Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

podłoga w łazience, ile styropianu?

MaxDamage

Recommended Posts

Witam,

właśnie robie sobie remont łazienki. Zerwałem już starą podłogę która była drewniana (poprzednio tu nie było łazienki) i oczyściłem podłogę do płyty stropowej. Do poziomu podłogi w przedpokoju mam 14cm. Jak powinna wyglądać dobrze zrobiona podłoga w łazience?

Moja koncepcja jest taka, żeby dać 8cm steropianu, na to ułożyć rury alupex 16 w otulinie 6mm (zrobić małe bruzdy w styropianie na te rury). Na to wylewka 4cm. Na to sie podobno daje folie uszczelniajaca w płynie, niewiem jakie to ma być grube. I na koniec klej+płytki. Aha i jeszcze podobno pod steropianem sie daje folie, jaka to ma być folia?

Czy moja koncepcja jest ok? czy wylewka nie bedzie za cienka?

Jeżeli to jest podłoga na gruncie to folia ew. papa pod styropianem, jeżeli na piętrze to pod styro folii nie trzeba.

Te rury alupex to w jakim celu ?

Jeżeli to ma być ogrzewanie podłogowe to nie zakładasz na nie żadnych otulin, tylko na styropian układasz folię i spinkami przypinasz rurki do styropianu.

Folia budowlana 0,2mm lub papa koniecznie (piwnica)

potem styropian - najlepiej w 2 warstwach

Na pierwszej warstwie styropianu kładziemy instalacje - potem kładziemy druga warstwę styropianu (kładziemy na rurkach kilka klepnięć ręką i na odwrocie widać ślad rury który bruzdujemy patykiem z luzem)

Na to wylewka minimum 4mm zbrojona siatką zgrzewaną drut 3-4 mm lub grubsza 6mm wówczas nie trzeba zbroić

Do betonu warto dodać wodo-uszczelniacza- plastyfikator np hydro-stop

Nie wiem wszyscy ostatnio zaparli się na tą folie w płynie - łazienka to nie basen a beton to nie gips

Generalnie wychodzi 8 styro 4 wylewki i 2 płytek