Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Wybor stropu

Recommended Posts

Witam .Mam pytanie odnosnie stropu,a mianowicie w moim projekcie domu parterowego bez poddasza uzytkowego jest strop drewniany.Chcialbym sie dowiedziec opini ludzi ktorzy maja take stropy w domu jakie sa koszty zrobienia takiego stropu a moze jednak zrobic strop lany betonowy .Tylko nie wiem czy mozna zrobic taka zmiane w projekcie i ile ona kosztuje.Dzieki ,pozdrawiam.http://www.archipelag.pl/projekty-domow/kleo/

Witam .Mam pytanie odnosnie stropu,a mianowicie w moim projekcie domu parterowego bez poddasza uzytkowego jest strop drewniany.Chcialbym sie dowiedziec opini ludzi ktorzy maja take stropy w domu jakie sa koszty zrobienia takiego stropu a moze jednak zrobic strop lany betonowy .Tylko nie wiem czy mozna zrobic taka zmiane w projekcie i ile ona kosztuje.Dzieki ,pozdrawiam.http://www.archipelag.pl/projekty-domow/kleo/

Witam

Własnie wynajmuje taki dom z stropem drewnianym. Jezeli chodzi o koszty to jest on duzo tanszy jak monolit,ale sobie bym czegos takiego nie podarował.

odradzam

daro31ie

można zamienić, tylko po co ?

zalet mniej i sporo drożej (szalunek, beton stal) ....

Zgadzam się. Poza tym jeśli poddasze będzie nieużytkowe, to strop drewniany nie musi być wykonany perfekcyjnie, bo i tak nikt nie będzie po nim chodził. Chodzi o to, że skaszaniony strop drewniany "odwdzięcza się" przepięknym skrzypieniem podczas chodzenia i jest to bardzo wk....... :D

można zamienić, tylko po co ?

zalet mniej i sporo drożej (szalunek, beton stal) ....

Zgadzam się. Poza tym jeśli poddasze będzie nieużytkowe, to strop drewniany nie musi być wykonany perfekcyjnie, bo i tak nikt nie będzie po nim chodził. Chodzi o to, że skaszaniony strop drewniany "odwdzięcza się" przepięknym skrzypieniem podczas chodzenia i jest to bardzo wk....... :D

Jak to bedzie strop nie użytkowany to może byc drewnany, najwyzej myszy bedzie lekko słychć jak biegaja :D

ale jak ma to buc normalnie uzytkowane to sobie tego nie wyobrażam, ja bym sie wku....ił po 3 dniach :evil:

No właśnie o to chodzi! :D

Bywam dość często w pobliskim ośrodku wypoczynkowym nad jeziorem. Są tam drewniane domki, całkiem luksusowo urządzone. Mają jednak te nieszczęsne drewniane stropy. Spać tam nie można! O ile wieczorem, nawet bardzo późnym, nawet nocą jestem w stanie wytrzymać koszmarne skrzypienie, o tyle nad ranem (ok. 9.00 :D ) chce mi się wyć!!!

Witam,

ja mieszkam obecnie w domu ze stropem drewnianym. Nic nie skrzypi (oprócz schodów). Ale strop jest wykonany z naprawdę grubych belek. Poddasze jest użytkowe. Na poddaszu są porobione cienkie wylewki, na to panele, terakota. Dom z lat 50-tych.

Ale z drugiej strony izolacyjność akustyczna słaba. Kłopot z ściankami działowymi na poddaszu. Jeżeli mają być murowane to trzeba było zrobić belki żelbetowe zaraz nad podłogą poddasza i oprzeć je na ścianach nośnych.

Reasumując, jeżeli poddasze nieużytkowe to zrobiłbym strop drewniany (ale naprawdę solidny), jeżeli poddasze użytkowe to tylko strop betonowy.

ja też uważam, że stropy drewniane są dla naprawdę spokojnych ludzi - mnie potwornie irytują odgłosy chodzenia 3m wyżej.

jeśli to poddasze nieużytkowe, to pół biedy - raz na pół roku ktoś tam włoży walizki czy narty - można przeżyć. w takim przypadku trochę szkoda kasy na monolit.

gdybyś tam jednak chciał regularnie mieszkać, to myślę że warto zrobić tam monolit i dać pod wylewki styropian akustyczny.