Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

montaż stożka na kominie schiedel - jak?

Recommended Posts

W sobotę majstry będą u mnie kończyć komin schiedla i montować na nim czape i stożek który był w komplecie z kominem. Coś nie za bardzo wiedzą jak do tego podejść. Ja też nie jestem do końca pewien.

Czapa będzie wylewana na budowie (już na kominie). Pytanie Jak przymocować stożek? Ona ma na dole 3 takie "nóżki" - czy te nóżki mają stać na czapie i ma być przerwa między czapą a stożkiem, czy może stożek przymocować jakąś zaprawą?

Nie wiem czy tam nie powinno być przerwy w celu wentylacji, ale jak zostanie przerwa to nie wiem czy stożek nie odfrunie przy mocnym wietrze.

W dołączonej instrukcji montażu jakoś niem nic na ten temat.

Tak, oglądałem, to jest właśnie dołączona instrukcja montażu o której pisałem. Cały opis montażu stożka ogranicza się tam do zdania: "Na płycie przykrywającej osadzić stożek wylotu spalin". Nie wiem jak to rozumieć.

stożek stawiasz na tych "nóżkach" (u mnie były one 4, a każda z otworem na przykręcenie do czapki), zostawiając tą szczelinę drożną, ona jest do wentylacji wełny (lub pustki) pomiędzy pustakiem a ceramiką, gdzieś to na rysunkach schiedla widziałem też

hmmm...., może faktycznie są cztery, ale napewno niema u mnie otworów do przykręcenia stożka. Poza tym "nóżki" są pionowo bez podstawki i jak by miały być przykręcone to nie od góry tylko ewetualnie od boku..... jakoś mi to nie pasuje.

no to nie wiem, moje były to raczej "łapki" a nie "nóżki" :wink: jakby przedłużenie zewnętrznej części stożka, wygięte do poziomego zamocowania do góry czapy na kominie, no ale nie był to schiedel, jakbyś ni mocował to szczelina wentylacyjna pomiedzy stozkiem (pod stożkiem w stronę zewnętrzną) musi być

jeżeli to jest np. rondo plus to wg instrukcji http://www.schiedel.pl/uploads/media/IM_Schiedel_RONDO_PLUS.pdf stożek mocowany jest na końcowym kawałku rury ceramicznej a te "nóżki" są do ustalenia położenia, wycentrowania stożka względem kołnierza na czapce (kołnierz zapobiega spływaniu wody z czapki do wewnątrz przestrzeni przewietrzającej), sam stożek jest jakby lekko nad czapką ustawiony, i tak zrób

hmmm...., może faktycznie są cztery, ale napewno niema u mnie otworów do przykręcenia stożka. Poza tym "nóżki" są pionowo bez podstawki i jak by miały być przykręcone to nie od góry tylko ewetualnie od boku..... jakoś mi to nie pasuje.

to jakiś problem wziąć kombinerki i wygiąć te stopki pod kątem 90 stopni i wywiercić w nich otworki?