strzałka 12.11.2009 12:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2009 4 lata temu kupiliśmy gospodarstwo na Podkarpaciu, niestety pomimo,że prowadzą do nas 4 drogi aktualnie zostaliśmy odcięci od świata. # z dróg nadają się do jazdy tylko przy dobrej pogodzie, 4 -ta w najlepszym stanie okazała się drogą o nieuregulowanych stosunkach własnościowych. Od okolicznych mieszkańców wiemy, że gmina wykonała ją ponad 20 lat temu i wszystko było dobrze, aż nagle jeden z właścicieli działki przez którą przebiega postawił na niej kilka miesięcy temu zaporę, a od 2 listopada całkowicie ją zablokował wbijając w nią pale. Gmnina na terenie której znajduje się droga jest w trakcie załatwiania formalności wywłaszczeniowych, ale na dzień dzisiejszy nikt nie jeat władny w usunięciu blokady. Czy można blokować dojazd dla służb ratunkowych (straż pożarna czy pogotowie) nawet wówcza gdy część drogi znajduje się na prywatnej działce? To pewnie około 10 metrów. Kto nam może pomóc? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mikolayi 12.11.2009 14:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2009 może właściciel którejś z pozostałych trzech dróg (jesli któraś jest publiczna) zainteresuje się nią i zadba o:Art. 20. Do zarządcy drogi należy w szczególności: (...)4. utrzymanie nawierzchni drogi, chodników, drogowych obiektów inżynierskich, urządzeń zabezpieczających ruch i innych urządzeń związanych z drogą; (...)10. przeprowadzanie okresowych kontroli stanu dróg i drogowych obiektów inżynierskich oraz przepraw promowych, ze szczególnym uwzględnieniem ich wpływu na stan bezpieczeństwa ruchu drogowego; (...)11. wykonywanie robót interwencyjnych, robót utrzymaniowych i zabezpieczających; (...)12. przeciwdziałanie niszczeniu dróg przez ich użytkowników; Moze warto pójść w tę stronę ? Choć wiem że idzie zima a dojechać trzeba Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sSiwy12 12.11.2009 15:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2009 Pod warunkiem, że są to drogi – oznaczenie na mapie „dr”. I jeszcze jedno „drogi dojazdowe” do gospodarstw rolnych nie są sklasyfikowane pod ogólnym pojęciem „droga” – np. nie ma „obowiązkowej” szerokości, itp. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pracuś 17.11.2009 10:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2009 Witam Też mieszkam na podkarpaciu i stwierdzam że tylko tu sa mozliwe takie numeru z sasiadami i wbijaniem pali w drogę. Mi tez zrobiono taki numer 5 lat temu i do dziś bujam sie po sądach a gmina ma to GDZIEŚ . jESLI DZIS KTOS ZROBIŁ BY MI TAKI NUMER TO WYPIER....... bym takie słupy /wbite nielegalnie/ i niech on mi udowadnia że jednak były dobrze. pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts