LeoAureus 13.11.2009 10:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2009 Mam kilka mebelków z sosny i chciałabym je troszkę zmienić. Sosna jest malowana (nie wiem czym) na rudawy kolor (słoje widać oczywiście) i na wierzchu jest pewnie jakiś lakier. Chciałabym pomalować je na jasny kolor, jakiś odcień białego, z przecierkami ciemniejszymi, albo spatynować, aby miały wygląd starych mebli (no, młode nie są i tak ) Domyślam się, że najpierw trzeba usunąć lakier - ale jak, czy zeszlifować, czy są jakieś chemiczne cuda...? No i dalej kolejność podtępowania już mi szwankuje Widziałam kiedyś w którymś z dzienników takie postarzanie (nowych) mebli drewnianych ale ni cholery nie mogę znaleźć, a szukam już kilka dni... No to żeby nie tracić czasu postanowiłam zapytać tutaj Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość ANSEXXX 13.11.2009 21:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2009 amoniak Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
perm 14.11.2009 16:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2009 Do postarzania można wykorzystać szczotkowanie, stalową szczotkę na wiertarce, ew baaardzo gruby papier. Chodzi o to by trochę wybrać miękkie drewno zostawiając słoje przyrostu zimowego. Zanim cokolwiek zrobisz musisz meble wyszlifować. Srodki chemiczne rozpuszczające powłoki lakiernicze z reguły "włażą" razem ze starym lakierem czy farbą w pory drewna i potem jest problem by to równo pokryć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
LeoAureus 14.11.2009 18:45 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2009 Dzięki serdeczne za rady! Próbuję Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
LeoAureus 16.11.2009 20:17 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2009 Chyba się udało Zrobiliśmy tak: - jakiś rozpuszczalnik na stary lakier i skrobanie do żywego - szczotkowanie ręczne drucianą szczotką - biała farba akrylowa do drewna i metalu - patyna do postarzania mebli - lakier Ta część która została zrobiona wygląda całkiem całkiem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamykkamyk2 17.11.2009 07:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2009 A może zdjęcia jak to wyszło, też będę robił coś takiego. pozdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gosiek33 17.11.2009 09:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2009 A może zdjęcia jak to wyszło, też będę robił coś takiego. pozdr ja też się do prośby dołączam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
LeoAureus 17.11.2009 11:44 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2009 Proszę bardzo Meble są z takich chyba desek jakby boazeryjnych, teraz wygląda to tak: http://img.photobucket.com/albums/v420/Anel/DSC07547.jpg Zobaczymy jak wyjdzie stół i krzesła... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gosiek33 17.11.2009 11:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2009 fajnie wyszło, będę niedługo też takie eksperymenta robić czy zapisujesz sobie ,,technologię" jaką doszłaś do tego efektu? Czy kolejne meble będziesz tak samo traktować, czy coś będziesz zmieniać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
LeoAureus 17.11.2009 12:14 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2009 Te meble są tymczasowe to mogę sobie eksperymentować Ale wyszło dokładnie tak jak chciałam - białe ale stare Bardzo jestem ciekawa jak wyjdzie stół bo jest to jedna płaszczyzna, nie deseczki. Stół zrobimy tak samo, bo to "komplet". Ale kusi mnie, żeby poeksperymentować z innymi kolorami, może zrobię drewnianą ramę do lustra w taki sposób ale w innych barwach... No i w łazience trzeba zrobić drzwiczki do szafki z KG. "Technologię" już pamiętam i pewnie nie zapomnę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gosiek33 17.11.2009 13:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2009 a mnie jeszcze bardzo korci taki szary błękit Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
LeoAureus 17.11.2009 13:47 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2009 To musisz kupić takiego koloru farbę akrylową, to naprawdę nie jest skomplikowane Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamykkamyk2 17.11.2009 13:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2009 Mi się podoba, tylko będę z innym kolorem kombinował. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gosiek33 17.11.2009 13:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2009 teraz czas będę mieś na takie eksperymenty, a starych dech też trochę mam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
LeoAureus 17.11.2009 14:01 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2009 Ja starych dech nie mam, ale coś wykombinuję kamykkamyk2 a z jakimi kolorkami będziesz kombinował? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
perm 17.11.2009 17:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2009 Muszę pochwalić, ładnie zrobione . Ze stołem uważaj, jeżeli to jakiś fornir to przy szczotkowaniu możesz wyskrobać na wylot. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
LeoAureus 17.11.2009 17:19 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2009 Dziękuję! Stół i krzesła są też z sosny. Najbardziej martwi mnie zdzieranie z okrągłych nóg krzeseł i różnych takich nierówności Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Amorphis 19.11.2009 19:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2009 Troszkę jest tu: http://www.bokomaru.com.pl/?p=214 Zwłaszcza nazwa narzędzia: "szczotki strukturyzujące" - jak to brzmi... Z informacji ciekawych dodam jeszcze, że tak wyszczotkowane drzewo można natrzeć wodą z nadmanganianem potasu dostępnym ogólnie w aptekach za grosiki. Wprawdzie jest on fioletowy ale szybciutko wsiąka w drzewo i czernieje tworząc nam... namiastkę kolorystyczną dębu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
LeoAureus 19.11.2009 21:42 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2009 wyszczotkowane drzewo można natrzeć wodą z nadmanganianem potasu dostępnym ogólnie w aptekach za grosiki. Wprawdzie jest on fioletowy ale szybciutko wsiąka w drzewo i czernieje tworząc nam... namiastkę kolorystyczną dębu Co prawda już wszystko mam na biało... ale ta informacja jest cenna, więc na pewno przyda się na przyszłość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pierwek 20.11.2009 13:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2009 nie wiem jak wygląda sprawa opalania surowej sosny ale bardzo fajny efekt uzyskuje się opalając dąb - wypalają się ładnie miękkie części deski... Ja wycinałem sobie parapety z kuchennego blatu dębowego kupowanego w markecie. Przed malowaniem lakierobejcą postarzałem je opalając - mam gdzieś fotki jakby kogoś interesowały. Muszę przyznać że bardzo fajnie pasują przy oknach w kolorze złoty dąb pomimo tego że okna są z pcv. Próbowałem też podobnie robić z bukiem ale te drewno kompletnie nie nadaje się do opalania - sosna ma miękkie części więc może by też ładnie wyglądało. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts