morelach i czosnku koreczki zniknęły ze stołu.Było ich coś koło 40 szt.Jak myślicie ile chłopy potrzebowały wódeczki by im sprostać a było ich pięciu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
boratom 06.01.2010 18:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2010 Nie chcę panom ujmować, ale... Do picia to chętnych sporo Nawet panie zaglądają! Zagryzać lubią ... ale wychodzi na to, że jak kobieta wam nie przygotuje... Wielki szacun dla Panów, którzy nie wstydzą się do kuchni wchodzić! I nie mówię tu o otwieraniu lodówki, w celu wyjęcia piwka! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niktspecjalny 08.01.2010 11:24 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2010 Przystawka ,która mnie ostatnio powaliła.Kiedyś dawno temu ją tu podałem. Smalec szpinakowy na panierowanych frytkach. Jest to przepis na jedną 50 ml -siątkę na jeden wrzut do paszczy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.