Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

co może być przyczyną ciemnienia fugi?

Recommended Posts

na podłodze położona jest fuga mapei 132 w jednym miejscu po położeniu i wyschnięciu ściemniała. Na początku myślałem że przyczyną jest zabrudzenie masy fugi. Fugę usunęłem i położyłem ponownie. I znów sciemniała. Co może być przyczyną? Płytki kładzione były na elestyczny klej, wcześniej była wylewka samopoziomująca i folia w płynie.

A reszta nie ciemnieje ?

Może to nie ściemnienie tylko wilgoć a efekt podobny do ściemnienia.

Zmocz fugi obok i zobacz czy mają taki sam efekt ściemnienia.

reszta fug nie ciemniej. Ciemnieje tylko kilka centymetrów. Tak sobie pomyślałem że usunę ponownie, tylko na głębokosć kilka mm i położe nowe. Zobaczę jak będzie.

Ja myslę, że to jest ta sama fuga... numer ten sam, bo jedni mają zero z przodu, drudzy jedynkę, a to teraz ta sama firma... U mnie nie dało się nic z tym zrobić... jedyne pocieszenie, że jak się fugi już zabrudzą, to nie widać tak różnicy, no chyba że masz te płytki na ścianie...

jeśli to jest jasna fuga - na podłodze , to muszę Cię pocieszyć ... nie martw się, po około półtorej roku fuga bedzie wołać o pomstę do nieba i jedna plamka nie sprawi Ci różnicy ....

chyba , ze nie będziesz miał litości dla żony i zagonisz ja raz w tygodniu do szorowania fug na kolanach ....

próbuję wytłumaczyć, że jasne fugi na podłogach to porażka .... sama takie mam - i gdybym robiła to jeszcze raz - wszystkie byłyby ciemne ....

na podłodze położona jest fuga mapei 132 w jednym miejscu po położeniu i wyschnięciu ściemniała. Na początku myślałem że przyczyną jest zabrudzenie masy fugi. Fugę usunęłem i położyłem ponownie. I znów sciemniała. Co może być przyczyną? Płytki kładzione były na elestyczny klej, wcześniej była wylewka samopoziomująca i folia w płynie.

Prawdopodobnie jest to bardziej wilgotne miejsce od innych w tym pomieszczeniu .