Darek G 12.11.2009 18:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2009 W sobotę majstry będą u mnie kończyć komin schiedla i montować na nim czape i stożek który był w komplecie z kominem. Coś nie za bardzo wiedzą jak do tego podejść. Ja też nie jestem do końca pewien. Czapa będzie wylewana na budowie (już na kominie). Pytanie Jak przymocować stożek? Ona ma na dole 3 takie "nóżki" - czy te nóżki mają stać na czapie i ma być przerwa między czapą a stożkiem, czy może stożek przymocować jakąś zaprawą? Nie wiem czy tam nie powinno być przerwy w celu wentylacji, ale jak zostanie przerwa to nie wiem czy stożek nie odfrunie przy mocnym wietrze. W dołączonej instrukcji montażu jakoś niem nic na ten temat. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
helixwroclaw2005 12.11.2009 19:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2009 Darek G oglądałeś to:http://www.schiedel.pl/uploads/media/IM_Schiedel_RONDO_PLUS.pdf Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Darek G 12.11.2009 20:37 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2009 Darek G oglądałeś to: http://www.schiedel.pl/uploads/media/IM_Schiedel_RONDO_PLUS.pdf Tak, oglądałem, to jest właśnie dołączona instrukcja montażu o której pisałem. Cały opis montażu stożka ogranicza się tam do zdania: "Na płycie przykrywającej osadzić stożek wylotu spalin". Nie wiem jak to rozumieć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
edde 12.11.2009 20:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2009 stożek stawiasz na tych "nóżkach" (u mnie były one 4, a każda z otworem na przykręcenie do czapki), zostawiając tą szczelinę drożną, ona jest do wentylacji wełny (lub pustki) pomiędzy pustakiem a ceramiką, gdzieś to na rysunkach schiedla widziałem też Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Darek G 12.11.2009 21:23 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2009 stożek stawiasz na tych "nóżkach" (u mnie były one 4, a każda z otworem na przykręcenie do czapki), zostawiając tą szczelinę drożną, ona jest do wentylacji wełny (lub pustki) pomiędzy pustakiem a ceramiką, gdzieś to na rysunkach schiedla widziałem też hmmm...., może faktycznie są cztery, ale napewno niema u mnie otworów do przykręcenia stożka. Poza tym "nóżki" są pionowo bez podstawki i jak by miały być przykręcone to nie od góry tylko ewetualnie od boku..... jakoś mi to nie pasuje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
edde 12.11.2009 23:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2009 no to nie wiem, moje były to raczej "łapki" a nie "nóżki" jakby przedłużenie zewnętrznej części stożka, wygięte do poziomego zamocowania do góry czapy na kominie, no ale nie był to schiedel, jakbyś ni mocował to szczelina wentylacyjna pomiedzy stozkiem (pod stożkiem w stronę zewnętrzną) musi być jeżeli to jest np. rondo plus to wg instrukcji http://www.schiedel.pl/uploads/media/IM_Schiedel_RONDO_PLUS.pdf stożek mocowany jest na końcowym kawałku rury ceramicznej a te "nóżki" są do ustalenia położenia, wycentrowania stożka względem kołnierza na czapce (kołnierz zapobiega spływaniu wody z czapki do wewnątrz przestrzeni przewietrzającej), sam stożek jest jakby lekko nad czapką ustawiony, i tak zrób Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pierwek 13.11.2009 10:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2009 hmmm...., może faktycznie są cztery, ale napewno niema u mnie otworów do przykręcenia stożka. Poza tym "nóżki" są pionowo bez podstawki i jak by miały być przykręcone to nie od góry tylko ewetualnie od boku..... jakoś mi to nie pasuje. to jakiś problem wziąć kombinerki i wygiąć te stopki pod kątem 90 stopni i wywiercić w nich otworki? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hojnorek 18.11.2009 17:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2009 nad czapę musisz wypuścić rurę ceramiczną na mniej więcej wysokość stożka. stożek osadzasz na rurze (wystające bolce zaginasz) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts