Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jak tanio ogrzać pomieszczenie?

muratoramator

Recommended Posts

• Odpowiedzi 58
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Kilka godzin w ciągu dobry, na całą dobę to chyba by wyszło dużo za prąd bo to ponad 2000 W.

Hehh ,,,

A czy wtedy było by OK ?

Na ogrzanie tego pomieszczenia wydasz dużo i żaden większy piec czy grzejnik nie da Ci oszczędności ! Nagrzeje ci szybciej i zeżre więcej ,,,

Straty musisz uzupełnić, jak to już Twój problem.

Prądem będzie drogo, gazem trochę taniej ale wilgoć i smród trzeba polubić :-?

Najtaniej kozą i węglem ale tak "dobrze" to by każdy chciał :)

Jeśli chcesz mieć ciepło z tego grzejnika to tak, jeśli tanio to zmień sposób ogrzewania.

Węgiel wychodzi najtaniej, kozę można kupić lub pożyczyć ale trzeba mieć komin spalinowy a nie wiem czy masz !Poza tym sporo miejsca na jak najdłuższą rurę!

Możesz też postawić piecyk na butlę propan-butan ale w wyniku spalania tego gazu wydziela się sporo wilgoci i będzie ona osadzać się na ścianach i oknach, lało się będzie jednym słowem! Wiem bo przerabiałem.

Poza tym zapach! :roll:

Prawdopodobnie skorzystasz z butli gazowej, tak najłatwiej.

PS. Siedziałem kilka zim przy takiej butli w prawie niewentylowanym pomieszczeniu po 8 godzin dziennie i wiem jak to jest :(

do nagrzania pomieszczenia potrzeba niestety

pewnej ilości energii.... i nic się na to nie poradzi...

ew. można spróbować oszukiwać swój organizm

promiennikiem podczerwieni skierowanym na głowę, albo

termowentylatorem ustawionym pod nogami

wtedy jest szansa na nagrzanie tylko swego ciała

nie całego pomieszczenia i rzeczywiście

może tego prądu się mniej zużyje :o

Przede wszystkim czy to pomieszczenie należy do Ciebie, czy tylko wynajmujesz? Jeżeli Twoje, to możesz zaszaleć. Np. komin do kozy, a nowoczesne kozy to już są naprawdę wydajne i niewymagające ciągłej obsługi.

3 metry wysokości - można sufit obniżyć.

Jeżeli pomieszczenie nie Twoje, to tak, jak przedmówcy już pisali. Nic za darmo niestety :(

Elektryczne ma te zaletę, że możesz podłączyć programator czasowy i niech zaczyna grzać przed godzinami otwarcia.

Konwekcyjne - raczej. Najmniejsza bezwładność i dość wysoka sprawność. Ja przez kilka lat cały dom ogrzewałem Noirot'ami na czasówkach i z torbami nie poszedłem, chociaż jako to malowniczo ktoś ujął "licznik wyrywało ze skrzynki" :D

Zapach gazu występuje gdy spalamy mieszankę propan butan.Trzeba mieć dostawcę,który oferuje czysty propan.Taki gaz dostarcza Shell,drożej kilka zł od mieszanki.Przez te parę lat zmieniałem dostawców a teraz korzystam z usług jednego.Problem wilgoci i parowania szyb występuje,trzeba wietrzyć pomieszczenie i stosować preparaty antyroszeniowe.Zimą występuje problem zamarzania szyb ale z tym poradziłem sobie stawiając wentylator skierowany na okno.

Zapomniałem dodać a co jest najważniejsze w tej sprawie że potrzebny jest dobry piecyk gazowy z katalizatorem!!!!!!!!!!!!!!!

Czy takie coś może być? Nigdzie w opisie nie znalazłem nic o katalizatorze, może o tym nie wspomnieli?

http://allegro.pl/item807221194_piec_piecyk_gazowy_4_2_kw_reduktor_gratis.html