Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Bulgotanie w kibelku

Trociu

Recommended Posts

Witam

Zauważyłem ostatnio - a raczej usłyszałem - że czasami przy spuszczaniu wody z wanny po większej kąpieli bulgocze mi trochę w kibelku, będącym na tym samym pionie kanalizacyjnym.

Nie wysysa powietrza tylko je wypycha.

Aby efekt zaistniał musi być więcej wody w wannie. Przy małym poziomie nie występuje.

Podejrzewacie co może być powodem?

Co sprawdzić?

odpowietrzenie odpowietrzeniem, ale pewnie i kalibry instalacji małe

a jak sprawdzić odpowietrzenie? najpierw czy jest, a potem wpuścić dym

a jak? kombinuj

Odpływ z kibelka jest chyba na 110 (taka średnica jak wylot ze stelaża). Odpływ z wanny jest z tego co pamiętam fi50. Obie części idą niezależnie do pionu kanalizacyjnego. Każdy z nich wpada w innym miejscu.

Pion kanalizacyjny zakończony jest napowietrzaczem. Nie ma wyprowadzenia na dach.

Witam

Zauważyłem ostatnio - a raczej usłyszałem - że czasami przy spuszczaniu wody z wanny po większej kąpieli bulgocze mi trochę w kibelku, będącym na tym samym pionie kanalizacyjnym.

Nie wysysa powietrza tylko je wypycha.

Aby efekt zaistniał musi być więcej wody w wannie. Przy małym poziomie nie występuje.

Podejrzewacie co może być powodem?

Co sprawdzić?

Stawiam na przytkanie sie kanalizacji. :(

Stawiam na przytkanie sie kanalizacji. :(

Kolega ma rację :p Mnie też sie wydaje, że to 100% diagnoza lej coś do przetykania jakieś dobre chemikalia... pomoże :wink:

też tak uważam, w ubiegłym roku zaczęło sie bulgotaniem, a skończyło na gumiakach i wielkiej akcji przetykania sracza.

A przyczyna była... zmiana papieru toaletowego, zaczęlismy kupowac w Rossmanie jakiś taki...grubszy, przyjemny, mięciutki, nazwy nie pamiętam... ale właśnie ten papier był zbyt zwarty i nie przelatywał tak jak inne. Poszło tego "Kreta" i sody kaustycznej, zrobiło wielkie "gluk" i się przetkało :)