NOTO 12.11.2009 09:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2009 W efekcie dobrego spalania powstaje dym którego prawie nie widać. Proszę o podawanie Waszej wiedzy w tym temacie. NAlezy również określić stan palenia (rozpalanie, palenie, zarzenie) Drewno liściaste - dąb z grudnia (prawie cały rok pod wiatą - porąbany drobno) rozpalanie - biały dym palenie - biały dym zarzenie - prawie niewidoczny dym U sąsiada widzę, że jak dobrze pali to dym jest niebieskawy (pali drewnem i to raczej mokrym ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niktspecjalny 12.11.2009 09:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2009 W efekcie dobrego spalania powstaje dym którego prawie nie widać. Proszę o podawanie Waszej wiedzy w tym temacie. NAlezy również określić stan palenia (rozpalanie, palenie, zarzenie) Drewno liściaste - dąb z grudnia (prawie cały rok pod wiatą - porąbany drobno) rozpalanie - biały dym palenie - biały dym zarzenie - prawie niewidoczny dym U sąsiada widzę, że jak dobrze pali to dym jest niebieskawy (pali drewnem i to raczej mokrym ) Do czego ci te porównania?Do twoich osiągnięć to nic ująć nic dodać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piczman 12.11.2009 09:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2009 A czy możliwe jest aby przy spalaniu węgla był dym biały ? I uściślijmy czy chodzi o palenie w kominku czy kotle na paliwo stałe ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niktspecjalny 12.11.2009 09:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2009 A czy możliwe jest aby przy spalaniu węgla był dym biały ? I uściślijmy czy chodzi o palenie w kominku czy kotle na paliwo stałe ! Jeżeli dobrze pamiętam pracowałeś w blizkości dużego kotła.Odpowiem że przy spalaniu węgla i dobrze ustawionych parametrów spalania dym powinien być biały. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
NOTO 12.11.2009 09:47 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2009 Myślę, że kolor dymy najproście określa czy dobrze palimy.Ideałem przy chyba kazdym paliwie jest dym "przeźroczysty". U mnie biały dym oznacza zbyt wiele wilgoci w drewnie/powietrzu (powietrze do spalania brane jest z salonu). Chcę potwierdzić swoje przypuszczenia i pokazać innym na co powinni zwracać uwagę przy swoim paleniu. Miejsce palenia (kominekl, koza, kocioł, ognisko) nie ma raczej znaczenia. Wszędzie powinniśmy palić dobrze (dbajmy trochę o środowisko) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niktspecjalny 12.11.2009 09:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2009 To miał być wykład?.Trzeba było to zaznaczyć bardziej bym się przygotował. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
NOTO 12.11.2009 09:57 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2009 To miał być wykład?.Trzeba było to zaznaczyć bardziej bym się przygotował. Nie. Wymiana informacji i spostrzeżeń ? Złego sformułowania użyłem ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barbossa 12.11.2009 10:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2009 poczekaj na hesatylko uważaj, lubi potem kasować co napisała to może być cios dla potomnosci u mnie zazwyczaj przy rozpalaniu białawypotem prawie przeźroczystyz akcentem błekitnympalę węglem (syfu pozostawia co nie miara, pamięta jeszcze gierka)i drewnem - leszczyną, lipą i czymś co pozostało po stodole, chyba trochę wilgotnym Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niktspecjalny 12.11.2009 10:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2009 Autor sam doskonale wie jak jest z tymi dymami.Piczman przypomnę co oznaczają kolory dymu.Jeżeli nie skłamię. .Jak wyżej wspomniałem przy dobrze ustawionych parametrach pracy twojego kociołka z komina nie powinien wydobywać się szary lub czarny dym. Czarny mówi o małej ilości powietrza albo też masz źle rozłożony żar. Szary dym sygnalizuje że szybko wychładzają się spaliny czyli idąc dalej tą drogą jest zbyt dużo powietrza albo kocioł przepuszcza - odbiera ciepło. Biały dym jak to słusznie zauważono świadczy o zbyt dużym zawilgoceniu paliwa albo kocioł szlag powoli trafi z powody nieszczelności.Gdy kocioł długo stał albo zaczynasz jego pierwszy rozruch dym będzie koloru białego ,który po dłuższym czasie zniknie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piterazim 12.11.2009 11:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2009 biały dym - "Habemus Papam!" jakoś nie mogłem się powstrzymać no to może pytanie do chemików - jak zmienić kolor dymu? tak aby odpowiadał kolorowi dachówki ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piczman 12.11.2009 11:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2009 Zależy jaki masz kolor dachu ? Jeśli czarny to sprawa jest prosta, zamknij dopływ powietrza i niech się dusi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niktspecjalny 12.11.2009 12:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2009 biały dym - "Habemus Papam!" jakoś nie mogłem się powstrzymać no to może pytanie do chemików - jak zmienić kolor dymu? tak aby odpowiadał kolorowi dachówki ? Jak to jest przykład to bardzo głupi.Nie powstrzymałeś się i jak ten Filip z Konopi palnąłeś nie na temat.Wiesz przynajmniej skąd był właśnie biały dym jak powiedziano ,że mamy Papierza? W pogoni za dalszą twoją głupotą choć chemikiem nie jestem ale skoro chcesz by ci dymiło na kolorowo to se kup dymiarkę i płyn do niej.Tu masz linki. http://www.clubmusic.home.pl/index.php?p=productsList&iCategory=27 http://www.djshop.pl/k14,oswietlenie/i3235,martin,martin-i-fog-plyn-do-dymiarki-5l.