Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ekoplastik kontra Bor Plus

Lgrzechu

Recommended Posts

Bardziej wtajemniczonych prosze o informację odnośnie tych 2-ch systemów intalacji PP. Bor Plus to "katalogowa" instalacja w ofercie Wavina. Ekoplastik został chyba też przejety przez koncern Wavina...

Ekoplastik duży asortyment rur, złaczek, itd. w cenie nizszej od Bor Plus. Czy jest jakaś różnica jakościowa. Gdzie "klepią" tego Ekoplastika ?

Ps. czy dopłacilibyście do systemu PP stabilizowanego włóknem szklanym Aquatherm -Fusiotherm stabi glass ( tak się cykam czy ciepłej wody użytkowej nie zrobić z Aquathermu a zimną Ekoplastikiem lub Bor Plusem.

Bardziej wtajemniczonych prosze o informację odnośnie tych 2-ch systemów intalacji PP. Bor Plus to "katalogowa" instalacja w ofercie Wavina. Ekoplastik został chyba też przejety przez koncern Wavina...

Ekoplastik duży asortyment rur, złaczek, itd. w cenie nizszej od Bor Plus. Czy jest jakaś różnica jakościowa. Gdzie "klepią" tego Ekoplastika ?

Ekoplastik jest czeski a Bor Plus polski. Jedno i drugie obecnie jest połknięte przez Wavina. Co jest lepsze, gorsze? Szczerze mówiąc nie wiem. Temat znam głównie z własnych podchodów do tematu amatorsko wykonywanej instalacji, niemniej wydaje mi się, że oba wyroby należy traktować równorzędnie. Hurtownie oferujące "wyroby Wavina" zwykle specjalizują się tylko w jednym albo tylko w drugim i zwykle też rzeczywistość przedstawiają w sposób sugerujący, że to co właśnie oni sprzedają to jest prawdziwy Wavin, a to drugie to na doczepkę ("panie, Wavin zawsze sprzedawał Ekoplastik, A Bor to taki polski producent, którego wykupili" kontra: "Panie, oni kiedyś sprzedawali ten czeski Ekoplastik ale teraz wykupili Bora i jego robią, a Ekoplastik jest ciągnięty tylko dla hurtowni, które chcą pozostać wierne towarowi, bo mają na niego zbyt")

Ekoplastik faktycznie ma w ofercie sporo nietypowych a bardzo ciekawych kształtek, ale jak praktyka mi wykazała, są one niestety trudne do kupienia.

Ps. czy dopłacilibyście do systemu PP stabilizowanego włóknem szklanym Aquatherm -Fusiotherm stabi glass ( tak się cykam czy ciepłej wody użytkowej nie zrobić z Aquathermu a zimną Ekoplastikiem lub Bor Plusem.

Ten sam dylemat miałem, stanęło na tym, że skoro rurki mają być schowane w wylewkach i generalnie leżeć, to pchanie się w rury stabilizowane nie ma sensu. Robię ze zwykłych. I z tego co wiem, taka tez jest norma, mało kto (z osób mających instalację z PP) ma ciepłą wodę ze stabilizowanych rur zrobioną.

J.