Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jak tanio ogrzać pomieszczenie?

muratoramator

Recommended Posts

• Odpowiedzi 58
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

jeszcze jest piecyk na paliwo Zibro... Grzałem tak jedną zimę. Troche śmierdzi naftą przy rozpalaniu, ale potem jest ok... zbiornik 100 zl starczal na miesiąc po ok 3 godz dziennie..

Miało być jak najtaniej a nie jak najdrozej...

Nafta grzewcza w bańkach kosztuje ok 6 zł/litr

Wartość opałowa to ko 38Mj/l

Czyli koszt 1 GJ to ok 150 zł. Porównaj z tabelą wyżej. Dwa razy drożej niż prąd.

podstawa to wartośc opałowa nafty i cena za paliwa za litr.

Jak ktos kiedyś napisał "pieniadze są policzalne" :wink:

Należy przezwyciężyć swoje lęki związane z prądem:

Jak tankujesz zbiornik z gazem LPG za 6000 zł na cały sezon to wtedy jest "tanio"

Jak wydajesz po 1000 zł/miesięcznie na prąd do ogrzewania to wtedy jest "drogo" i kombinujesz jak tu grzać ekogroszkiem :wink:

spox...

Jak możesz to podaj źródło wyliczeń tych MJ i GJ...

Grzałem najpierw gazowym piecykiem, dało się przeżyć ale już miałem dość wilgoci w pokoju.. potem był prąd... licznik szalał.. potem trafiło się Zibro, było wporzo, choć nie mówię że tanio.. skończyło się na kaflokach.. Węgiel jest drogi, ale przynajmniej można spalić krzesła, stół i szafki jak jest kryzys :)

Chcesz dogrzewać cały lokal czy tylko miejscowo = obsługa, zatrudnieni?

Jeśli to drugie - to najtaniej myślę, że będzie promiennikami np. falogenowymi (40-100 zł/sztuka).

Przykłady:

http://www.ceneo.pl/Ogrzewanie_przenosne;017Promienniki_P1-50553.htm?gclid=CJ_wv57gjJ4CFcmEzAodwi_0DA

duże kubatury np:

http://www.ogrzewnictwo.pl/index.php?akt_cms=299&cms=332

http://www.foko.pl/index.php?option=com_content&view=section&id=3&Itemid=57

Można poszukać używanych. Na nowe masz 2 lata gwarancji.

Warto przeczytać też to:

http://www.budujemydom.pl/component/option,com_content/task,specialblogcategory/act,view/id,8201/Itemid,39/

Ogrzewanie takiego pomieszczenia prądem grzejnik olejowy nie będzie Cię kosztowało więcej jak ok. 100 pln przy grzaniu 5h/msc. -wiem z doświadczenia ...

Więc jeśli jest to ZA dużo to sorry ..,ale przy fakcie pomieszczenia handlowego jak piszesz to chyba grzanie wrzucasz w koszta ?

100zł za 5 godzin grzania w miesiącu? Dobrze napisałeś czy jest tu jakaś pomyłka?

darek63, raczej całe pomieszczenie bym wolał grzać ale przy takim promienniku pomimo że jest miejscowy to i tak się pewnie rozchodzi to ciepło.

darek63, raczej całe pomieszczenie bym wolał grzać ale przy takim promienniku pomimo że jest miejscowy to i tak się pewnie rozchodzi to ciepło.

Zależnie od mocy zasięg promiennika do kilku metrów. Mój za 70 zł o mocy 1500W grzeje do 1,5-2 m. (dogrzewam łazienkę podczas kąpieli lub w piwnicznej siłowni na czas ćwiczeń). Im bliżej jesteś tym cieplej. Efekt jest natychmiast po załączeniu. On ogrzewa osoby i rzeczy a powietrze grzeje wtórnie czyli powoli. Świecąc na osoby daje im wrażenie, że jest ciepłej.

Takie większe i droższe podsufitowe ustawione do strzelania" ogniem krzyżowym mogą być OK.

Przykłady:

http://www.foko.pl/pliki/promienniki_foko.pdf

http://www.elex.pl/klima.html

Cytat:

"OGRZEWANIE XXI WIEKU

PROMIENNIKI HALOGENOWO-KWARCOWE SOLART

Promienniki SOLART jako źródło energii cieplnej wykorzystują krótkie fale podczerwone i ogrzewają na podobnej zasadzie jak słońce.Emitują energię z nieszkodliwego zakresu krótkiej fali podczerwonej (zwanej termiczną) o max. energii odpowiadającemu długości fali 1,2um. Energia przechodzi bez strat przez powietrze i ogrzewa natychmiastowo osoby i przedmioty w zasięgu jej działania. Prawie 100 % wyemitowanego przez promiennik ciepła trafia do odbiorcy na konkretną powierzchnię lub pojedyncze stanowisko pracy.