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Startos 12.11.2009 13:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2009 Jak to jest przykład to bardzo głupi.Nie powstrzymałeś się i jak ten Filip z Konopi palnąłeś nie na temat.Wiesz przynajmniej skąd był właśnie biały dym jak powiedziano ,że mamy Papierza? auuuaaa... PS. Trochę luzu nigdy nie zaszkodzi. Nie wiem po co te opowieści o głupocie skoro wystarczy potraktować to jako żart. Nie widzę w tym nic niestosownego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niktspecjalny 12.11.2009 13:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2009 Jak to jest przykład to bardzo głupi.Nie powstrzymałeś się i jak ten Filip z Konopi palnąłeś nie na temat.Wiesz przynajmniej skąd był właśnie biały dym jak powiedziano ,że mamy Papierza? auuuaaa... PS. Trochę luzu nigdy nie zaszkodzi. Nie wiem po co te opowieści o głupocie skoro wystarczy potraktować to jako żart. Nie widzę w tym nic niestosownego. Czy wiesz jaki jest temat topiku?Ale jak luzik to luzik.Sie kurna wyluzowałeś. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piterazim 12.11.2009 13:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2009 Jak to jest przykład to bardzo głupi.Nie powstrzymałeś się i jak ten Filip z Konopi palnąłeś nie na temat.Wiesz przynajmniej skąd był właśnie biały dym jak powiedziano ,że mamy Papierza? Tradycyjnie czarny dym uzyskiwali poprzez dodanie mokrej słomy a biały przy użyciu suchej chyba że chodzi o inną wiarę na którego stoi mityczny papierz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
janekbo 12.11.2009 14:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2009 Ja mam czarny jak choć odrobinę węgla z syberii wsadzę do kozy, a jak brykieciki to śladu nie ma że palę...Także papy niet jak węgielek w kozie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niktspecjalny 12.11.2009 14:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2009 Jak to jest przykład to bardzo głupi.Nie powstrzymałeś się i jak ten Filip z Konopi palnąłeś nie na temat.Wiesz przynajmniej skąd był właśnie biały dym jak powiedziano ,że mamy Papierza? Tradycyjnie czarny dym uzyskiwali poprzez dodanie mokrej słomy a biały przy użyciu suchej chyba że chodzi o inną wiarę na którego stoi mityczny papierz Wcale mnie nie boli ten błąd ortograficzny ale skoro zwracasz aż tak na niego uwagę to i ja nie omieszkam pokukać na twoje.Ale nie o błąd mój tu przecież idzie tylko kontekst twojej wypowiedzi ,który delikatnie mnie przyhamował.Tamten dym symbolizował coś więcej a ten o który pyta autor to zupełnie co innego. Benedykta na ten przykład wybierano mając do dyspozycji "nowinką techniczną a kolor dymu był regulowany komputerowo poprzez dosypanie specjalnych chemikaliów". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mały Mariusz 12.11.2009 15:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2009 Zapaliłem drzewem od góry , na początku jasny dymek po godzinie z komina nic nie wylatuje . temperatura na kotle 60*C na czopuchu 100*C . Przy paleniu węglem kamiennym tylko przy rozpalaniu nieraz widać taki szary lekki dymek , jak mieszam z brunatnym to już trochę kopci na szaro . Rok temu paliłem w kotle górniaku zapalajac na dole i zasypując węgiel , jak dmuchneło z wentylatora to dachu nie było widać aż wstydziłem sie przed sasiadami .Teraz staram się palić ekonomicznie i bez dymu czego wszystkim życzę pozdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
NOTO 12.11.2009 18:04 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2009 Hm, .... od 3 lat palę w kozie (DOVRE - największa). MAm biały dym podczas palenia. Z tego co wyczytałem powyżej to może być również z powodu .... nieszczelności kozy. Uszczelki które mam od początku nie były wymieniane - widzę że jest dopływ powietrza. Myślałem że to dobrze - większy płomień to mniej syfu na szybie. Tych uszczelek jest sporo : drzwi główne , popielnik, boczne drzwiczki ... Czy ich wymiana (uszczelnienie kozy) spowoduje lepsze spalanie ? (ale wtedy będzie prawie zerowy dopływ powietrza). ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
helixwroclaw2005 12.11.2009 18:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2009 NOTO zaczynając czytać Twój post myślałem, że chcesz napisać to co ja teraz pomyślałem: jadąc pod wiatr do mojej współczesnej wsi polskiej czuję zapach plastiku, gumy, szmat, kradzionego drzewa w lesie .... a wracając do koloru dymy to jest on czarny, zupełnie czarny i prawie czarny i widać już go z kilku kilometrów. Jedyny dym jakiego nie widać to dym z pieców na eko-groszek moich nowych sąsiadów na naszej nowej ulicy, takiej swojskiej normalnej błotnisto-bagnistej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts