Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

DREWNIANY PŁOT

Recommended Posts

Moje sosnowe.

Tez juz wklejałem kiedyś.

W sumie 1200 sztachet.

Zaimpregnowane, 4 latka mokną, marzną, słońce grzeje...........

Nic sie nie dzieje.

Polecam.

PS:

kupowałem u górali znajomych na zamówienie, jechałem specjalnie, zapłaciłem równo 50% mniej..... :D

Deski 2.95 i szerokość 12 to trochę za wąskie.

IMHO 20 cm szer to by tak było ok. Olcha sezonowana kilka lat.

Robiłem w ostatnich dniach płot dechy dł 3 m szer nawet do 40 cm

grubość 2,8-3 cm

http://foto3.m.onet.pl/_m/5b2f06e414515c4b376f8d23e89ee1cf,10,19,0.jpg

Powiedz więcej , jaka ma być forma płotu ?

• 2 weeks później...
  • 3 years później...

Do ogrodzenia wykorzystałem na podmurówkę na wylanym wcześniej fundamencie/ławie bloczki które zostały po budowie.

Słupy z profilu 60x40 mm ,pod bramę 80x60 mm, stelaż bramy i bramki z profilu 40x40mm.

Deski sosnowe sezonowane 30-40cm szerokie na 3,5cm grube długość wychodziła po 150cm na przęsłach co 2m i po 180cm na bramie i bramce. Brama dwa skrzydła po 2,5 metra każde, bramka 120cm.

Do słupów przyspawane płaskowniki z 5 z nawierconymi otworami do poprzecznych desek będących nośnikami sztachet. Wkręty do drewna 6.

Deski okręcane po obu stronach na mijankę, wysokość ogrodzenia 2m, z zewnątrz nic nie widać i oto chodziło, brama i furtka aby były lżejsze mają deski po jednej stronie a od wewnątrz jest przybita lekka wiklina

Całość zamalowana olejem przepracowanym.

Koszt całości to niecałe 6000pln materiał i moja robota- betonowanie, zbrojenie które też zostało z budowy, cięcie i malowanie desek.

A tak to mniej więcej wygląda w prawie końcowej fazie.

WP_005124.jpgWP_005085.jpgWP_005084.jpgWP_004571.jpgWP_005027.jpg

Edytowane przez greyzone

• 2 months później...

Słuchajcie. Jaka powinna być głębokość betonu pod słupkiem, żeby z czasem wiatr nie przechylił płotu?

Ja mam ziemię gliniastą i wysoką wodę gruntową, która rozmiękcza ziemię. Punkt przemarzania to jedno, ale stabilność to drugie. Stosunek tego co pod do tego co nad. Często widuję pochylone ogrodzenia i nie chcę tak mieć.