Ogrzewacze kwarcowo-halogenowe działają na innej zasadzie tz. ciepło pochłaniane jest przez osoby, przedmioty, natomiast powietrze jest ogrzewane wtórnie przez niskotemperaturową naturalną konwekcje od przedmiotów, które pochłonęły (zaabsorbowały) energię cieplną."

poszperaj i doczytaj .....

• 1 month później...

Witam

Proponuję praktyczne porównanie kosztów piecyka olejowego (typu Ziobro) z ogrzewaniem prądem.

koszt prądu z ostatniego rachunku to 0,54zł / kW (na rachunku 298zł za / 554kW) Koszt ogrzewania elektrycznym olejowym grzejnikiem o mocy 2kW to 1zł 08gr /godz (przy założeniu że grzejnik jest bezstratny!!)

Koszt ogrzewania piecykiem olejowym (typu Ziobro) o mocy 2,4kw to 1zł 35gr/godz (piecyk o mocy faktycznej! 2,4kW zużywa 0,2 litra nafty) tak więc koszt ogrzewania naftowego to 0,56zł / kW (Przy cenie nafty 135zł / 20 litrów).

Przy tych samych kosztach wynikających z porównania cen efekt cieplny zdecydowanie korzystniejszy dla Ziobro. Powierzchnia grzewcza w instrukcji 35-45m2

Wada lekki zapach przy włączaniu i wyłączaniu piecyka.

Pozdrawiam

• 4 years później...

Cześć Wszystkim :)

jestem tu nowa, więc jakby co to liczę na wyrozumiałość.... Odświeżam temat bo mam w tej chwili podobny problem :(

Otwieram mały sklep i zastanawiam się jak go ogrzać. Lokal to stary garaż. Wymiary 2,6 m na 6,5 m, wysokość 2,7 m. Lokal nie ma okien. Nie ma też wentylacji (jest prowizoryczna, ale ogólnie nie działa :( ).Jeśli chodzi o budowę lokalu to:

- jedna ze ścian (krótsza) jest cała w szybach (dwa okna wystawowe, drzwi wejściowe).

- druga krótsza to hm.... po prostu ściana :) cegły i tynk

- trzecia dłuższa to również zwykła ściana

- czwarta - dłuższa to płyta karton-gips (po drugiej stronie jest identyczny lokal)

- sufit - był stary i sypiący się sufit, został ocieplony wełną, folią, itp. (nie znam szczegółów), obniżony o jakieś 20cm i zakryty płytą karton-gips.

Wejście do lokalu jest bezpośrednio z zewnątrz.

To chyba wszystko co wiem...

Ludzie sugerują "kurtynę powietrzną" - ale czy to ogrzeje mi cały lokal? Jeśli tak to jaką powinien mieć moc? Są różne, najczęściej 2000W... Macie jakieś doświadczenia w tym zakresie?

Ze względu na brak wentylacji piecyk gazowy raczej odpada. Grzejniki elektyczne to chyba straszny koszt za rachunki za prąd...

Macie jakieś sugestie/pomysły? bo ja kompletnie nie wiem... Będę ogromnie wdzięczna za wszystkie sugestie :)

• 7 years później...

Ciekawa propozycja z naszego kanału murator.tv - japoński piecyk gazowy CORONA RX-2485. Jak mówi użytkownik tego przenośnego kominka mocy 2,4 kW: Grzeje jak szatan. Prawdziwy samuraj....

Zapraszamy do oglądania:

Edytowane przez Redakcja

Ciekawa propozycja z naszego kanału murator.tv - japoński piecyk gazowy CORONA RX-2485. Jak mówi użytkownik tego przenośnego kominka mocy 2,4 kW: Grzeje jak szatan. Prawdziwy samuraj....

Zapraszamy do oglądania:

Jeden litr nafty to około 10kWh. Cena nafty to od 10zl za litr.

1kWh z nafty to od złotówki w górę.

Przy takim piecyku należy dodatkowo więcej wietrzyć, więc już i tak drogie MJ wypuszczamy oknem.

Edytowane przez klaudiusz_x