gal423 12.11.2009 14:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2009 Witam. Na wiosnę zamierzam postawić sam niewielki budynek gospodarczy murowany z czegoś taniego i lekkiego - taki składzik na rower, kosiarkę szpadel itp. . Domek będzie miał wymiary 3mx5m i 2 metry wysokości, dach - coś lekkiego, może blachodachówka albo papa wsparta na belkach rozmieszczonych co 1 metr, przytwierdzonych do murłaty. Taki domek wymaga tylko zgłosznia do starostwa więc sam zamierzam to wszystko zaplanować i potem wykonać, doświadczenie w pracach tego typu mam, wykańczałem sam swój dom. Mam parę pytań : 1) ściany planuje postawić z jakiegoś suporexu (ma być lekko i tanio, chyba że możecie mi polecić jeszcze tańszy materiał), na fundamencie posadowionym 80 cm w gruncie (ponoć taka jest głębokość przemaraznia w wielkopolsce) - ponieważ obciążenia ścian będzie niewielkie (dach ma być lekki) to czy grubość ściany 12 cm wystarczy ? Szukałem na forum ale znalazłem tylko pytanie o grubość ściany o wysokości 4 metrów a ja chcę postawić połowę niższą. Tylko nie piszcie, że lepiej 24 cm grubości, to ma być zwykły składzik na narzędzia. 2) na forum znalazłem też radę, żeby kleić to na klej a nie zaprawę bo odparzy - co polecacie ? Widziałem domy murowane i na klej i na zaprawę, co wychodzi taniej i łatwiej. Jeśli na klej to jaką maksymalną grubość może mieć spoina, im mniejsza tym niestety muszę dokładniej murować. 3) czy taki mały domek potrzebuje wieńca, czy murłaty można zakotwić bezpośrednio w suporexie ? 4) czy do starostwa powiatowego do zgłoszenia wystarczy dołączyć odręczny szkic i mapkę z obrysem, czy może trzeba bardziej się postarać (jakiś mini-projekt) , chodzi mi o to, że chciał bym w miarę sprawnie załatwić papierkową część której osobiście nie cierpię robić Z góry dziękuje za odpowiedź. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tedii 12.11.2009 22:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2009 Podłączę się pod temat bo też mnie to czeka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamykkamyk2 13.11.2009 08:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2009 Ja 2 miesiące temu składałem w gminie zgłoszenie budowy budynku gospodarczego. Trzeba wypełnić wniosek, zrobić szkice z dokładnymi wymiarami obiektu, nanieść obiekt na mapce działki i opisać krótko sposób budowy i materiały. W ten sposób było u mnie w gminie i obyło się bez żadnych poprawek i zastrzeżeń. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
am00 13.11.2009 10:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2009 Fundament nie musi być taki głęboki jeśli teren jest piaszczysty (wystraczy 50cm). Bloczki 12cm są trochę wąskie, ale do przyjęcia. Ja robiłem troche większą budowlę z taniego suporeksu szarego o szerokości 18cm. Mozna dostać na zamówienie bloczki 15cm. Tylko pierwszą warstwę robimy na zaprawę pozostałe na klej. Średnia grubość fugi to 2mm. Zaprawa lubi się odparzać, a klej trzyma lepiej niż sam bloczek. No i łatwiej się muruje. Wieniec jest konieczny, natomiast murłata już nie. Ja robiłem wieniec betonowy w szalunku traconym z desek (tj deski zostały). Do zbrojenia wystarczy jeden drut. Tylko w nadprożach 2 lub 3. Ja miałem bramę o szerokosci 3m więc tam dałem 4 druty. Na ścianie bez okien tylko jeden drut fi 12mm. Szalunek wieńca przewierciłem na wylot pretami gwintowanymi w miejscach gdzie miały być krokwie. Pod te pęty przełożyłem pasek z blachy perforowanej i wygiąłem do góry. Później do tych pasków przykręciłem krokwie. Wieniec jest konieczny z dwóch powodów: spina ściany na wypadek pęknięć i rozchodzenia się scian np. pod wpływem nacisku krokwi i zabezpiecza dach przed zerwaniem podczas wichury. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gal423 16.11.2009 12:29 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2009 Dziękuję za odpowiedzi - trochę sobie to poukładałem. Mam jeszcze jedno pytanie dotyczące strony formalnej - pozmieniały mi się trochę wizje umiejscowienia domku na działce i teraz zacząłem szukać odpowiedzi na pytanie o odległość od granicy działki - mam małą i wąską działkę (10 x 35 metrów) budynek mieszkalny stoi w granicy działki, budynek gospodarczy chciałem posadowić w drugim końcu działki w odległości 1m z każdej strony ogrodzenia. Znalazłem artykuł :http://www.budnet.pl/Nowe_prawo_budowlane_dotyczace_usytuowania_na_dzialce_budynkow_oraz_in,prawo_budowlane,a=2258.html i w nim : Obiekty o długości mniejszej niż 5,5 m i o wysokości mniejszej niż 3 m można sytuować bezpośrednio przy granicy z sąsiednią działką lub w odległości nie mniejszej niż 1,5m. Czy to oznacza, że mam dwa wyjścia - albo postawić budynek gosp. w granicy działki albo co najmniej 1,5 m od niej ale np. 1 metr od granicy już nie ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamykkamyk2 16.11.2009 16:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2009 Też tak sądziłem, urzędnicy mnie naprostowali. Powiedzieli że 0 m od granicy, to tylko jeżeli sąsiad postawi taki sam bliźniak.A może u mnie w gminie jest inna interpretacja przepisów i mnie zrobili w balona. Popytaj u siebie w gminie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
magicc 18.11.2009 11:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2009 jesteś pewny, że budynek trwale połączony z podłożem nawet o wymiarach 5x5 m wymaga jedynie zgłoszenia ? Taki budowle wymagają pozwolenia na budowę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
makak 19.11.2009 15:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2009 do 25m2 zgloszenie,Robilem takie pomieszczenie gospodarcze fundament +sciany z max i jedynie trzeba zglosic i poczekac mc na ew uwagi urzedu. Po mc mozna budowac http://www.muratordom.pl/budowa-i-remont/przed-budowa/kiedy-pozwolenie_-a-kiedy-zgloszenie_,6320_3363.htm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
am00 20.11.2009 13:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2009 jesteś pewny, że budynek trwale połączony z podłożem nawet o wymiarach 5x5 m wymaga jedynie zgłoszenia ? Taki budowle wymagają pozwolenia na budowę. No niezupełnie - jest napisane 25m2 lub 35m2 na wsi, ale o rozpietości (cokolwiek to znaczy) nie przekraczającej 4,8m. Tak więc nie może być 5x5 ale 4,8 x ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
a_kacper 20.11.2009 21:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2009 Jeżeli ma to być składzik/magazynek zrobiłbym go w konstrukcji drewnianej.Bez fundamentu tylko na płycie betonowej lub na samych słupkach betonowych i drewnianej podłodze.Kopalnią wiedzy w tej technologii jest stronka http://www.szkielet.pl/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gal423 21.11.2009 19:45 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2009 Tak więc początkowo zamierzałem ten domek zrobić z drewna. Potem jednak zmieniłem decyzję z powodu następujących przemyśleń : 1) Domek chcę postawić całkowicie sam, "w drewnie" nie mam wogóle doświadczenia a w murowaniu i owszem. I to jest główny powód mojej decyzji. Poza tym do murowania mam wszystkie potrzebne narzędzia łącznie z betoniarką, a do drewna to nawet porządnej piły elektrycznej nie mam 2) na moim osiedlu buduje się mnóstwo domów, miałem okazję oglądać płoty drewniane, podbitki oraz domki ogrodowe drewniane i generalnie wszystko to jest ładne na początku, po 2-3 latach wygląda źle, a to farba odpada, a to drewno się wykrzywia - nie wiem z czego to wynika, może drewno jest źle albo za krótko wysuszone ? W każdym razie trochę się do drewna zraziłem, boje się, że za jakiś czas mój drewniany domek będzie też niespecjalnie wyglądał. 3) W okolicy jest dużo hurtowni materiałów budowlanych a tylko parę tartaków. Łatwiej będzie kupić beton, cegły itp w dobrej cenie niż drewno. 4) Technologia murowana wg mnie daje większą różnorodność wykończenia elewacji - bogata paleta kolorów, rodzajów tynków, klinkieru itp. 5) Dobrze wymurowany domek będzie służył "do końca życia", drewniany chyba jednak krócej ? Wszystkie te argumenty to tylko moja opinia dlatego chętnie zapoznam się z opinią innych osób. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tedii 21.11.2009 21:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2009 Murowany bo została mi jeszcze sterta "klocków" BK. Wstępny projekt mam.I tak ma to być: magazynek na graty, sauna,WC,prysznic. Połączony z "zapleczem rozrywkowym" typu wiata,grill itd. fundament lany w wykop,ściany BK + styropian,stropodach drewniany. Miejsce jest,materiał prawie jest,chęci są i .... totalny brak czasu. Sam jestem ciekaw czy coś z tego wyjdzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
NOTO 24.11.2009 11:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2009 Ja myślę o drewnianym składziku doczepionym do bryły domu. Narzędzia do drewna to pikuś (cenowo).Drewno dobrze zabezpieczone i pod dachem wytrzyma bardzo długo. Mam obecnie na cześci ściany zewn. okładziny z drewna. po 4-5 latach wygląda OK. I zawsze to drewno. Dla mnie wizualnie to plus. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts