Xiff 15.11.2009 08:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2009 jeszcze jest piecyk na paliwo Zibro... Grzałem tak jedną zimę. Troche śmierdzi naftą przy rozpalaniu, ale potem jest ok... zbiornik 100 zl starczal na miesiąc po ok 3 godz dziennie.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
coulignon 15.11.2009 08:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2009 jeszcze jest piecyk na paliwo Zibro... Grzałem tak jedną zimę. Troche śmierdzi naftą przy rozpalaniu, ale potem jest ok... zbiornik 100 zl starczal na miesiąc po ok 3 godz dziennie.. Miało być jak najtaniej a nie jak najdrozej... Nafta grzewcza w bańkach kosztuje ok 6 zł/litr Wartość opałowa to ko 38Mj/l Czyli koszt 1 GJ to ok 150 zł. Porównaj z tabelą wyżej. Dwa razy drożej niż prąd. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Xiff 15.11.2009 09:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2009 nie wiem jakie masz podstawy tych wyliczeń, w każdym razie mi sie bardziej opłacało kupić paliwo raz na miesiąc niż grzać farelką, czy tam grzejnikiem olejowym... Włączałem i od razu było ciepło w pokoju, a prądem grzałem 2h i jakoś ciepła nie poczułem.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
coulignon 15.11.2009 09:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2009 podstawa to wartośc opałowa nafty i cena za paliwa za litr. Jak ktos kiedyś napisał "pieniadze są policzalne" Należy przezwyciężyć swoje lęki związane z prądem: Jak tankujesz zbiornik z gazem LPG za 6000 zł na cały sezon to wtedy jest "tanio" Jak wydajesz po 1000 zł/miesięcznie na prąd do ogrzewania to wtedy jest "drogo" i kombinujesz jak tu grzać ekogroszkiem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Xiff 15.11.2009 09:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2009 spox... Jak możesz to podaj źródło wyliczeń tych MJ i GJ... Grzałem najpierw gazowym piecykiem, dało się przeżyć ale już miałem dość wilgoci w pokoju.. potem był prąd... licznik szalał.. potem trafiło się Zibro, było wporzo, choć nie mówię że tanio.. skończyło się na kaflokach.. Węgiel jest drogi, ale przynajmniej można spalić krzesła, stół i szafki jak jest kryzys Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MARTINA1 15.11.2009 10:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2009 Ogrzewanie takiego pomieszczenia prądem grzejnik olejowy nie będzie Cię kosztowało więcej jak ok. 100 pln przy grzaniu 5h/msc. -wiem z doświadczenia ... Więc jeśli jest to ZA dużo to sorry ..,ale przy fakcie pomieszczenia handlowego jak piszesz to chyba grzanie wrzucasz w koszta ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
darek63 15.11.2009 10:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2009 Chcesz dogrzewać cały lokal czy tylko miejscowo = obsługa, zatrudnieni?Jeśli to drugie - to najtaniej myślę, że będzie promiennikami np. falogenowymi (40-100 zł/sztuka). Przykłady: http://www.ceneo.pl/Ogrzewanie_przenosne;017Promienniki_P1-50553.htm?gclid=CJ_wv57gjJ4CFcmEzAodwi_0DAduże kubatury np: http://www.ogrzewnictwo.pl/index.php?akt_cms=299&cms=332 http://www.foko.pl/index.php?option=com_content&view=section&id=3&Itemid=57 Można poszukać używanych. Na nowe masz 2 lata gwarancji. Warto przeczytać też to: http://www.budujemydom.pl/component/option,com_content/task,specialblogcategory/act,view/id,8201/Itemid,39/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
coulignon 15.11.2009 10:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2009 spox... Jak możesz to podaj źródło wyliczeń tych MJ i GJ... Wartośc opałowa - Karta charektyrystyki tzw nafty oświetleniowej. Do wyboru Shell, Total, Jedlicze. Cena paliwa - strona Zibro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
muratoramator 15.11.2009 11:34 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2009 Ogrzewanie takiego pomieszczenia prądem grzejnik olejowy nie będzie Cię kosztowało więcej jak ok. 100 pln przy grzaniu 5h/msc. -wiem z doświadczenia ... Więc jeśli jest to ZA dużo to sorry ..,ale przy fakcie pomieszczenia handlowego jak piszesz to chyba grzanie wrzucasz w koszta ? 100zł za 5 godzin grzania w miesiącu? Dobrze napisałeś czy jest tu jakaś pomyłka? darek63, raczej całe pomieszczenie bym wolał grzać ale przy takim promienniku pomimo że jest miejscowy to i tak się pewnie rozchodzi to ciepło. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
darek63 15.11.2009 11:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2009 darek63, raczej całe pomieszczenie bym wolał grzać ale przy takim promienniku pomimo że jest miejscowy to i tak się pewnie rozchodzi to ciepło. Zależnie od mocy zasięg promiennika do kilku metrów. Mój za 70 zł o mocy 1500W grzeje do 1,5-2 m. (dogrzewam łazienkę podczas kąpieli lub w piwnicznej siłowni na czas ćwiczeń). Im bliżej jesteś tym cieplej. Efekt jest natychmiast po załączeniu. On ogrzewa osoby i rzeczy a powietrze grzeje wtórnie czyli powoli. Świecąc na osoby daje im wrażenie, że jest ciepłej.Takie większe i droższe podsufitowe ustawione do strzelania" ogniem krzyżowym mogą być OK. Przykłady:http://www.foko.pl/pliki/promienniki_foko.pdfhttp://www.elex.pl/klima.html Cytat:"OGRZEWANIE XXI WIEKUPROMIENNIKI