Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jak postarzyć meble z sosny?

LeoAureus

Recommended Posts

Mam kilka mebelków z sosny i chciałabym je troszkę zmienić.

Sosna jest malowana (nie wiem czym) na rudawy kolor (słoje widać oczywiście) i na wierzchu jest pewnie jakiś lakier.

Chciałabym pomalować je na jasny kolor, jakiś odcień białego, z przecierkami ciemniejszymi, albo spatynować, aby miały wygląd starych mebli (no, młode nie są i tak :lol: )

Domyślam się, że najpierw trzeba usunąć lakier - ale jak, czy zeszlifować, czy są jakieś chemiczne cuda...?

No i dalej kolejność podtępowania już mi szwankuje :D

Widziałam kiedyś w którymś z dzienników takie postarzanie (nowych) mebli drewnianych ale ni cholery nie mogę znaleźć, a szukam już kilka dni...

No to żeby nie tracić czasu postanowiłam zapytać tutaj 8)

Do postarzania można wykorzystać szczotkowanie, stalową szczotkę na wiertarce, ew baaardzo gruby papier. Chodzi o to by trochę wybrać miękkie drewno zostawiając słoje przyrostu zimowego. Zanim cokolwiek zrobisz musisz meble wyszlifować. Srodki chemiczne rozpuszczające powłoki lakiernicze z reguły "włażą" razem ze starym lakierem czy farbą w pory drewna i potem jest problem by to równo pokryć.

Te meble są tymczasowe to mogę sobie eksperymentować :D

Ale wyszło dokładnie tak jak chciałam - białe ale stare :lol:

Bardzo jestem ciekawa jak wyjdzie stół bo jest to jedna płaszczyzna, nie deseczki. Stół zrobimy tak samo, bo to "komplet".

Ale kusi mnie, żeby poeksperymentować z innymi kolorami, może zrobię drewnianą ramę do lustra w taki sposób ale w innych barwach...

No i w łazience trzeba zrobić drzwiczki do szafki z KG.

"Technologię" już pamiętam i pewnie nie zapomnę :p

Troszkę jest tu:

http://www.bokomaru.com.pl/?p=214

Zwłaszcza nazwa narzędzia: "szczotki strukturyzujące" - jak to brzmi...

Z informacji ciekawych dodam jeszcze, że tak wyszczotkowane drzewo można natrzeć wodą z nadmanganianem potasu dostępnym ogólnie w aptekach za grosiki. Wprawdzie jest on fioletowy ale szybciutko wsiąka w drzewo i czernieje tworząc nam... namiastkę kolorystyczną dębu :)

wyszczotkowane drzewo można natrzeć wodą z nadmanganianem potasu dostępnym ogólnie w aptekach za grosiki. Wprawdzie jest on fioletowy ale szybciutko wsiąka w drzewo i czernieje tworząc nam... namiastkę kolorystyczną dębu :)

Co prawda już wszystko mam na biało... ale ta informacja jest cenna, więc na pewno przyda się na przyszłość :p

nie wiem jak wygląda sprawa opalania surowej sosny ale bardzo fajny efekt uzyskuje się opalając dąb - wypalają się ładnie miękkie części deski... Ja wycinałem sobie parapety z kuchennego blatu dębowego kupowanego w markecie. Przed malowaniem lakierobejcą postarzałem je opalając - mam gdzieś fotki jakby kogoś interesowały. Muszę przyznać że bardzo fajnie pasują przy oknach w kolorze złoty dąb pomimo tego że okna są z pcv.

Próbowałem też podobnie robić z bukiem ale te drewno kompletnie nie nadaje się do opalania - sosna ma miękkie części więc może by też ładnie wyglądało.