pete.c 12.11.2009 12:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2009 budowlaniec namawia mnie żeby podnieść ścianę kolankową domu o 50 cm (dwa pustaki) - bez tego ścianka będzie miała ok.50 cm, po zmianie ok 1 m. co o tym sądzicie? i co w tym układzie zrobić z gankiem? czy nie zostanie dziwnie duża ściana między oknami i połacią dachową? po drugie - uważacie że przy różnych rozmiarach okien na tym samym piętrze powinno się je równać do parapetu czy górnej krawędzi? budowlaniec twierdzi pierwsze, kierownik drugie i mam sobie wybrać, przyznam że nigdy nie zwracałem na to uwagi . Ponadto okno w małym pokoju obok tarasu ma zostać zmniejszone tak, aby górna krawędź była równo z górną krawędzią tarasowych drzwi co sądzicie o okienku w dachu klatki schodowej przy tym projekcie (nie było a chcę zrobić) ? niżej link do projektu. będę wdzięczny za opinie, bo mamy zgryza z żoną. http://www.archeton.pl/projekt-domu-drozd_eko-828-925-opisogolnyl-a5c5d6fd1a34a4b94a654794571fd57d Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mikolayi 12.11.2009 12:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2009 a kto już zadelklarował wziecie na siebie odpowiedzialnosci za znaczące odstępstwo od zatwierdzonego projektu ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pete.c 12.11.2009 12:32 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2009 kierownik jest projektantem adaptującym (czy jak to się zwie) i nie widzi problemu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
madzioras 12.11.2009 12:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2009 W temacie ścianki kolankowej: 50 cm to rzeczywiście bardzo nisko. Gwarantuję że w przyszłości będziecie kląć na ograniczoną użytkowość poddasza. Znam ludzi którzy zrobili ściankę na 60 cm i teraz ich trafia szlag bo znaczna część pomieszczeń zostaje niewykorzystana. Ale to Wasza decyzja. A w sprawie formalności: wpis kierownika budowy w dzienniku z informacją o zmianie i nie powinno być problemu. Nie takie zmiany ludzie robią. Na etapie budowania jeszcze się wiele pomysłów w głowie rodzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mikolayi 12.11.2009 12:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2009 kierownik jest projektantem adaptującym (czy jak to się zwie) i nie widzi problemu. to Wy to dopiero projektujecie czy już macie pozwolenie i budujecie ? ja nie zatrudniłbym projektanta, który robił mi adaptację projektu jako kierownika budowy domu, który sam adaptował jak dopiero projektujecie to pierwszy mój post uznaj za niebyły i pamiętaj o proporcjach reszta do woli jak już budujecie wywal kierownika/projektanta na zbity pysk A w sprawie formalności: wpis kierownika budowy w dzienniku z informacją o zmianie i nie powinno być problemu. problem jest Nie takie zmiany ludzie robią. i potem płaczą nie cierpię jak ktoś radośnie radzi obchodzenie prawa "bo przecież innym się udaje" a jak się tutaj nie uda to co ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bombel79 12.11.2009 12:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2009 chyba byloby lepiej jakby tego wpisu nie bylo bo tak to sie chyba podkladacie (samowolna zmiana kubatury budynku) ja juz pare razy pisalem, ze jedna z nielicznych dobrych decyzji na budowie bylo podniesienie scianki kolankwej (ale na etapie projektu) do zdaje sie 130 cm na gotowo (4 pustaki, wieniec i murlata - 10 cm wylewki) no i okna dachow wyszly dobrze, tzn. ja nie mam problemow zeby zobaczyc trawe dzieciaki nie wyjda przez okna na dach (no chyba ze w wieku 12 lat tylko trzeba dac klamki na dole... ostatnio widzialem dom z wysoka scianka kolankowa i klamkami na gorze... ale "poraszka"... PS sugeruje podejscie aby wzgledy uzytkowe przewazyly nad wizualnymi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