HALOGENOWO-KWARCOWE SOLARTPromienniki SOLART jako źródło energii cieplnej wykorzystują krótkie fale podczerwone i ogrzewają na podobnej zasadzie jak słońce.Emitują energię z nieszkodliwego zakresu krótkiej fali podczerwonej (zwanej termiczną) o max. energii odpowiadającemu długości fali 1,2um. Energia przechodzi bez strat przez powietrze i ogrzewa natychmiastowo osoby i przedmioty w zasięgu jej działania. Prawie 100 % wyemitowanego przez promiennik ciepła trafia do odbiorcy na konkretną powierzchnię lub pojedyncze stanowisko pracy.Ogrzewacze kwarcowo-halogenowe działają na innej zasadzie tz. ciepło pochłaniane jest przez osoby, przedmioty, natomiast powietrze jest ogrzewane wtórnie przez niskotemperaturową naturalną konwekcje od przedmiotów, które pochłonęły (zaabsorbowały) energię cieplną." poszperaj i doczytaj ..... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MARTINA1 15.11.2009 13:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2009 XZY Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tkoko 19.12.2009 19:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2009 Witam Proponuję praktyczne porównanie kosztów piecyka olejowego (typu Ziobro) z ogrzewaniem prądem.koszt prądu z ostatniego rachunku to 0,54zł / kW (na rachunku 298zł za / 554kW) Koszt ogrzewania elektrycznym olejowym grzejnikiem o mocy 2kW to 1zł 08gr /godz (przy założeniu że grzejnik jest bezstratny!!) Koszt ogrzewania piecykiem olejowym (typu Ziobro) o mocy 2,4kw to 1zł 35gr/godz (piecyk o mocy faktycznej! 2,4kW zużywa 0,2 litra nafty) tak więc koszt ogrzewania naftowego to 0,56zł / kW (Przy cenie nafty 135zł / 20 litrów).Przy tych samych kosztach wynikających z porównania cen efekt cieplny zdecydowanie korzystniejszy dla Ziobro. Powierzchnia grzewcza w instrukcji 35-45m2Wada lekki zapach przy włączaniu i wyłączaniu piecyka. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
muratoramator 20.12.2009 12:01 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2009 Piecyki gazowe i naftowe u mnie odpadły właśnie z powodu. Postawiłem na piecyk konwektory i olejowy z termostatem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
stokras8 07.11.2014 18:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2014 Cześć Wszystkim jestem tu nowa, więc jakby co to liczę na wyrozumiałość.... Odświeżam temat bo mam w tej chwili podobny problem Otwieram mały sklep i zastanawiam się jak go ogrzać. Lokal to stary garaż. Wymiary 2,6 m na 6,5 m, wysokość 2,7 m. Lokal nie ma okien. Nie ma też wentylacji (jest prowizoryczna, ale ogólnie nie działa ).Jeśli chodzi o budowę lokalu to: - jedna ze ścian (krótsza) jest cała w szybach (dwa okna wystawowe, drzwi wejściowe). - druga krótsza to hm.... po prostu ściana cegły i tynk - trzecia dłuższa to również zwykła ściana - czwarta - dłuższa to płyta karton-gips (po drugiej stronie jest identyczny lokal) - sufit - był stary i sypiący się sufit, został ocieplony wełną, folią, itp. (nie znam szczegółów), obniżony o jakieś 20cm i zakryty płytą karton-gips. Wejście do lokalu jest bezpośrednio z zewnątrz. To chyba wszystko co wiem... Ludzie sugerują "kurtynę powietrzną" - ale czy to ogrzeje mi cały lokal? Jeśli tak to jaką powinien mieć moc? Są różne, najczęściej 2000W... Macie jakieś doświadczenia w tym zakresie? Ze względu na brak wentylacji piecyk gazowy raczej odpada. Grzejniki elektyczne to chyba straszny koszt za rachunki za prąd... Macie jakieś sugestie/pomysły? bo ja kompletnie nie wiem... Będę ogromnie wdzięczna za wszystkie sugestie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BrodowskiG 07.11.2014 18:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2014 odp. w drugim temacie to może ten zostawmy, nie rób 2 tematów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
stokras8 07.11.2014 18:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2014 odp. w drugim temacie to może ten zostawmy, nie rób 2 tematów ok, przepraszam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pikapika 08.11.2014 13:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2014 Jaki jest koszt ogrzewania takim piecykiem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Redakcja 01.07.2022 11:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lipca 2022 (edytowane) Ciekawa propozycja z naszego kanału murator.tv - japoński piecyk gazowy CORONA RX-2485. Jak mówi użytkownik tego przenośnego kominka mocy 2,4 kW: Grzeje jak szatan. Prawdziwy samuraj.... Zapraszamy do oglądania: Edytowane 1 Lipca 2022 przez Redakcja Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
klaudiusz_x 03.07.2022 09:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lipca 2022 (edytowane) Ciekawa propozycja z naszego kanału murator.tv - japoński piecyk gazowy CORONA RX-2485. Jak mówi użytkownik tego przenośnego kominka mocy 2,4 kW: Grzeje jak szatan. Prawdziwy samuraj.... Zapraszamy do oglądania: Jeden litr nafty to około 10kWh. Cena nafty to od 10zl za litr. 1kWh z nafty to od złotówki w górę. Przy takim piecyku należy dodatkowo więcej wietrzyć, więc już i tak drogie MJ wypuszczamy oknem. Edytowane 3 Lipca 2022 przez klaudiusz_x Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts