Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

ciep?e ko?dry

zuzka

Recommended Posts

My z moją Połowicą dostaliśmy kiedyś komplet do spania (kołdra, coś ala "prześcieradło" i dwie poduszki) z jakieś owcy australijskiej lub z czegoś podobnego. Rewelacyjne. Nie dosyć, że cieniutkie i lekkie to jeszcze o wiele cieplejsze od kołdry puchowej, którą odstawiliśmy dla gości :wink: . Ten zestaw ma jeszcze jakieś łaściwości lecznicze (zamontowane są giętkie niby "magnesy") ale co się zaś tyczy ceny to jest troszeczkę droższy od tradycyjnego zestawu.

Gość Joannna Ka.

Ja też lubię ciepełko :D i dlatego wybrałam kołdrę z włókna "HOLLOFIL only by DuPont Allerban". Jest lekka, puszysta i co najważniejsze przy dzieciaczkach (tak jak u Ciebie) jest niealergiczna!!!

Jeśli tylko będzie pasował rozmiar - 155x200 - do Twojej pościeli (często bielizna ma 140x200) to nie żałuj pieniążków (ok.100) i kup.

Są do tego poduszki i jaśki, a bez problemu można znaleźć to wszystko w większych marketach.

Mam również kołdry (także z włókien sztucznych) kupione w IKEI - są równie świetne.

Pozdrawiam ciepło :)

• 3 weeks później...
  • 3 years później...

Radzę albo lekką kołdrę z poliestru (elana) w ttechnologii hollow fibre (rurki z włokna), albo kołdę z żywej wełny, uzywanej bez pościeli.

Ostatnie mniej przeznaczone dla alergików. Pierze koszmarnie może uczulać - zwłąszcza te tanie wyroby (pozagatunkowe pierze, często źle doprane, mówiąc delikatnie).

Tęsknię do kołdry wełnianej, która została w starym mieszkniu. Musze trochę spac w nowym domku i męczę się pod dwoma kocami. Koldrę kupiłam wiele lat temu w takim punkcie gdzie sprzedają też wełniane poduszki, szlafroki ( ale te są gryzące) serdaczki i kapcie. Powlekam powłoczką bo nie chce mi się prac tak często całej kołdry. Jest ona przydatna cały rok (poza największymi upałami) gdyż w końcu klimat u nas chłodny a kołdra świetnie przepuszcza powietrze.

http://www.allegro.pl/item258392478_koldra_termiczna_duo_160x200_antyalergiczna.html

My od dwóch sezonów śpimy pod takimi (każde ma swoją). Jest leciutka,ale bardzo, bardzo cieplutka. Zamieniłam kołdrę wełnianą na to cudo i jest rewelacyjna. W tym roku kupiliśmy takie teściom (starsi, ciepłolubni). Są zachwyceni.

http://www.allegro.pl/item258392478_koldra_termiczna_duo_160x200_antyalergiczna.html

My od dwóch sezonów śpimy pod takimi (każde ma swoją). Jest leciutka,ale bardzo, bardzo cieplutka.

A co to znaczy, że "Pikowanie kołdry wywołuje korzystny wpływ dla ciała" :-)?

Ja bardzo nieufnie podchodzę do allegrowych produktów nadmiernie wychwalanych. Każdy sobie może napisać, że wyróżnia go jakość.

Ale skoro piszesz, że warto i sprawdzony przez dwa sezony produkt, to jest dla mnie więcej warte niz opis produktu.

Też sie przymierzam do ciepłej kołdry, ale 200x220 - a widzę że ten sprzedawca tez takie ma.

I boje się innej rzeczy - jakość tego hollofilu, czy są gorsze i lepsze?

Po pierzu czy wełnie mniej więcej wiadomo, czego się spodziwać. A te sztuczne włókana to dla mnie taka trochę ruletka. Kupiłam na próbe małą poduszkę i po pół roku to jest gniot do wyrzucenia (pozbrylała się, tak jakby ubyło tego wypełnienia - no taki pognieciony naleśnik)...

Koleżanka ma ze sztucznych włókien z marketu (hollofil) i z IKEA, tą marketową chwali, a IKEA jej się zniszczyła szybko.

Możecie podac nazwę producenta dla tych "sztucznych", które polecacie?

I jeszcze na jedną rzecz chciałam zwrócić uwage, czy też macie takie problemy? Mam teraz wsypy w kolorze różowym i przez niektórą pościel to po prostu prześwituje. Oglądałam niedawno specjalnie nawet te drogie pościele - już w opakowaniu widac że wzór przebija. Chyba biała kołdra byłaby tu rozwiązaniem.

Pozdrawiam

zielony_listek

• 1 month później...
Kołdra wełniana , prześcieradło, poduszki z australijskich merynosów 220x200, bardzo cieplutka. Drugi komplet z kaszmiru, też rewelacyjna. Kaszmir dla mnie jest za miękki, wolę owczą :D .Dodam tylko, że ja sie nie wysypiam jak jest powyżej 18 stopni, w sumie to grzejniki w sypialni cały sezon prawie mają wolne :D .

Kołdra z pierza z Ikea - najcieplejsza, jaką mieli - bardzo sobie chwalę. Po dwóch latach kupiłam kolejną.

Kołdra z jakiś włókien też z Ikea - miała też być bardzo ciepła - normalnie porażka. Można było pod nią zamarznąć. Odstawiłam. Nadaje się tylko na upalne lato.

A my kupiliśmy sobie dużą kołdrę "zimną" w IKEA i śpi się pod nią superowo. W pokoju nie jest za ciepło (taka hala 6x6 nad garażem - jest to najzimniejszy pokój w domu) ale nam to odpowiada.

zuzka - czy gdzieś Ci nie nawiewa zimnego powietrza? Pod oknami balkonowymi czy nawiewnikami w oknach dachowych?

my od 3 lat śpimy pod puchowymi kołdrami ....a w tym roku kupiliśmy takowe dzieciakom ,bo okrutnie nam zazdrościły tego królewskiego spanka .Przerabialiśmy już wszystkie warianty ....od owczej wełny ,a elany , doIkei -podwójna zima-lato ,ale najlepszy komfort mamy jednak pod puchowymi kołderkami ( 2 kg ) .Cena nie jest mała ...425 zł za kołdre ale naprawdę warto :D

• 1 month później...

właśnie stanęłam przed wyborem kołdry. wiem już, że będzie duża 220x200 cm i sztuczna. Mam tylko problem z jej grubością. Kompletnie nie wiem jak się poruszac w tych gramaturach. Nie potrzebujemy super-ciepłej kołdry, wiec nie chciałabym przesadzić i kupic za grubej. I IKEI jest chyba 6 grubości, natomiast tutaj sa tylko dwa rodzaj kołder, zimowa i letnia.

I teraz mam problem jaką wybrać.

Podzielcie sie swoimi doswiadczeniami z grubościami kołder...

• 3 weeks później...

Ja niedawno kupiłam kołdrę i poduchy w Jysku - zrobili przecenę 50% na wszystkie. Pierwotna cena wysoka (500 zł za kołdrę 160x200) po przecenie akceptowalna.Kołdra syntetyczna Hoie Nature z wkładem "Supersoft".

Używam jej ze 2 tygodnie i jest rewelacyjna!Leciutka i mocno "napowietrzona" - wrażenie jakby się spało pod pierzyną :-)Do tego bardzo ciepła.Póki co jestem bardzo zadowolona, zobaczymy jak będzie z czasem.