madzioras 12.11.2009 12:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2009 Bez przesady... Może jeszcze napiszesz, że przy odbiorach facet z miarką przychodzi i sprawdza wszystkie wymiary i wysokości czy są zgodne z projektem. Nie mówię o całkowitym wywróceniu projektu do góry nogami i zbudowaniu domu, który nie przypomina tego, na który dostaliśmy pozwolenie ale podniesienie ścianki kolankowej to nie jest straszana zbrodnia. Znam masę osób, które to zrobiło i nie miało z tym ze strony papierologicznej żadnych problemów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mikolayi 12.11.2009 12:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2009 Bez przesady... Może jeszcze napiszesz, że przy odbiorach facet z miarką przychodzi i sprawdza wszystkie wymiary i wysokości czy są zgodne z projektem. Nie mówię o całkowitym wywróceniu projektu do góry nogami i zbudowaniu domu, który nie przypomina tego, na który dostaliśmy pozwolenie ale podniesienie ścianki kolankowej to nie jest straszana zbrodnia. Znam masę osób, które to zrobiło i nie miało z tym ze strony papierologicznej żadnych problemów. poczytaj prawo budowlane a potem nie wypisuj bzdur albo w odwrotnej kolejności na odbiory przychodzi facet z miarką i potrafi zmierzyć odległość kratki wentylacyjnej od sufitu albo ilość stopni przy wejściu do domu To że przy domkach jednorodzinnych nie uzyskuje się pozwolenia na użytkowanie a tylko zgłasza zakończenie budowy nie zwalnia z przestrzegania prawa. A przynajmniej nie ćwierkania naokoło w głos ja kto mam gdzieś przepisy i robię po swojemu jak nie uważasz co robisz to potem rób jak uważasz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sSiwy12 12.11.2009 12:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2009 Bez przesady... ....Znam masę osób, które to zrobiło i nie miało z tym ze strony papierologicznej żadnych problemów. Tak się składa, że podzielam pogląd mikolayi. To, że nikogo „nie złapano” nie jest argumentem. W zasadzie to chodzi tylko o to, abyś był świadomy „zagrożenia”, bo przeca po to jest to Forum. Zrobisz jak uważasz, ale z pełną świadomością. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pete.c 12.11.2009 12:55 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2009 a nie ma czegoś takiego jak aneksowanie pozwolenia? coś mi kierbud zdaje się mówił ale dopytam (temat jest świeży i na razie się zastanawiamy). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mikolayi 12.11.2009 13:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2009 a nie ma czegoś takiego jak aneksowanie pozwolenia? coś mi kierbud zdaje się mówił ale dopytam (temat jest świeży i na razie się zastanawiamy). jest pozwolenie zamienne jeśli opowiadał Ci o jakimś aneksowaniu to tym bardziej go wywal Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
daggulka 12.11.2009 13:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2009 ja też bym podniosła ściankę kolankową - jak dla mnie 50 cm to stanowczo za mało ...... ale wtedy koniecznie wydłużyć krokwie żeby nie było dysproporcji wizualnie z zewnatrz ..... dodatkowo jeśli podniesiesz ściankę - zmieni się układ jętek w dachu - trzeba bedzie mieć to na uwadze przy wykonaniu więźby .... każdy dekarz z głową na karku to wie , ale paproków niemało , więc uważać trza i lepiej wiedzieć takie rzeczy .... okienko w dachu klatki schodowej - mam i za cholere nie wiem jak toto umyć , bo pod spodem są schody zabiegowe , drabiny nie postawisz (okno niemyte od nowości ) .... według mnie spokojnie wystarczy jesli są częściowo przeszklone drzwi u góry w pomieszczeniach ... gdybym wiedziała to co wiem dziś - w ogóle nie byłoby u mnie żadnych okien dachowych z wyjątkiem łazienki gdzie nie mam innej opcji ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
madzioras 12.11.2009 13:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2009 Bez przesady... ....Znam masę osób, które to zrobiło i nie miało z tym ze strony papierologicznej żadnych problemów. Tak się składa, że podzielam pogląd mikolayi. To, że nikogo „nie złapano” nie jest argumentem. W zasadzie to chodzi tylko o to, abyś był świadomy „zagrożenia”, bo przeca po to jest to Forum. Zrobisz jak uważasz, ale z pełną świadomością. Zgadzam się. Nie nam tu podejmować decyzję. Osteczna decyzja należy do inwestora. Kolega mikolayi patrzy na problem z urzędniczego punktu widzenia a ja przedstawiam sprawę z punktu widzenia inwestora. Ostateczną decyzję i tak podejmie pete.c Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mikimka 12.11.2009 17:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2009 pete.cPoproś tego projektanta adaptującego albo sam sobie narysuj budynek z podniesioną ścianką, żebyś się później nie zdziwił, że wygląda nie tak jak w projekcie, który kupiłeś. Odpowiedz sobie na pytanie po co podnosić ściankę? Bo tak wszyscy robią? Za mało miejsca na poddaszu? Nie musisz trzymać się schematu, że okna zazwyczaj równa się górą. W tym projekcie fajnie wygląda równanie dołem. Coś Cię urzekło w tym projekcie , po co to psuć? M Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts