Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ogrzewanie wody prądem czy gazem ? Co taniej?

marflo

Recommended Posts

Witam

Mam mieszkanie w kamienicy z małą łazienką, w której zmieści się tylko prysznic, sedes i pralka. Nie ma tam gazu. W takim razie jak najtaniej i najlepiej (w razie możliwości proszę o podanie szczegółów) ogrzewać wodę?

Będę tam mieszkały 2 osoby.

I czy poprowadzić ciepłą wodę do kuchni, czy zamontować ogrzewanie elektryczne przepływowe? Z kuchni do łazienki jest ok. 5-6 m.

Proszę o pomoc!

A ile wytrzymuje twoja instalacja elektryczna? Bo sensowny ogrzewacz przepływowy to tak 20-15KW zaś instalacja 3-4KW (a w kamienicach to nawet mniej )

Nie ma tam gazu

To co za wybór miedzy gazem a pradem skoro gazu nie masz??

Jezeli twoja instalacja nie wytrzymuje wielkich prądów to jesteś skazany bojler - niezbyt to opłacalne ale na bezrybiu i rak ryba. No i czas nagrzewania to jakieś 2-4 godzin.Trzeba przemyślnie dobrać pojemność zbiornika do średniego zużycia.

Osobiście wybrałbym dla siebie boiler na prąd bo:

-jest bezpieczniejszy.

-nie musisz dygać z samochodu z butlami.

-nie masz problemu z kominiarzem ,( przeglady).

-przy gazie musisz mieć tak naprawdę dwie butle( 1 w zapasie).

Tak naprawdę to niewiem czy w kamienicy mozna legalnie zinstalować takie ustrojstwo gazowe.

Kiedyś miałem bojler( o zbyt dużej pojemności) i eksperymentalnie próbowałem grzać wodę gazem na kuchni . Wyszło podobnie cenowo.

Ps Boiler był upchany nad pralką- tez miałem maleńką łazienke. Ile razy walnełem się w ten bojler to policzyć się nieda.Wodę dociągniesz do kuchni ,ale musisz dobrze zaizolować rurkę z ciepłą wodą

Witam ,5-6 metrow to troche duzo,bedziesz mial duze straty energi.Po odkreceniu cieplej wody bedziesz musial chwile poczekac ,az zimna zejdzie.Najlepeij jakbys jednak nie montowal bojlera ,bo bojler to duza pojemnosc ,a mala moc tylko terme o pojemnosci 5-10 litrow ,ale za to o mocy 2kw,Na prysznic zupelnie wystarczy,a przynajmniej szybko sie nagrzeje i nie bedziesz mial strat zwiazanych ze stygnieciem wody w rurach .Pzdr