Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Działka pod usługi, sport i rekreację a wybudowanie domu

karson20

Recommended Posts

Witam wszystkich serdecznie.

Jestem właścicielem działki o pow. 1,74 ha, w części zalesionej (0,44 ha), na pozostałej części działka użytkowana jest rolniczo. Sąsiaduje ona bezpośrednio z domem jednorodzinnym (gospodarstwo rolne).

W miejscowym planie zagospodarowania przestrzennego działka przeznaczona jest pod usługi, sport i rekreację. Napisałem wniosek o zmianę w MPZP, oprócz załączników (wypis z rej. grun., mapa ewid.) dołączyłem również część mapki, na której znajduje się moja działka, z zasugerowanym podziałem tejże działki, na kilka działek przeznaczonych pod zabudowę mieszkaniową. Otrzymałem odpowiedź, iż "w najbliższych latach gmina nie planuje przystąpienia do opracowania zmiany planu zagospodarowania przestrzennego, gdyż w ostatnich latach zostały opracowane dwa plany: w roku 2001 oraz 2008" Wcześniej nie byłem właścicielem tej działki, w roku 2008 już tak i tylko mogę sobie przysłowiowo "pluć w brodę", że nie zacząłem działać wcześniej. Jak rozumiem mogę długo czekać na kolejną zmianę, ale teraz pytanie: Wniosek będzie wciąż aktualny i brany pod uwagę przykładowo za 5 czy 10 lat, przy ewentualnej nowej zmianie?

I drugie pytanie: Czy jest możliwość wybudowania na istniejącej działce, z obowiązującym przeznaczeniem działki dom jednorodzinny, przy którym wybuduję budynek przeznaczony np. na małą siłownię, z natryskiem i szatnią? Czy byłoby to zgodne zapisem z planu, który cytuję poniżej i opłacalne dla mnie pod kątem podatkowym?

§ 11. Dla terenu usług sportu i rekreacji oznaczonego na rysunku 1US ustala się następujące warunki zabudowy i zagospodarowania terenu:

1) teren projektowanego stadionu wielofunkcyjnego,

2) ustala się prawo realizacji obiektów integralnie związanych z funkcją terenu, tj., szatni, sali klubowej, zaplecza technicznego, sanitariatów, placu do tańca, parkingów itp.

3) wzdłuż granic terenu obowiązuje nasadzenie szpaleru drzew ozdobnych,

4) wjazd na teren wyłącznie z ulicy klasy Z lub D.

§ 12. Dla terenu usług sportu i rekreacji oznaczonego na rysunku planu 2US ustala się następujące warunki zabudowy i zagospodarowania terenu:

1) teren projektowanego aquaparku i urządzeń sprotowo-rekreacyjnych,

2) ustala się nieprzekraczalną linię zabudowy w odległości 10,0 m od linii rozgraniczających ulic,

3) ustala się obowiązek wybudowania odpowiedniej do funkcji ilości miejsc parkingowych w granicach terenu,

4) nie mniej niż 30% powierzchni terenu winno być przeznaczone na zieleń trwałą o charakterze parkowym,

5) wszelkie obiekty kubaturowe winny się cechować wysokimi walorami architektonicznymi.

§ 13. Dla terenów usług sportu i rekreacji oznaczonych na rysunku 3US ustala się następujące warunki zabudowy i zagospodarowania terenu:

1) teren istniejącego boiska sportowego, który po zrealizowaniu obiektu o którym mowa w §11 może stanowić boisko szkolne,

2) obowiązuje zakaz realizacji obiektów kubaturowych,

3) ustala się prawo budowy ogrodzenia o wysokości nie przekraczającej 2,00 m wraz z podmurówką, licząc w środku przęsła,

4) wzdłuż granic terenu obowiązuje nasadzenie podwójnego szpaleru drzew ozdobnych,

Nie jestem pewny, ale wydaje mi się, że moja działka ma oznaczenie 1US.

Czy dalej podążać długą, administracyjną drogą i dążyć do zmiany przeznaczenia działki? Zaznaczam, że niekoniecznie chciałbym zmieniać przeznaczenie całej działki, może to być również wydzielona część (tylko pod mój dom), a reszta działki mogłaby pozostać w obowiązującym przeznaczeniu. Czy jednak zostać przy tym co jest i kolokwialne: "kombinować"?

pozdrawiam :)